Het is bijna Black Friday! Hoe vind jij de beste deals?

Nog een paar weken en het is zo ver: Black Friday! Black Friday 2019 valt dit jaar op 29 november 2019. Hoe bereid jij je zo goed mogelijk voor?

Hoe scoor jij deze feestdag de beste deals? Op basis van deals uit de vorige jaren doen wij voorspellingen voor de aanbiedingen in 2019. Met onze tips zul jij Black Friday 2019 nog lang herinneren!


Wacht nog even met die grote aankoop

Je kent het wel. Je wil al heel lang een nieuwe iPhone 11, maar die is zo duur… Je bent wel aan het sparen, maar echt snel gaat het niet. Waarom kost die iPhone toch zo veel geld?

Ook irritant: je wasmachine is net kapot gegaan, maar je hebt nog maar 0,- euro op je rekening. En daar kun je bij de Mediamarkt natuurlijk niks voor kopen. Of je hebt je droomdesignerjurk gevonden op Zalando, maar kunt deze echt niet betalen. Wat moet je hieraan doen?

De oplossing voor al deze problemen? Black Friday 2019!

Wat is Black Friday?

Black Friday vindt ieder jaar plaats op de dag na Thanksgiving, een belangrijke Amerikaanse feestdag. Black Friday is overgewaaid uit Amerika, het land van de koopjes.

Je kent misschien wel de heftige beelden die je daar soms ziet in winkelcentra. Mensen met slaapzakken voor shopping malls die wachten tot de winkels speciaal 's nachts opengaan. Menigten die massaal die winkels binnen rennen, elkaar vertrappen en in luttele seconden de winkel eruit laten zien als een slachtveld. Dát is Black Friday.

In Nederland neemt deze Dag van het Winkelen echter (nog) niet zulke extreme vormen aan. Hier zijn de mensen wellicht nog wat nuchterder. Bovendien zijn veel aanbiedingen en deals online te vinden. Dan hoef je dus niet met een slaapzakje voor een winkel te gaan liggen om je naar binnen te vechten. Wel zo makkelijk! 

De feestdag wordt in Nederland echter ieder jaar groter en trekt ook ieder jaar meer koopjesjagers èn meer media-aandacht. Steeds meer winkels doen mee, en die geven daarom steeds hogere kortingen, omdat ze met elkaar gaan concurreren. Kwam een winkel er een paar jaar geleden nog mee weg om 'slechts' 10% korting te geven; nu krijg je soms gewoon keihard 80% korting of zelfs meer! Black Friday is daarom voor steeds meer mensen een dag om rekening mee te houden en zelfs vrij voor te vragen.

Waar komt Black Friday vandaan?

Black Friday komt uit Philadelphia, Amerika dus. Het bestaat wellicht langer dan je denkt: al sinds de jaren '50. De term werd in 1951 of 1952 gebruikt door de politie, om de enorme verkeersdrukte te beschrijven die in en om de stad was ontstaan op deze dag. Het is niet helemaal duidelijk hoe wijdverbreid de term toen was en of het grappig bedoeld was.

Oorspronkelijk dus niet per se een positieve term, maar inmiddels voor velen een dag om naar uit te kijken, of juist te vrezen. In Amerika wordt ook wel gesproken van de Friday-after-Thanksgiving-itis, als een ziekte die je dus moet vermijden. Veel werknemers schijnen zich ziek te melden op Black Friday. Omdat ze niet willen werken op deze chaotische dag vol koopjesjagers óf omdat ze zelf willen koopjesjagen! 


Wat betekent Black Friday eigenlijk?

Black Friday klinkt spannend en dat is het ook. Maar waar slaat die naam eigenlijk op? Fun fact: niemand weet het echt zeker! Wel zijn er allerlei spannende mythen over. We delen die natuurlijk graag met jou!

Zo zijn er mensen die zeggen dat de naam is bedacht door verkopers. Met de naam willen ze jou laten geloven dat ze op deze dag hun verliezen kunnen goedmaken, dus van de rode cijfers in de zwarte cijfers terecht komen. Zó veel verkopen ze dus op Black Friday; deze dag moet alle verliezen van een heel jaar goed maken. The pressure is on!

