Groene energie

Groene energie

Groene energie, een term die je veel ziet, maar die ook veel onduidelijkheid oplevert. Simpel gesteld wordt groene energie opgewekt door gebruik te maken van natuurlijke bronnen, die niet worden vernietigd om energie op te wekken. Oftewel duurzame bronnen zoals windenergie en zon...

laat meer zien

Bedrijven

Nederlandse Energie Maatschappij | NLE
43 reviews
4.9
Essent
33 reviews
5.4
Zelfstroom
88 reviews
4.8
Electrabel
5 reviews
9
DELTA Energie
49 reviews
3.5
Greenchoice
41 reviews
6.1
Gaslicht.com
16 reviews
5.9
Vandebron
52 reviews
5.2
Pure energie
45 reviews
7.8
ENGIE Energie
218 reviews
7.4
MetDeZon
64 reviews
6.4
Kringloopenergie
6 reviews
8.8
SnelleOfferte.nl
13 reviews
2.9
Feenstra
120 reviews
3.4
Vastelastenbond
16 reviews
6.7
Budget Energie
124 reviews
4.3
BespaarBazaar
7 reviews
5.8
Vrijopnaam
3 reviews
5.3
Energiecollectief.nl | EnergieFlex
1 reviews
8
easyEnergy
63 reviews
6.1
Essent Zakelijk
0 reviews
10
Mobisun
0 reviews
10
om Nieuwe Energie
9 reviews
8.7
Sepa Green
12 reviews
3.5
Powerpeers
37 reviews
7.3
ENGIE Zakelijk
1 reviews
9.5
Solvari | Zonnepaneelofferte.nl
2 reviews
9.3
Vera Solar
20 reviews
7.1
FENOR
41 reviews
5.2
HalloStroom
5 reviews
7.3
Eneco
29 reviews
3
BonGo Solar
0 reviews
10
Mitchell van der Meij
11 reviews
6.3
Welkom Energie
10 reviews
3.5
Zonnepanelencentra.nl
0 reviews
10
Newpower
3 reviews
7.3
Govolt.nl
66 reviews
8.6
Frank Energie
6 reviews
5.6
NextEnergy
11 reviews
4.8
Live Energy
0 reviews
10

Groene energie

Groene energie betreft energie die opgewekt is met behulp van schone en onuitputtelijke energiebronnen. Onuitputtelijke energiebronnen zijn energiebronnen die niet op kunnen geraken, simpelweg omdat de energiebron altijd aanwezig zal zijn. Een voorbeeld van een energiebron die wel op kan geraken, is aardgas. Deze fossiele brandstof zit in de grond, maar kan opraken als de brandstof te veel gebruikt wordt. Een voorbeeld van een schone en onuitputtelijke energiebron, is de zon. De zon levert ons zonne-energie, een goed voorbeeld van groene energie die zowel schoon als onuitputtelijk is. Groene energie wordt ook wel duurzame energie genoemd en de energiebronnen die groene energie leveren, worden ook wel duurzame energiebronnen genoemd.

Diverse vormen van groene energie
Er zijn verschillende energiebronnen die groene energie kunnen leveren. De drie belangrijkste bronnen voor groene of duurzame energie, zijn de volgende:

  1. De zon: de zon levert ons zonne-energie, ofwel energie die opgewekt wordt met behulp van de stralen van de zon. Zonne-energie wordt verzameld door middel van zonnepanelen en kan zowel gebruikt worden om elektriciteit op te wekken als om woningen te verwarmen met een zonneboiler. 
     
  2. De wind: de wind levert ons windenergie, ofwel energie die opgewerkt wordt met behulp van de kracht van de wind. Windenergie wordt gebruikt om elektriciteit te gebruiken, bijvoorbeeld voor elektrische apparaten of lichtbronnen.
     
  3. Het water: het water levert ons waterkrachtenergie, ofwel energie die opgewerkt wordt met behulp van de kracht van het water. Door water te laten stromen en deze stroming te gebruiken om bewegingen te genereren, wordt er waterkrachtenergie opgewekt. 

De populairste vorm van groene energie betreft zonne-energie, maar ook de andere vormen van groene energie worden veelvuldig afgenomen. 

De voordelen van groene energie
Groene energie is steeds populairder geworden onder zowel particulieren als zakelijke gebruikers en dit is niet voor niets. Neemt u groene energie af in plaats van de grijze energie van fossiele brandstoffen, dan profiteert u van enkele voordelen. De belangrijkste voordelen van het afnemen van groene energie, zijn de volgende:

  • Groene energie is goed voor het milieu. Neemt u groene energie af, dan stoot u minder CO2 uit en beschermt u de aarde tegen opwarming of global warming. 
     
