Hang loose, baby! 6 tips voor de beste surfvakantie

Ben jij ook helemaal weg van surfen en al verslaafd aan dat moment dat de golf je optilt? Of ben je nog een beginner die niet kan wachten op dat magische moment? No worries. Als je op surfvakantie gaat dan is er voor ieder wat wils. Van mij krijg je gratis 6 tips over hoe je de surfvakantie van je leven kunt hebben.


Surfen begint de meest populaire watersport van de wereld te worden. En dat terwijl de sport nog vrij jong is vergeleken bij veel andere sporten. In Nederland is golfsurfen inmiddels ook zo’n populaire watersport dat de gevorderde surfers beginnen te klagen over de drukte in het water.


# 1 Get Stoked

Om een toffe surfvakantie te hebben kun je het best eerst een beetje opwarmen en in de sfeer komen. Een surfer zou zeggen: get stoked! Ofwel: word enthousiast. Kijk daarom wat goeie surffilms. Een echte surfklassieker is The Endless Summer deel I en II. In de USA begon de surfhype in California in de jaren vijftig. Luister maar eens de surfmuziek van de Beach Boys die toen op alle radio’s draaide. Dan kom je echt in de sfeer.


#2 Zoek een goede reisorganisatie  

Tegenwoordig zijn er tal van reisorganisaties die speciale surfvakanties organiseren in combinatie met watersportvakanties en beachvakanties. Kijk maar eens naar Flowtrack Summer of Mambo die vooral voor jongeren veel organiseren. Of naar ClubMed voor een verblijf in een luxe resort. Robinson Club organiseert ook surflessen in exotische bestemmingen zoals Marokko. 


Lees voordat je boekt natuurlijk even de recensies op NederlandReview van anderen die jou voorgingen met een surfvakantie om te zien wat hun ervaringen zijn. En laat natuurlijk ook jouw mening achter zodat we er weer een betrouwbare review bij hebben.


#3 Of zoek je eigen surfspots

Hou je er meer van om zelf te reizen kijk dan eens in een surfersgids zoals ‘I love the seaside’ of The Stormrider’s Guide  (Europe of World). De beste bestemmingen voor je surfvakantie in Europa liggen aan de Atlantische kust van Frankrijk (Mimizan en Biarritz), Spanje (Zarauts of San Vicente) en Portugal (Sagres en Ericeira). Verder zijn goede surfspots te vinden bij Bali, Zuid-Afrika, Hawaii, California en Australië.


#4 Schaf de goede surfkleding aan

Je kunt vaak ter plekke op je vakantiebestemming wel wetsuits (surfpakken) huren. Maar het lekkerst is om je eigen spul te hebben en het is dan vaak ook goedkoper, want je hoeft dan alleen nog een bordje te huren. Wetsuits zijn gemaakt van een speciaal materiaal dat ‘neopreen’ heet en ervoor zorgt dat je ook in koud water op lichaamstemperatuur blijft.


O’Neill is een van de bekendste surfkledingmerken die speciaal op het surfen is gericht. Voor vrouwen zijn er ook allerlei variaties op het wetsuit zoals badpakken of tops van neopreen. O’Neill, RipCurl en Roxy zijn bekende surfkledingmerken. Bij Protest en Shiwi vind je vooral de zomerse surfkleding voor mannen en vrouwen die meer bedoeld is voor een sportieve en tegelijk modieuze uitstraling. Ook hun lycra shirts met UV bescherming voor mannen zijn handig als je de hele dag in het water ligt.



#5 Koop de handigste accessoires

Een surfer gaat op reis en neemt mee: surfwax, zonnebrandcrème voor in het water (zinkzalf werkt het beste), een waterdicht horloge en voor de fun is er de GoPro camera. Daarmee kun je al je vette moves (of fails) zelf opnemen. Wax is om je bord mee in te smeren, zodat je niet uitglijdt. De grappigste is natuurlijk de SexWax. 


#6 Leer de surftaal 

Natuurlijk moet je ook kunnen praten zoals een surfer als je een beetje de blits wil maken op vakantie. Hier de belangrijkste suftermen voor je op een rijtje. En dan kun je helemaal los! 


Aloha: Dit betekent ‘Hallo’ en komt uit het Hawaiiaans. Je spreekt er tegelijkertijd een spiritueel idee mee uit van vriendschap en solidariteit.


Hang loose: Dit zeg je als je een andere surfer begroet als vriend en straalt een chille, relaxte houding uit. 


Shaka: Het shaka-teken geef je als je ‘hang loose’ en het Aloha-gevoel wil overbrengen. Je steekt je vuist op, maar houd je duim en pink gestrekt.


Wipe out: Als je keihard op je plaat gaat.


Flat: als er geen golven zijn en de zee ‘plat’ is. In dat geval gaat een surfer lekker bbq-en, vliegeren of de boulevard af met een longboard (lang skateboard).


Down the line: Dit is als je de hele golf af surft met ‘het lijntje’ mee, daar waar het wit van de golf zich heen verplaatst.


Rippen: Als je keihard en lekker gaat op die golf.



So be stoked en hang loose baby!



Foto's: Mike Sutherland


Share