Een zekere Bonnie Taylor-Blake heeft recentelijk onderzoek gedaan naar de etymologie van Black Friday en dat gedeeld met de American Dialect Society. Zij trof de term voor het eerst aan in een artikel uit november 1951 in 'Factory Management and Maintenance'. Dit artikel ging over werkverzuim, niet over koopgekte. Vanaf het begin van de jaren zestig werd de term Black Friday echter wel gebruikt om de crazy shopping spree op de dag na Thanksgiving te beschrijven: Taylor-Blake vond dit gebruik al in een artikel uit 1961 in 'Public Relations News' uit Philadelphia.

En de rest is geschiedenis: de benaming bleef hangen en wordt alleen maar populairder. 

Nog grappig om te vermelden is dat winkeliers aanvankelijk helemaal niet zo blij waren met de term 'Black Friday'. Deze had immers een negatieve bijsmaak. Sommige winkeliers hebben nog geprobeerd Black Friday te wijzigen in 'Big Friday', maar dat mocht niet baten. 'Black Friday' klinkt nou eenmaal veel spannender.

Wanneer begint Black Friday 2019 in Nederland?

Black Friday 2019 vindt plaats op 29 november 2019.

Sommige winkels beginnen echter stiekem wat eerder: daar scoor je dus al eerder kortingen. Hou die early bird specials dus in de gaten! 

En sommige winkels laten de acties het weekend na Black Friday nog even doorlopen. Zo denken ze maximale aantallen van hun producten te verkopen. Zij slaan vooraf vast massaal in.

Kun je niet meer wachten tot die speciale dag vol kortingen? Dan kun je eerst nog uitkijken naar 11 november 2019: Single's Day. Deze feestdag is overgewaaid uit een ander continent, namelijk China. Eerder schreven we een blog over Single's Day, met tips over hoe je dan de beste kortingen kunt scoren.


Waar kun je de beste Black Friday tech deals verwachten?

Tijdens Black Friday kun je allerlei aanbiedingen verwachten: voor kleding, voor eten, voor sieraden: je kunt het zo gek niet bedenken, of er is wel een aanbieding. Een aparte categorie vormt echter electronica en tech deals. Dit is een extra populaire niche voor aanbiedingen tijdens Black Friday; hier zijn de meeste mensen naar op zoek. Hoe komt dat?

Technologische gadgets en apparaten zijn normaal gesproken grote aankopen. Mensen moeten meestal een tijdje sparen om apparaten te kopen of te vervangen of sluiten daar zelfs een lening voor af. Dan is het natuurlijk extra relaxed als er hoge kortingen op tech worden gegeven; dat scheelt veel meer euro's dan korting op bijvoorbeeld nieuwe schoenen. Daarom wachten mensen soms nog even met een grote tech aankoop totdat Black Friday is aangebroken. Soms is dat niet eens een vrijwillige keuze en kunnen ze deze producten simpelweg niet betalen zonder dat er (hoge) kortingen op worden gegeven.

En soms is het een goed excuus om niet één, maar meerdere iPhones, computers of televisies te kopen. Want je hoeft niet alleen voor jezelf te shoppen, maar kunt Black Friday ook gebruiken om cadeaus in te slaan. De feestdagen, zoals Sinterklaas en Kerst, staan immers bijna voor de deur: nog een reden waarom mensen met Black Friday zo losgaan om tech artikelen in te slaan; die zijn altijd populair om cadeau te geven!

Oh, en extra goed nieuws voor gamers: tijdens Black Friday wordt meestal korting gegeven op alles wat een gamer nodig heeft, zoals Playstation, pcs, 4K tvs, et cetera. Black Friday is als feestdag dus de droom van elke gamer

Omdat winkeliers weten dat klanten op Black Friday extra hard op zoek zijn naar tech deals, verwachten wij van NederlandReview dat bijvoorbeeld de nieuwe QLED tv van Samsung, de iPhone 11 en game consoles flink verkocht gaan worden. Ben je daar dus net naar op zoek of was je daarvoor aan het sparen, sla dan jouw slag op 29 november dit jaar!