  • Groene energie kan niet opraken. Fossiele brandstoffen kunnen op een bepaald moment verdwijnen, maar groene energie is onuitputtelijk en kan dus altijd opgewekt worden.
     
  • Groene energie is voor iedereen te gebruiken. Omdat de groene energiebronnen openbaar zijn, kan iedereen de energiebronnen gebruiken om energie op te wekken. Wilt u bijvoorbeeld zonne-energie opwekken, dan heeft u alleen de juiste hulpmiddelen nodig. 

Wekt u zelf groene energie op, bijvoorbeeld door zonnepanelen op uw dak te plaatsen, dan kunt u veel geld besparen. In plaats van energie af te nemen, kunt u in dit geval namelijk zelf energie opwekken en bespaart u veel geld op de jaarlijkse eindafrekening van uw energieverbruik. Duurzame energie als windenergie en waterkrachtenergie zijn wat lastiger om zelf op te wekken, maar dit komt simpelweg omdat de benodigde hulpmiddelen voor deze vormen van groene energie wat lastiger te verkrijgen zijn. 

Wat is duurzame energie? Krijgen wij vaak te horen. Eigenlijk is het heel simpel; energie die is opgewekt op een milieuvriendelijke manier en die niet tot nauwelijks belastend is. Dit is ook wel groene energie. Grijze energie is bijvoorbeeld stroom dat komt van kolen, kerncentrales (atoom) of gas. De meest gebruikte vormen van duurzame energie komen uit wind, zon of waterkracht. In Nederland zijn we groot in windenergie door de vele windmolen gebieden die zijn aangelegd. Zonne energie komt steeds meer in opkomst en de meeste reguliere of grote energiemaatschappijen bieden dit dan ook aan in de vorm van koop of lease van zonnepanelen. Maar wat zijn nu eigenlijk de voor- en nadelen van deze duurzame energie. Is het veel duurder of goedkoper dan de reguliere manieren van stroom kopen? Kun je het terugverkopen aan de energieleverancier en betaal je op deze manier je energierekening? Of dit echt allemaal zo goed is als het klinkt? Lees ervaringen van consumenten zodat u niet alleen op de mooie websites van alle aanbieders hoeft af te gaan. Zo weet u écht waar u aan begint.

Duurzame energie betreft energie die opgewekt is op een milieuvriendelijke manier. Tot enkele jaren geleden was duurzame energie nog niet zo populair in ons land, maar tegenwoordig is dat wel anders. Omdat de zogeheten fossiele brandstoffen steeds verder op raken en het dus steeds lastiger wordt om deze brandstoffen te gebruiken om energie op te wekken, speelt duurzame energie een steeds grotere rol in ons dagelijks leven. Daar komt nog bij dat de temperatuur op aarde steeds meer aan het stijgen is door de overmatige uitstoot van CO2 en dat het gebruik van duurzame energie deze ontwikkeling kan remmen. 

Volgens expert lopen er in 2030 meer dan 8,3 miljard mensen rond op aarde. Omdat het bevolkingsaantal steeds verder stijgt en de ontwikkelingen op het gebied van energie niet goed zijn voor de volgende generaties, is het gebruik van duurzame energie steeds belangrijker geworden. Door duurzame energie te gebruiken, kunnen we er namelijk voor zorgen dat de volgende generaties op een leefbare aarde kunnen wonen. 

Verschillende soorten duurzame energie
Er zijn verschillende soorten duurzame energie. Wat deze vormen van duurzame energie van elkaar onderscheidt, is de manier waarop de energie wordt opgewekt. Zo wordt zonne-energie opgewekt door de zon, terwijl windenergie opgewekt wordt door de wind die altijd over de aarde heen waait. 

De verschillende vormen van duurzame energie, zijn de volgende:

  • Zonne-energie: energie die opgewekt wordt met de stralen van de zon. 
  • Windenergie: energie die wordt opgewekt door gebruik te maken van de kracht van de wind. 
  • Waterkrachtenergie: energie die wordt opgewekt door de kracht van water te gebruiken. 

Voornamelijk zonne-energie en windenergie zijn erg populair, simpelweg omdat deze vormen van energie gemakkelijk op te wekken zijn door particulieren en veel geld kunnen besparen op de energierekening. 

De voordelen van duurzame energie
Bij het afsluiten van een energiecontract voor uw woning, kunt u zelf kiezen of u energie van fossiele brandstoffen of energie van duurzame energiebronnen af wil nemen. Kiest u voor het afnemen van duurzame energie, dan profiteert u van de volgende voordelen: 

  • Duurzame energie is beter voor het milieu. De energie wordt opgewekt uit onuitputtelijke bronnen, waardoor een vervuilende uitstoot van het stofje CO2 wordt verminderd. 
     
