Wat is FinTech en hoe betrouwbaar is het?

FinTech, een samentrekking van financial en technology, is nog altijd sterk in opkomst. Hoe verandert dat jouw leven en is het wel veilig?

NederlandReview geeft graag een uitleg over deze belangrijke trend. Er zijn immers steeds meer bedrijven die onder FinTech worden geschaard. Het gaat vaak om geld en verzekeringen, dus goed om als klant te weten waar je aan begint en waar je aan moet denken. Lees daarom ook altijd even de reviews over de afzonderlijke bedrijven. Wij verzamelen ze graag voor je op NederlandReview!

Wat is FinTech?

FinTech is een samentrekking van de Engelse woorden financial en technology. Het gaat dan ook om technologie die de financiële sector compleet heeft veranderd en dat proces is nog niet gestopt. Zo verlopen betalingsprocessen steeds soepeler en sneller. Het zijn vaak start-ups die deze veranderingen in gang zetten; veel langer gevestigde bedrijven volgen daarna.

Denk bijvoorbeeld aan het versturen van een Tikkie nadat je met vrienden uit eten bent geweest. Heel wat anders dan die acceptgiro die mensen daar ooit voor moesten uitschrijven en op de papieren post moesten doen! 

Hoe verandert FinTech de wereld?

Doordat de technologische ontwikkelingen hard gaan, is er een soort scheiding ontstaan tussen bijvoorbeeld banken van vroeger en nieuwe banken. De 'oudere' banken moeten vaak nog erg wennen aan de nieuwe technologie. Deze banken hebben over het algemeen ook nog fysieke bankkantoren waar hun klanten terecht kunnen.

Daartegenover staan banken zoals bunq die juist volledig digitaal zijn. Hier kun je dus niet meer terecht met een papieren acceptgiro en regel je zelfs al je bankzaken online. De oudere banken blijven echter niet achter; zo schafte de ING pas de TAN-code af; ook hun klanten moeten een betaling nu mobiel bevestigen. Zo verandert FinTech steeds meer onderdelen van de financiële wereld. 

Wat is InsurTech?

InsurTech, dat de woorden insurance en technology bevat, is vergelijkbaar met FinTech, maar gaat om de verzekeringswereld. Want ook daar neemt de invloed van technologische ontwikkelingen in rap tempo toe. Hierbij kun je denken aan allerlei mogelijkheden. Bijvoorbeeld verzekeringsmaatschappijen die specifieke voorwerpen verzekeren en technologieën die voorkomen dat je jouw verzekering hoeft aan te spreken, zoals een slimme beveiligingscamera. Verzekeringsmaatschappij Lemonade is hier ook een goed voorbeeld van. De verzekeraar is gebaseerd op kunstmatige intelligentie en gedragseconomie. Hierdoor is er geen sprake meer van tussenpersonen en bureaucratie en ben je minder tijd, gedoe en kosten kwijt. Als resultaat is het proces gemakkelijker en direct.  

Zijn FinTech en InsurTech wel betrouwbaar en veilig?

Sommige klanten deinzen ervoor terug om diensten die over hun geldzaken of verzekering gaan, digitaal te gebruiken. Zij voelen zich bijvoorbeeld veiliger om een bankkantoor te bezoeken of die fysieke acceptgiro te posten dan dat zij het wereldwijde web opgaan om een betaling te doen. Die fysieke vormen zijn immers gemakkelijker te volgen en beter te controleren.

Echter, de moderne technologieën moeten, evengoed als een traditionele bank of verzekeringsmaatschappij, voldoen aan strenge beveilingseisen en wettelijke regels en producures. Bovendien zijn veel van deze bedrijven extra transparant. Ook hechten veel van deze bedrijven extra waarda aan de dienstverlening. Logisch, want ze zijn vaak nieuw op de markt en moeten al die klanten nog voor zich winnen en ervan overtuigen dat de nieuwe technieken goed, veilig en betrouwbaar zijn. 

Hoe weet je of een bedrijf betrouwbaar is?

Wel blijft het altijd verstandig om je goed in te lezen voordat je zaken doet met een bedrijf. Want het ene bedrijf is het andere niet, en de ene technologische ontwikkeling is onschuldiger dan de andere. Vergelijken en kritisch kijken is dus nooit een overbodige luxe.

Op basis van de ervaringen van eerdere klanten kom je erachter of een bedrijf bijvoorbeeld wel betrouwbaar is en veilig en secuur met jouw gegevens omgaat. Dat geldt zowel voor een traditioneel bedrijf als voor een hippe start-up. Daarom verzamelen we reviews over financiële bedrijven en reviews over verzekeringen voor jou op NederlandReview. 

Share