Refurbished: duurzaam geld besparen of afzetterij?

De nieuwe trend in gadgetland is refurbished smartphones of andere apparaten aanschaffen in plaats van die gloedjenieuwe iPhone of Samsung Galaxy. Het is een stuk goedkoper en dat niet alleen. Het is ook veel beter voor het milieu. Maar dan is het natuurlijk wel van belang dat je je refurbished smartphone koopt bij een bonafide bedrijf en niet bij een beunhaas die repareert met slechte kwaliteit onderdelen waardoor je aankoop al snel weer aan vervanging toe is. Lees hier over een selectie bedrijven op de refurbish-markt in Nederland zodat je goed voorbereid bent op zoek naar een betrouwbare aanbieder.


Is er een verschil tussen refurbished en tweedehands?

Jazeker! Een tweedehands device koop je bijvoorbeeld op Marktplaats van een particulier. Het apparaat dat je bij die ogenschijnlijk betrouwbare verkoper koopt, kan er van de buitenkant heel goed uitzien. Na een tijdje gebruiken is de batterij al snel leeg of hapert de software. Helaas is repareren dan voor eigen kosten, want er zat geen garantie op. 


Bij een refurbished apparaat is dat heel anders. De smartphone, tablet of laptop wordt helemaal nagekeken van binnen en van buiten, schoongemaakt en waar nodig worden onderdelen of de software vervangen. En, op een refurbished product krijg je garantie.


Hoe lang is de garantie?

Refurbish-bedrijven bieden allemaal garantie. Die loopt dan uiteraard wel via het bedrijf waar je koopt, niet meer via de originele leverancier. Verdiep je van tevoren goed in de garantietermijn en –voorwaarden. Bij bedrijven als SWOOP, Refurbished.nl en Forza Refurbished krijg je 2 jaar garantie op je aankoop. Bij reBuy is dat 18 maanden en bij CallStars Refurbished nog minder, 12 maanden. Dat zijn behoorlijke verschillen maar wel een belangrijke overweging bij je aankoop.


Is er zoiets als een keurmerk?

Jammer genoeg is er nog geen keurmerk voor de refurbished markt. Als consument moet je het doen met de ervaringen van anderen met een van de aanbieders. Sommige refurbish-bedrijven hanteren wel een eigen waarborg. SWOOP bijvoorbeeld werkt met het eigen keurmerk SWOOP-certified en Refurbished.nl met Certified R3BORN®. Dit is een garantie voor een 100% nagekeken en gerefurbished apparaat van goede kwaliteit. 


Uiterlijke schoonheid

Er zijn mensen die een nieuwe smartphone bestellen en dan toch binnen de 14 dagen bedenktermijn terugsturen. Dat toestel kan dan niet meer verkocht worden als nieuw maar ziet er natuurlijk nog als nieuw uit. Maar er zijn ook mensen die hun toestel langer gebruikt hebben waardoor de buitenkant er wat minder shiny uitziet en wat krasjes vertoont. Het apparaat heeft duidelijk meer te lijden gehad. Speciaal voor het uiterlijk wordt in de markt onderscheid gemaakt in drie gradaties: 5, 4 en 3 sterren voor respectievelijk ‘als nieuw’, ‘zeer goed’ en ‘goed’. En hier hangt dan ook weer een onderscheidend prijskaartje aan. Zo kun je voor jezelf iets kiezen wat past bij jouw voorkeur en portemonnee.


Welke merken kun je kopen?

Per refurbisher is er verschil in de producten die ze aanbieden. Refurbished.nl bijvoorbeeld verkoopt alleen iPhones en iPads. SWOOP daarentegen heeft een veel uitgebreider aanbod van Apple-producten inclusief MacBooks en Samsung smartphones. Het complete aanbod vind je op de websites van de aanbieders. 


Kan ik mijn apparaat ook inruilen?

Ja, dat kan bij een aantal. Bij SWOOP bijvoorbeeld. Zij geven je ook nog eens € 15 korting als je na inruil iets bij hen koopt. Bij reBuy kun je ook andere elektronica inruilen zoals camera’s en lenzen, horloges en consoles. Je verdient er wat mee en het is goed voor het milieu!


Kies de voor jou passende aanbieder en lees reviews

Er komen steeds meer gebruikte apparaten op de markt en steeds meer bedrijven die van refurbishen hun core business maken. Reden dus om alvorens een aankoop te doen, je goed te informeren. 


Doe jij altijd wat langer met je apparaten en is daarom een uitgebreidere garantie waar je misschien iets meer voor betaalt van belang? En wil je zeker weten dat je met een betrouwbaar bedrijf in zee gaat die een keurmerk afgeeft? Of wil je je eigen toestel inruilen en er iets voor terug kunnen kopen? 


Allemaal redenen om goed voorbereid een refurbished device aan te schaffen. Op NederlandReview lees je ervaringen en beoordelingen van mensen die jou voorgingen en je iets vertellen over de service van het bedrijf en de kwaliteit van hun aankoop.


We horen graag hoe jouw ervaringen op de refurbish-markt zijn!


Share