  • Door duurzame energie te gebruiken, hoeven we minder fossiele brandstoffen te gebruiken. Hierdoor raken deze brandstoffen minder snel op. 
     
    • Duurzame energie kan zelf opgewekt worden, simpelweg omdat duurzame bronnen voor iedereen toegankelijk zijn. 
       
  • Duurzame energie kan niet alleen opgewekt, maar ook teruggeleverd worden. Levert u duurzame energie terug, dan kunt u hier een aantrekkelijk zakcentje mee verdienen. 

Er zijn diverse bedrijven actief in de markt van duurzame energie. Bent u benieuwd welke bedrijven er actief zijn op de markt van duurzame energie en wilt u bovendien weten hoe deze bedrijven beoordeeld worden door andere consumenten? Lees dan de duurzame energie reviews op deze pagina en u komt er niet alleen achter welke bedrijven u kunnen voorzien van duurzame energie, maar ook hoe deze bedrijven door andere consumenten beoordeeld worden. 

De zon schijnt meer dan u denkt in Nederland! En daar kunnen we allemaal van profiteren door energie op te wekken via zonnepanelen. Wij hebben voor u de energieleveranciers met zonne-energie mogelijkheden op een rijtje gezet. Consumenten die reeds ervaringen hebben vertellen u waarom u moet overstappen (of juist niet), wat de voordelen en nadelen zijn en of u daadwerkelijk lagere maandelijkse kosten heeft omdat u stroom kunt terugleveren aan de maatschappij zelf. Lees dus deze persoonlijke ervaringen en beoordelingen zodat u voorbereid de beste zonne energie-leverancier afsluit!

Zonne-energie betreft een vorm van duurzame energie die wordt opgewekt door gebruik te maken van de zonnestralen die de zon uitgeeft. Zonne-energie valt onder de noemer ‘duurzame energie’ omdat de energiebron van deze vorm van energie onuitputtelijk is. In tegenstelling tot fossiele energiebronnen als aardgas, kunnen de stralen van de zon niet ‘op raken’ en kan zonne-energie dus altijd gebruikt worden om bepaalde apparaten te gebruiken, de lichten aan te zetten en op een andere manier elektriciteit te gebruiken. 

Zonne-energie opwekken: zo werkt het
Zonne-energie wordt opgewekt aan de hand van zonnepanelen. Zonnepanelen betreffen donkerblauwe of zwarte panelen die op het dak van een woning worden geplaatst en hier zonnestralen op moeten vangen. De zonnestralen die door de zonnepanelen opgevangen worden, worden direct omgezet in bruikbare energie. Hierna wordt de energie die de panelen opwekken, doorgestuurd naar een centraal punt in het huis. Door dit centrale punt wordt de energie over de gehele woning verdeeld, waardoor apparaten in zowel de keuken als in de slaapkamer of badkamer gebruik kunnen maken van de duurzame energie. 

Overigens kunt u niet alleen zonne-energie gebruiken om apparaten in te schakelen en licht te laten branden, maar kunt u de energie ook voor u laten werken om uw woning te verwarmen. Naast zonnepanelen, kunt u namelijk ook een zonneboiler aanschaffen. Een zonneboiler lijkt op een standaard boiler, maar deze boiler werkt op de kracht van de zon. In plaats van gas te gebruiken om de boiler te verwarmen, wordt er gebruik gemaakt van de stralen van de zon om duurzaam warm water te creëren. 

Zelf zonne-energie opwekken
Omdat duurzame energiebronnen voor iedereen toegankelijk zijn (de zon straalt immers voor iedereen!) kan iedereen duurzame zonne-energie opwekken. Het enige wat u hoeft te doen om duurzame energie op te wekken, is het aanschaffen van zonnepanelen. Plaatst u deze zonnepanelen op uw dak, dan gaat u direct energie opwekken en kunt u de door de panelen opgewekte energie in uw woning gebruiken.

Een groot voordeel van het gebruiken van zonne-energie in uw woning, is het feit dat u veel geld bespaart als u deze vorm van duurzame energie gebruikt. Door zonne-energie te gebruiken, hoeft u namelijk minder of helemaal geen grijze energie meer af te nemen. Dit betekent dat u uw eigen energie opwekt en geen energie meer hoeft te betalen bij de energieleverancier, waardoor u maandelijks tientallen euro’s bespaart en jaarlijks zelfs honderden tot duizenden euro’s over houdt.