Mediamarkt: de beste deals van 2018

Wil je je goed voorbereiden, dan is het handig om te weten waar je vorig jaar op Black Friday de beste tech deals kon scoren. Wat deed de Mediamarkt toen bijvoorbeeld? Nou, er werden soms hoge kortingen gegeven met vele euro's om te besparen. Hieronder een kleine selectie:

- Apple MacBook Pro 15 inch: 22% korting
- Apple iPad 9,7 Inch: 10% korting
- Samsung 55” Curved 4K: 40% korting
- Sonos Playbar: 20% korting
- Playstation 4 1TB + 2 controllers + FIFA: slechts 227,- euro

Op basis van deze kortingen kun je een voorspelling maken voor de kortingen van 2019 bij Mediamarkt. Maar verwacht ook kortingen bij andere grote bedrijven, zoals Coolblue en Bol.com.

Wij van NederlandReview verwachten echter dat de kortingen dit jaar nog hoger zijn, aangezien Black Friday steeds populairder wordt. Bovendien zijn de kortingen in Amerika ook hoger, en daar komt Black Friday immers vandaan. Dus ook wij kunnen niet wachten!


Scoor de laatste flagschip smartphones tijdens Black Friday

De laatste tijd zijn er veel nieuwe smartphones uitgekomen, van verschillende merken. De iPhones van Apple zetten al jaren de toon wat betreft prijzen. De telefoons van andere merken zijn daarom ook niet meer zo goedkoop als vroeger. 

Winkels stunten natuurlijk graag met artikelen die nu helemaal in en gewild zijn. Daarom verwachten wij bijvoorbeeld sterke aanbiedingen met de volgende nieuwste flagship smartphones:

- Samsung 10 series
- Huawei P30 pro
- OnePlus 7 Pro

Vaak ben je dan nóg goedkoper uit als je een deal maakt met een telefoonaanbieder, zoals T-Mobile of KPN


Waar moet je shoppen voor de beste kleding deals tijdens Black Friday 2019?

Ook al zijn de meeste harde euro's te besparen als je tech deals zoekt, er doen ook heel veel kledingwinkels mee met Black Friday. Sommige winkels geven gewoon keihard korting op ALLES, andere selecteren speciale merken met extra goede aanbiedingen. Wij geven een kleine selectie van wat je dit jaar kunt verwachten:

- Zalando heeft speciale Black Friday deals.
- Zelfs De Bijenkorf doet mee. Het luxe warenhuis gaf in 2018 maar liefst 30% korting op geselecteerde items van onder andere Raph Lauren, Scotch & Soda, Calvin Klein en Tommy Hilfiger.
- Bij Shein kon je altijd al terecht voor goedkope kleding, maar kennelijk kan het nóg goedkoper op Black Friday.
- Ook Boohoo staat bekend om de scherpe aanbiedingen. Daar doet het op Black Friday nog een schepje bovenop, dus mis dat niet als jij fan bent van deze kledingwinkel!


Waarom zou je wachten met geld uitgeven tot Black Friday 2019?

Het klinkt misschien gek: wachten met geld uitgeven om zo extra goedkoop te kunnen shoppen! Maar je kunt echt geld besparen als je wacht tot Black Friday. Dat geldt vooral als je toch verwacht grote uitgaven te gaan doen. Bijvoorbeeld voor tech-producten, zoals een tv of die nieuwe smartphone. Of voor de aanschaf van (grote) meubels. Misschien kan je door de kortingen op Black Friday de herinrichting van jouw woning eindelijk realiseren!


Welke meubelzaken doen mee aan Black Friday in 2019?

Ben je op een idee gekomen en wacht je tot 29 november, Black Friday, om eindelijk eens die oude bank te vervangen die al jaren naar hond ruikt? Of nu eens die zithoek te realiseren waar je voortaan heerlijk kunt relaxen? Of gewoon jouw huis een leuke update te geven met gezellige nieuwe accessoires? Dan wil je vast weten welke meubelzaken dit jaar meedoen aan Black Friday!

We hebben even gekeken naar welke winkels vorig jaar opvielen door de enorme kortingen, en daar sprongen deze winkels bovenuit:

Meubis gaf in 2018 tot wel 75% korting!
Bij deze meubelwinkel kun je online een volledige inrichting kopen, dus met kortingen tot 75% viel hier veel geld te besparen.
Vtwonen gaf in 2018 tot wel 60% korting!
Deze online woonwinkel heeft veel hippe woonitems, die vaak echter een pittig prijskaartje hebben. Een hoge korting is dus een mooie meevaller als je hier verliefd bent geworden op een prachtig meubelstuk.

