Zijn er geen woorden voor? Zeg het met bloemen!

Waarom sturen mensen elkaar toch een bloemetje? Ik heb het nooit begrepen. Kijk, hier heb je een cadeau dat je water moet geven en dat toch doodgaat. Ik kan me de eerste keer dat ik een bos bloemen kreeg nog goed herinneren. Het was geen fijne ervaring. Ze waren eigenlijk voor mijn moeder, maar die was op vakantie, dus ik moest de bloemen in een vaas zetten. Na een uur van frustratie was het eindelijk gelukt. De bloemen werden in een prachtige bos geleverd, maar toen ik er eenmaal klaar mee was, zag het er meer uit als een bosje bloemen dat je dochtertje uit iemand anders tuin heeft geplukt. Bloemschikken is blijkbaar niet mijn ding. Toch kopen mensen voor alle gelegenheden een bloemetje. Bloemen brengen wat leven in huis. Dat is wat mijn oma zou zeggen. Ik heb me daarom verdiept in de wereld van de bloem en dit is wat ik heb ontdekt.


Er zijn meer bloemen dan alleen rozen

Ik vraag me altijd af waar iedereen al die bloemenkennis vandaan haalt. Ik kan me niet herinneren dat ik op school een bloemenles gehad heb. Of misschien was ik die dag ziek? Maar er zijn blijkbaar duizenden verschillende bloemsoorten in de wereld te vinden. Je hebt herfstbloemen en lentebloemen. Er zijn bloemen die alleen in China groeien en er zijn bloemen waar we het bestaan nog niet eens van afweten. Je hoeft maar in het assortiment van Viabloemen.nl of 123 Bloemen te kijken om te zien wat er allemaal is.


Elke gelegenheid heeft zijn eigen bloemen

Er is zoveel om uit te kiezen, maar elke bloem heeft ook een eigen betekenis. Sommige bloemen hebben zelfs per kleur een andere betekenis. Wist je bijvoorbeeld dat zonnebloemen worden gegeven om iemand op te vrolijken? Een chrysant is meestal voor verjaardagen en een anjer of lelie wordt meestal gebruikt voor een rouwboeket. Met een witte tulp vraag je iemand om vergeving, terwijl een paarse tulp juist koninklijk is. Een rode roos staat natuurlijk voor de liefde, maar meestal worden witte rozen in een bruidsboeket gebruikt. Wil je er zelf liever niet over nadenken, dan heeft Euroflorist voor iedere gelegenheid al een boeket voor je samengesteld.


Bloemen komen niet alleen in een boeket

Je kunt tegenwoordig veel meer dan alleen een boeket met bloemen geven. Er is zoveel meer mogelijk. Je vindt op Boeketcadeau bijvoorbeeld een bloementaart. En taart is iets waar je me altijd voor wakker kunt maken. Het is overigens niet de bedoeling dat je deze taart opeet. Het is decoratief! Je kunt bloemen ook in een doos in de post laten leveren. De brievenbusbloemen van BloomPost liggen al op de welkomsmat op je te wachten als je thuiskomt. 


Bloemen komen soms ook met extra’s

Als je toch liever een boeket geeft, dan kun je er altijd voor kiezen om het persoonlijk te maken door een extraatje mee te sturen. Stuur bijvoorbeeld via Floriënt Express chocolade mee als cadeau. Dan mag je mij altijd een boeket sturen. Of bloemen en drank gaan ook heel goed samen. Bij deBloemist.nl kun je kiezen uit verschillende wijnen en champagne. Misschien dat het bloemschikken dronken een stuk sneller gaat. Wil je jouw boeket nog feestelijker maken? Voeg dan bij Verstuureenbloemetje.nl een knuffel of ballon aan je boeket toe. Dat is ook altijd leuk voor de kleintjes. 


Fruitmanden?

Ik snap nog steeds niet precies wat bloemen te maken hebben met fruitmanden, maar blijkbaar zijn ze onlosmakelijk verbonden. Komt het misschien omdat fruit aan bomen groeit? Misschien dat we in de toekomst elkaar wel een bomenboeket cadeau doen? Voor iedereen die een bomenboeket iets te veel vindt en een fruitmand wilt geven, kan bij 123bloemenbestellen.nl en Topbloemen verschillende fruitmanden vinden om cadeau te doen. 


Een bloemetje geven, betekent veel meer dan een aantal bloemen bij elkaar gooien en in een vaas zetten. Zodra een bloemist bloemen schikt, wordt over alles nagedacht. Het gaat er namelijk niet alleen om hoe de bloemen eruit zien, maar ook om wat de bloemen vertellen. Je stuurt niet alleen een bos bloemen, maar ook een boodschap. In de toekomst hoop ik vaker een bosje bloemen te krijgen, maar ik denk wel dat ik eerst nog even naar een cursus bloemschikken ga.


Foto: Kay Williams in Museum van Loon


Share