Geld verdienen door energie terug te leveren
Heeft u te veel energie opgewekt, dan kunt u energie terugleveren aan het net. Levert u energie terug, dan wordt de hoeveelheid energie die u aan het net geeft in mindering gebracht op de eindafrekening van uw energieverbruik. Gebruikt u helemaal geen grijze energie meer en ontvangt u dus geen eindafrekening meer, dan krijgt u een bepaalde vergoeding voor de energie die u heeft teruggeleverd. U bespaart dus niet alleen geld met zonne-energie, maar u kunt er ook geld mee verdienen. 

Windenergie is prachtig! Misschien wat minder in het uitzicht zelf, maar schoon en milieuvriendelijk is het zeker! De wind is er altijd en op deze manier maken we er samen goed gebruik van. Dus heeft u er iets meer voor over om milieuvriendelijk bezig te zijn? Of is het juist helemaal niet duurder en gaat u er kwa maandelijkse lasten op vooruit? Wilt u zeker weten dat de stroom ook daadwerkelijk uit Nederland komt, of kan de herkomst u gestolen worden en kijkt u alleen maar naar de beste service en goedkoopste elektra? Lees reviews van iedereen die al windenergie geprobeerd heeft zodat u de voor en nadelen kent, voordat u gaat overstappen. Bijvoorbeeld hoe de ervaringen waren met het opwekken van eigen energie met een eigen windmolen en het terugleveren van stroom. Hoe verging anderen dit? Werd er ook op verdiend en is het makkelijk? Wij hebben voor u de energieleveranciers die windenergie leveren voor u op een rijtje gezet. Bekijk de beoordelingen per bedrijf zodat u tevredenheid, klantvriendelijkheid en tarieven goed kunt vergelijken!

Windenergie is een vorm van duurzame energie die opgewekt wordt door gebruik te maken van de kracht van de wind. Omdat de kracht van de wind niet op kan geraken (het blijft immers altijd waaien in ons land), wordt windenergie als een duurzame vorm van energie gezien. Energie is duurzaam als er sprake is van een vorm van energie die niet op kan geraken, zoals bij fossiele brandstoffen als aardgas wel het geval is. 

Windenergie: goed voor het milieu en goed voor de portemonnee
Het opwekken van windenergie is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden in ons land en dit is niet voor niets. Windenergie is namelijk niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Door windenergie te gebruiken, kunnen de fossiele brandstoffen meer achterwege gelaten worden. Hierdoor is de CO2-uitstoot lager, waardoor de aarde en de mensen op de aarde beschermd kunnen worden tegen de gevaarlijke gevolgen van een te hoge uitstoot van CO2. En omdat het zelf opwekken van duurzame energie goedkoper is dan het afnemen van grijze energie van fossiele brandstoffen, is het opwekken van windenergie ook interessant voor de portemonnee. U bent niet alleen bewust bezig met de bescherming van het milieu, maar bespaart ook geld door minder of helemaal geen energie van fossiele brandstoffen meer af te nemen. 

Het opwekken van windenergie
Zoals de naam het al verklapt, betreft windenergie een vorm van energie die opgewekt wordt door gebruik te maken van de kracht van de wind. De meest voorkomende manier om windenergie op te wekken, is door windmolens te gebruiken. De wieken van de windmolens draaien door de kracht van de wind, waardoor er direct windenergie wordt opgewekt. Deze energie wordt verzameld op een centraal punt, waarna de energie naar diverse huishoudens in het land wordt getransporteerd. Neemt u windenergie af, dan krijgt u direct energie in uw woning die door een windmolen elders in het land is opgewekt. 

U kunt zelf ook windenergie opwekken, maar dit wordt over het algemeen niet vaak gedaan. De reden dat windenergie vaak door commerciële partijen opgewekt wordt en niet door consumenten wordt gedaan, heeft te maken met het feit dat het opwekken van windenergie lastiger is dan het opwekken van bijvoorbeeld zonne-energie. Voor het opwekken van zonne-energie heeft u enkel zonnepanelen nodig, maar voor het opwekken van windenergie heeft u een windmolen nodig. 

Het afnemen van windenergie voor uw huishouden
Bij het afsluiten van een energiecontract, kunt u zelf kiezen wat voor soort energie u in uw woning kunt gebruiken. Zo kunt u kiezen voor grijze energie (energie van fossiele brandstoffen), duurzame energie (windenergie, zonne-energie of een andere duurzame vorm van energie) of energie van zowel fossiele als duurzame energiebronnen. De beste optie met oog op de bescherming van het milieu, is het afnemen van volledig duurzame energie. Heeft u niet voldoende budget om gebruik te maken van volledig groene energie, dan kunt u ook een combinatie van groene en grijze energie afnemen. In dit geval gebruikt u energie van duurzame bronnen, maar neemt u ook nog energie van fossiele energiebronnen af.