Dat voorspelt veel goeds voor Black Friday dit jaar! Wij verwachten dat meer meubelwinkels dit jaar meedoen op Black Friday en dat de kortingen net zo hoog of zelfs hoger zullen uitvallen!

Een rekenvoorbeeld: hoeveel geld kun jij besparen op Black Friday?

75% korting op meubels: dat klinkt als veel en dat is het ook! Wij rekenen even met je mee. Een bank kost gemakkelijk zo'n 2.000 tot 4.000 euro. Haal daar 75% korting vanaf en je kunt van die € 2.000 zomaar € 1.500 afhalen. Er blijft dan maar € 500 over! Wow! Heb je een duurdere bank voor ogen, bijvoorbeeld eentje van € 4.000? Dan kun je het bespaarde bedrag gewoon verdubbelen: € 3.000! Zo heb je gewoon gratis en voor niets een luxe vakantie voor meerdere personen verdiend. Lekker!

En een bank koop je nooit alleen… Meestal kies je er dan nog wat gezellige accessoires bij, zoals een bijpassende poef, matchende kussens of een handig bijzettafeltje. En als daar dan ook zomaar net zoveel korting op zit… Tel uit je winst!

Niet zo gek dus dat mensen voor dergelijke aankopen uitkijken naar Black Friday.


Hoe houd je het overzicht tijdens Black Friday? NederlandReview geeft tips!

Black Friday kan met al die deals best verwarrend zijn… Het zijn ook zo veel aanbiedingen! Techwinkels, kledingshops, meubelgiganten… Als je geen overzicht hebt, kan je zelfs je budget opmaken aan andere dingen en geen geld meer overhouden voor wat je écht wilde kopen. Dus hier een guide met tips voor Black Friday van NederlandReview:

 

 • Maak een Black Friday Wishlist
  Welke winkels hebben dit jaar de allerbeste deals? En wat wil je daar precies kopen?

 • Controleer of de producten in jouw wishlist echt goed zijn door reviews te lezen
  Geld uitgeven aan slechte producten of slechte winkels: dat moeten we voorkomen!

 • Vergelijk de prijsgeschiedenis van jouw wishlistproducten
  Wellicht zijn de prijzen op Black Friday niet de goedkoopste, en sla je op Cyber Monday een nóg betere slag!

 • Let goed op de voorraad
  Je wil geen deals mislopen omdat je te lang hebt getwijfeld! 

 • Let goed op de levertijd
  Vooral belangrijk als je aan het shoppen bent voor cadeaus voor Sinterklaas of Kerst.

 

Wat doe jij om je voor te bereiden op Black Friday?

Ben jij, net als wij van NederlandReview, net zo enthousiast over Black Friday en kun je niet wachten tot het 29 november is? Heb jij al voorbereidingen getroffen? Heb je bijvoorbeeld alvast jouw oude spullen verkocht of weggegeven, om plaats te maken voor de nieuwe deals die jij gaat maken? Heb je al een wishlist gemaakt met wat je nodig hebt of voor wie jij cadeaus wilt gaan scoren? 

Je weet wat ze zeggen: een goede voorbereiding is het halve werk! Plus: het voorgenieten kan vast beginnen! 

Heb jij nieuwe winkels leren kennen door Black Friday? Deel jouw ervaringen!

De kans is groot dat jij door Black Friday terechtkomt bij winkels die je niet eerder hebt bezocht. De Mediamarkt heeft bijvoorbeeld een waanzinnige aanbieding waar jij geen nee tegen kan zeggen en zo kom je daar misschien voor het eerst. Of je komt normaal niet bij de Bijenkorf omdat de prijzen daar te hoog zijn, maar gaat daar nu wel heen voor de kortingen tijdens Black Friday. Of je hebt nog nooit online besteld bij Boohoo, maar ziet dat ze met Black Friday nóg lagere prijzen hebben en scoort hier vast jouw outfit voor Kerst of, doe eens gek, slaat meteen een volledig nieuwe garderobe in voor het nieuwe jaar!

Wij zijn heel benieuwd naar jouw ervaringen met de winkels die meedoen met Black Friday. Waar heb jij de beste deals van Black Friday 2019 gevonden? 

Deel jouw ervaringen met reviews over Black Friday 2019!

Share