Eerste zorgpremies bekend: hoeveel betaal jij in 2020?

Het is ieder jaar weer spannend: hoe hoog worden de nieuwe zorgpremies? Vandaag zijn de eerste bedragen bekendgemaakt, zo meldt onder andere het Algemeen Dagblad

Gek genoeg gaan de premies omlaag, maar zijn veel mensen toch duurder uit. Hoe komt dat? En hoe zorg jij ervoor dat je niet te veel betaalt voor zorg in 2020?


Hoeveel worden de zorgpremies verlaagd?

VGZ verlaagt zijn zorgpremie voor 2020 met 1 euro per maand. Klanten van Zilveren Kruis gaan zelfs 1,50 euro per maand minder betalen. CZ kiest voor een verlaging van de prijs voor hun zorgverzekering met maar liefst 3,85 euro. Nationale Nederlanden laat zijn zorgverzekering het hardst dalen, namelijk met 5,84 euro per maand.

Dat klinkt misschien als kleine bedragen, maar op jaarbasis scheelt het toch best wat geld. Bovendien vreesden velen juist voor een verhoging van de zorgpremie. In plaats daarvan gaan we dus juist minder betalen voor de premie.


Waarom zijn veel mensen toch duurder uit in 2020?

De zorgkosten lijken door deze lagere zorgpremies dus lager te worden in 2020. Dat is echter niet helemaal waar. De korting op de collectieve zorgverzekering wordt deels afgeschaft. De overheid heeft namelijk bepaald dat de maximale collectiviteitskorting op de basisverzekering verlaagd wordt van 10% naar 5%. 

Daarom zijn veel mensen alsnog duurder uit in 2020. En dat kan best veel geld schelen. 

Wat kun je doen om toch goedkoop uit te zijn?

Wil je niet méér gaan betalen voor jouw zorgverzekering in 2020, stap dan over naar een andere zorgverzekering. Neem dus geen genoegen met een verlaging van jouw zorgpremie, als je daardoor toch duurder uit bent doordat jouw collectiviteitskorting is komen te vervallen. Voor 72 tot 90 procent van de verzekerden loont het om over te stappen, aldus Erik Bloem, woordvoerder van De Nederlandse Zorgautoriteit.

Laat je goed informeren voordat je overstapt. Lees reviews van klanten van zorgverzekeraars. En gebruik een vergelijker om zorgkosten te vergelijken.

Share