Honden in de hitte, deel2: Waterpret

Honden in de hitte, deel2: Waterpret

In een vorige blog werden tips gegeven over wat te doen als je een hond in een hete auto zag zitten. Maar het warme weer heeft uiteraard meer te bieden dan reddingsacties om honden uit het nauw te halen. Hier zijn een aantal tips en tricks waarmee je het jouw eigen beste vriend zo aangenaam mogelijk kunt maken als het kwik weer omhoog schiet. Klinkt het allemaal erg voor de hand liggen? Dat komt omdat het geen hogere wiskunde is, maar gewoon gezond verstand.

Een blije Fido in de zomer
* Zorg iedere dag voor vers drinkwater: desnoods zet je meerdere drinkbakken door het huis, tuin of op het balkon neer. Gewoon water uit de kraan. Hoewel het idee van ijsklontjes heel lief is, werkt het voor de hond averechts. De aderen gaan zich namelijk vernauwen door de plotselinge kou, waardoor de warmte nog moeilijker het lichaam kan verlaten. Dit is bij mensen net zo overigens. Als je zelf een glas met ijs leegdrinkt om de dorst te lessen en ter verkoeling, zul je merken dat je er eigenlijk niks aan hebt. Hooguit een brain freeze.
* Loop op de koelere uren: dit betekent bij tijds in de ochtend, voordat de zon echt heet wordt. Vaak is het rond elf uur dat de zon al begint te branden. Het afkoelen begint meestal zo rond het avondeten. Tegels en asfalt kunnen warmte echter lang vasthouden, dus pas daarmee op en voel desnoods zelf even.
* Vermijd de heetste uren: als dat haalbaar is tenminste. Beperk anders de wandeling tot een snel plasje en loop zo veel mogelijk via de schaduw. Bescherm de voetzooltjes eventueel met speciale balm tegen de hete grond.
* Niet fietsen: zelf vind je die wind door je haren wellicht lekker fris, maar voor een hond is het in de periodes van stralend weer al snel te warm om te rennen naast de fiets. Zeker als het asfalt dan ook nog eens heet is. Niet alleen kan de hond dus oververhit raken, maar de voetzooltjes kunnen ook beschadigen door verbranding.
* Asfalt: als het voor jou al niet mogelijk is om de rug van je hand voor vijf tellen op het asfalt te houden, geldt dat ook voor de pootjes van de hond. Maak alsjeblieft niet de denkfout dat zodra het buiten koeler wordt in de avond, dat het asfalt direct volgt. Het houdt namelijk ook lang warmte vast en van boven de vijftig graden Celsius naar aangenaam, duurt tot diep in de nacht. Als je zeker wilt weten dat je niet per ongeluk je hond pijn doet, loop dan op blote voeten met de hond mee. Dan voel je het snel genoeg.

 
Balsem voor de voetzooltjes is eenvoudig zelf te maken, maar geen vrijbrief om daardoor over een hete ondergrond te lopen

Zomerpret met Fido
Niet alleen mensen genieten van het heerlijke weer, ook honden. Maar doordat honden moeilijker hun hitte kwijt kunnen dan wij, is het wel verstandig om dat steeds in het achterhoofd te houden.
* Waterpret en puzzelen: een stevig kinderbadje of speciaal hondenbadje met een flinke laag water, is een leuke manier om heerlijk af te koelen. De pret begint al zodra de tuinslang aan gaat of de emmers geleegd worden. Het is tevens een goed moment voor hersenwerk en spelletjes in het water. Er zijn veel puzzels en waterspeeltjes te verkrijgen, maar zelf maken is ook leuk. Wist je dat het een hond drie keer zoveel energie kost z'n koppie te gebruiken dan gewoon te lopen?
* De sloot: als je een meertje of sloot vlakbij huis hebt, is ook dat een fijne plek voor de hond voor vermaak en verkoeling. Zwemmen en apporteren uit het water is dan ook een leuk tijdverdrijf als je hond een liefde voor water heeft, maar anders werkt pootjebaden ook heerlijk verkoelend.
* Verkoelende snack, uiteraard in de schaduw: een stuk komkommer uit de koelkast. Of een ijsje, waarbij je allerlei lekkers met water invriest tot een homp. Daar is de hond wel even zoet mee. Dit overigens een zelfde tactiek wat in dierentuinen toegepast wordt. Gebruik het hondenijsje overigens niet als tactiek om een oververhitte hond terug te koelen, want dat gaat averechts werken! Het ijsje is enkel bedoeld als bezigheidstherapie.
* Slapen in de schaduw of op een koele plek: voor veel honden is dit een fijne bezigheid om het mooie weer te vieren. Zo houden ze hun lichaamstemperatuur het laagst en creëren ze geen hitte die ze moeilijk kwijt kunnen. Goed moment om samen een tukje te doen?

Zo, en nu die computer afsluiten of mobiel wegleggen, en lekker genieten van het heerlijk weer. Het is ZOMER!

Foto: Alan

Gerelateerd