De waarheid achter groene energie: Is het echt groen?

Net zoals bij de zorgverzekering wordt ook bij de energieleveranciers door klanten aan het einde van het jaar gekeken of het voordeliger is om over te stappen. De meesten denken dat je maar één keer per jaar mag overstappen van energieleverancier. Hier is echter niets van waar. Je kunt het hele jaar overstappen, wanneer je wilt. Toch worden de laatste maanden van het jaar de vergelijkingssites volop bezocht om te kijken of volgend jaar geld bespaard kan worden. Het is een goed teken, dat we tegenwoordig niet alleen naar de prijs kijken. We worden steeds vaker geconfronteerd met de negatieve effecten van fossiele brandstoffen op het milieu en maken daarom bewustere keuzes. We willen af van de grijze energie en zijn bereid meer te betalen voor groene energie. Energieleveranciers hebben deze veranderingen in de markt echter ook opgemerkt. Er zijn hierdoor veel energiemaatschappijen die groene energie aanbieden en grijze energie leveren. Wij hebben daarom de echte groene energieleveranciers voor je opgezocht. 


De ranglijst

Elk jaar wordt door de consumentenbond in samenwerking met Greenpeace, WISE en Natuur & Milieu een lijst opgesteld. Deze lijst rankt de energieleveranciers aan de hand van hun duurzaamheid. Dit wordt gedaan aan de hand van de geproduceerde of ingekochte stroom, de geleverde stroom aan de consumenten en het investeringsbeleid. Deze drie criteria worden per energieleverancier onderzocht en bepalen de score op de ranglijst. Het gaat hierbij dus niet alleen om de opwekking van de stroom, maar ook om de investeringen die het bedrijf maakt op het gebied van duurzaamheid en milieu. 


De top drie 

Het onderzoek van 2017 heeft drie leveranciers opgeleverd met de perfecte score. De leveranciers kregen alle drie een 10 voor hun duurzame energie en groene beleid. Deze drie leveranciers richten zich op groene stroom en investeren hun geld in lokale energiecoöperaties die van grijze energie zijn overgestapt op groene energie. Het zijn Pure Energie, Qurrent en om die een perfecte score behaald hebben. Zij bieden hun klanten alleen groene energie en hebben de fossiele brandstoffen geheel achter zich gelaten. Ze zijn 100% groen en willen ook in de toekomst 100% groen blijven. 


Populair op NederlandReview

Er zijn op onze website een aantal energieleveranciers die erg populair zijn bij klanten. Pure Energie en Qurrent zijn hier een goed voorbeeld van. Green Choice en Oxxio zijn echter ook een favoriet bij klanten. Het is dan ook geen verrassing dat Green Choice een 8.5 heeft op de ranglijst. Oxxio, daarentegen, zal voor veel klanten tegenvallen. De energieleverancier komt met een 6.1 maar net uit op een voldoende. Er zijn nog twee energieleveranciers die het op NederlandReview goed doen, maar de ranglijst niet gehaald hebben. Zelfstroom en easyEnergy worden hoog gewaardeerd door hun klanten, maar werden niet onderzocht door de consumentenbond.Op deze satellietkaart zie je goed hoeveel impact ons energiegebruik heeft op de wereld


Overstappen of blijven?

Je kunt op verschillende websites de prijzen van energieleveranciers vergelijken. Het kan voordelig zijn om de overstap te maken. Gebruik dus altijd een prijsvergelijker om te kijken of je geld kunt besparen. Zoek een top 3 voor bedrijven die voordelig zijn en bekijk dan hun cijfer op de ranglijst. Blijf je alsnog met meerdere bedrijven over? Bekijk dan hun beoordelingen op NederlandReview. Je hebt dan binnen no-time de leverancier gevonden die het beste bij jou past.


Topfoto: James Moran, Foto wereldkaart: NASA/GSFC


Share