Zorgverzekeraar overstappen kan nog in januari!

Het zorgseizoen is voorbij. Niet veel mensen weten echter dat je ook in januari 2020 nog kunt overstappen. Wat zijn daarvoor de voorwaarden?

Overstappen loont vaak de moeite

Veel mensen stapten in december 2019 over naar een nieuwe zorgverzekering en/of zorgverzekeraar. Soms zelfs nog op het laatste moment, zo schreven wij in onze blog.

Het is een jaarlijks ritueel geworden: in december zoek je uit waar je het komende jaar het beste verzekerd kunt zijn en stap je vaak over. Want het scheelt meestal veel geld. Zorgpremies zijn immers veranderd, pakketten bevatten net weer andere zorg en er zijn nieuwe zorgverzekeraars met speciale aanbiedingen. Overstappen loont dus vaak de moeite.

Overstappen van zorgverzekering in januari

De mogelijkheid om over te stappen is echter niet gestopt op 31 december 2019 op het moment dat we met z'n allen het nieuwe jaar (decennium!) 2020 inluidden. Je kunt in januari namelijk ook nog overstappen! Daar zijn echter wel bepaalde voorwaarden aan verbonden. Die leggen we graag even uit!

Wanneer mag je overstappen van zorgverzekering in januari?
Voor het overstappen in januari 2020 gelden twee belangrijke voorwaarden: jouw opzegging was binnen vóór 1 januari 2020 of je stapt over binnen het aanbod van jouw eigen zorgverzekeraar.

1. Je hebt jouw zorgverzekering opgezegd vóór 31 december 2019
Heb je jouw zorgverzekering opgezegd in 2019, maar nog geen nieuwe gekozen? Dan heb je nu officieel geen zorgverzekering en ben je dus niet verzekerd in het geval er iets met jouw gezondheid gebeurt.

In Nederland is het verplicht om verzekerd te zijn voor eventuele zorgkosten. Daarom moet je nu nog kiezen en een zorgverzekering afsluiten. Daarvoor heb je heel januari nog de tijd. Je moet immers wel! Zorgverzekeraars als HEMA Zorg en OHRA krijgen er deze maand dus alsnog klanten bij.

2. Je stapt over binnen jouw eigen zorgverzekeraar
Blijf je dit jaar gewoon bij dezelfde zorgverzekaar als jij in 2019 had, bijvoorbeeld ZorgDirect, dan mag je in januari nog wel wisselen tussen het aanbod van die zorgverzekeraar. Je kunt bijvoorbeeld extra aanvullende verzekeringen afsluiten, of juist stopzetten, of het eigen risico aanpassen. Wat jij wilt!

Voor sommige mensen is dit echt een uitkomst. De telefoonlijnen stonden bij veel zorgverzekeraars in december immers roodgloeiend door alle overstappers. Wie dezelfde zorgverzekeraar wilde houden, kon gewoon even wachten en in deze rustige maand januari alle tijd nemen om keuzes te maken. Wel of geen tandartsverzekering, wel of geen verhoging van het eigen risico, et cetera.

Ben jij blij dat je deze maand toch nog beperkt kunt overstappen? Ga je daar gebruik van maken? Hoe zijn jouw ervaringen met jouw zorgverzekering? Laat het weten op NederlandReview!

Share