De zorgpremies zijn bekend: Ga jij overstappen?

Je kunt één keer per jaar op een andere zorgverzekering overstappen. Dit maakt het natuurlijk allemaal erg spannend. Het wordt bijna een spel. Ga je overstappen? Of blijf je toch bij je oude zorgverzekeraar zitten? En wanneer kies je ervoor om de overstap te maken? Je hebt immers maar één leven, letterlijk! Voor de zorgverzekering wordt je leven elk jaar weer vernieuwd, je echte leven is echter toch iets kostbaarder. Kiezen voor een zorgverzekering die bij jou leven past is daarom niet onbelangrijk. Afgelopen zondag zijn de zorgpremies voor 2018 bekendgemaakt en daarom is nu het beste moment om de overstap te maken. We willen je niet haasten. Je hebt nog even de tijd om er rustig over na te denken, maar we hebben toch een aantal feiten voor je op een rijtje gezet.


Wisselen van zorgverzekeraar is voordeliger

Het geeft natuurlijk een veilig gevoel om bij jouw eigen zorgverzekeraar te blijven. Je weet precies wat je kunt verwachten en weet waar je terecht kunt voor problemen. De premies veranderen ieder jaar echter weer en daardoor kan een zorgverzekering die eerst heel voordelig was, opeens veel duurder uitkomen. De zorgpremie van De Friesland is bijvoorbeeld gestegen, maar de zorgverzekering van HEMA, in samenwerking met Menzis, is nog altijd even duur. Naar verwachting zal 6,8% van de verzekerden in Nederland overstappen op een andere zorgverzekering. Ondanks dat dit percentage inclusief kinderen is, blijft het percentage laag. Het zijn voornamelijk jongeren en hoger opgeleiden die besluiten over te stappen. Deze groepen durven te wisselen en maken vaker gebruik van vergelijkingswebsites.Zij weten waar ze voordelig uit zijn.


De stijging van de zorgpremie is lager dan verwacht

Er zijn het afgelopen jaar meerdere voorspellingen geweest voor de zorgpremie, maar toch werd er altijd een verhoging van minimaal 6 euro verwacht. Het blijkt echter dat de meeste zorgverzekeringen gestegen zijn met 2 à 3 euro per maand. Onder andere het Zilveren Kruis Achmea, Univé Zorg en United Consumers vallen binnen deze grens. Iedereen die verzekerd is bij Promovendum en BeSured kunnen misschien toch beter wisselen van zorgverzekering. Beide verzekeraars hebben hun zorgpremie met bijna 10 euro per maand verhoogd! Gelukkig zijn er ook altijd premies die dalen, zoals de zorgpremie van ZorgDirect. Wil je weten of jouw premie gaat stijgen of dalen? Neem voor de exacte cijfers dan een kijkje op de Zorgwijzer. 


Online zorgverzekeraars blijven goedkoper

Er zijn een aantal verzekeraars in Nederland die alleen een online presence hebben. Dit zijn kleine bedrijven die zich geheel richten op het bieden van zorgverzekeringen en zich verder geen zorgen hoeven te maken over andere zaken. Zorgverzekeringen is hun specialisatie. Geen grote kantoren of andere afdelingen die belangrijker zijn. Het gaat echt alleen om de zorg. Omdat deze verzekeraars alleen online werken, kunnen ze hun zorgpremies vaak veel lager houden. Kijk bijvoorbeeld naar één van de grootste verzekeraars in Nederland, CZ. Zij hebben altijd een sterke zorgpremie gehad en blijven elk jaar groeien. Zij hebben echter ook CZdirect, een online verzekeraar die een nog lagere zorgpremie kan bieden. Ondanks dat de premies van beide bedrijven zijn gestegen, is de zorgverzekering van CZdirect nog altijd bijna 7 euro goedkoper.


Onze tips

• Controleer jouw nieuwe zorgverzekering op de Zorgwijzer
• Vergelijk de verschillende zorgpremies voor 2018
• Zoek naar online verzekeraars
• Lees over de ervaringen van andere klanten
• Laat je informeren door de verschillende verzekeraars
• Durf te wisselen
• En weet bij wie je verzekerd bent! Er zijn verschillende verzekeraars die in samenwerking een verzekering aanbieden. Een zorgverzekering bij het Postcode Zorgcollectief is bijvoorbeeld eigenlijk een verzekering bij Delta Lloyd.


Ga jij overstappen op een andere zorgverzekering? Schrijf dan een review over jouw oude en nieuwe verzekeraar en help andere klanten in hun zoektocht naar de beste zorgverzekeraar!


Foto: City of Minneapolis Archives


Share