Honden in de hitte, deel1: EHBHond

Zodra het warme weer zich aandient, racen we hier in Nederland zo ongeveer collectief het terras op en de parken in. Hondeneigenaren nemen het er lekker van en gaan met hun maatje eropuit, de natuur in, en soms ook de sloot of een meertje. Boven bepaalde temperaturen doe je een hond hier meestal geen plezier meer mee en is rusten in de schaduw een betere optie. Helaas is dit ook het moment waarop de berichten weer opduiken over honden die zijn overleden, omdat het baasje dacht dat het geen kwaad kon de hond even in die snikhete auto achter te laten.


Die oven op wieltjes

De jaarlijks terugkerende berichten zijn niet alleen diep triest voor het beestje, maar ook frustrerend en ze wekken ook behoorlijk wat woede op. Hoe is het mogelijk dat vandaag de dag, met zoveel informatie die je om de oren vliegt, mensen hun hond in een auto op een parkeerplaats achter laten, terwijl de zon er op staat te branden? Waarom denken sommige figuren het beter te weten dan die talloze dierenartsen, de dierenambulance en de politie, die in de warme maanden met dit soort trieste zaken te maken hebben? Zullen we het ooit weten? Zullen we het ooit begrijpen? Waarschijnlijk niet. Dan kun je dus maar beter weten wat je moet doen, mocht je dit ooit van dichtbij meemaken.

Eerste hulp bij oververhitte hond

Honden hebben geen zweetklieren over hun hele lijf, zoals bij ons mensen het geval is. Om precies te zijn, kan een hond enkel afkoelen via de tong (vandaar dat een hond ook hijgt na inspanning) en de voetjes. Overtollige hitte kwijtraken gaat dus langzaam en is in een hete auto simpelweg onmogelijk, óók met een raam op een kier.


Animals Today deed een experiment en liet zich opsluiten in een auto

Stap voor stap

Maak een foto van de situatie: hoewel je dit punt erg geneigd bent over te slaan, is het wel belangrijk. Het is namelijk jouw vrijbrief dat raam in te slaan, zónder beschuldigd te kunnen worden van criminele praktijken!


* Raam inslaan en hond uit de auto halen: dat mag omdat de hond in gevaar verkeerd, dus maak gebruik van die regel om een hond in nood te redden. Dat autoraam kan vervangen worden, een leven niet. Je voorkomt hier een langzame en afgrijselijke dood mee.


* Water: geef de hond water, maar géén koud water of met ijs. Dit heeft een averechts effect. Dat flesje water wat je bij je draagt op warme dagen, is prima qua temperatuur. Komt iemand heel behulpzaam met een emmer vers koud kraanwater aan, probeer de ergste kou er dan vanaf te halen door een flinke scheut warm water. Desnoods vraag je iemands kop thee of meng je het met de warm geworden waterflesjes van omstanders.


* Hond bewateren: afhankelijk van de staat waarin de hond verkeerd, laat je hem of zelf drinken, of je giet het in de bek. Maak ook de buik, liezen, borst en pootjes lekker nat, zodat de lichaamstemperatuur kan dalen. Als de hond al buiten bewustzijn is, kun je dat laatste doen door lappen (zoals theedoeken of shirts) te doordrenken met water en op die gebieden te leggen. Ook in dit laatste geval is het belangrijk dat er water over de bek gegooid wordt. Let daarbij wel op dat de hond nog wel vrij kan ademen. In alle gevallen is het belangrijk dat het water steeds 'verversd' wordt, zodat het al opgewarmde water afgevoerd kan worden!


* Inlichten dierenambulance of dichtstbijzijnde dierenarts: de hond heeft waarschijnlijk medische hulp nodig. Bel daar daarom de professionals of laat iemand dat doen terwijl jij je over de hond bekommert.


* Inlichten (dieren)politie: voor de goede orde en afhandeling situatie met eigenaar.


* Eigenaar: tenzij de politie er is en de eigenaar aanspreekt op dit verschrikkelijk onverantwoorde gedrag, kun je hem of haar daar zeker op wijzen. Hoe boos je ook bent over de situatie en al zou je diegene het liefst een blauw oog aanmeten, probeer het enkel bij woorden te houden en fysiek contact te vermijden.

Maar als we er nu eens met zijn allen voor zorgen dat we deze tips niet nodig gaan hebben, omdat we geen dieren meer in dit soort situaties brengen?


Foto: Wall Boat


Share