Oxxio opnieuw goedkoopste energieleverancier

Oxxio was ook in 2017 de goedkoopste energieleverancier. Dit blijkt uit de jaarlijks terugkerende Energie Awards van Pricewise. De vergelijkingswebsite stelt de lijst elk jaar samen op basis van klantbeoordelingen en prijsstelling. Die tellen beide even zwaar mee. De energieleveranciers krijgen op basis hiervan een rapportcijfer. 

De top drie

Energieleveranciers werden langs de meetlat gelegd op basis van klantbeoordelingen voor onder andere service, de verhouding prijs/kwaliteit en facturatie. Qua prijsstelling werd een cijfer vastgesteld op basis van hoe hoog en hoe vaak een leverancier in 2017 in meer dan een miljoen vergelijkingsresultaten voorkwam. Oxxio kwam opnieuw als beste leverancier uit de bus en won de Gouden Energie Award, met een gemiddeld cijfer van 8,1. Net achter Oxxio eindigde Greenchoice, die de Zilveren Energie Award kreeg met een gemiddeld cijfer van 8,04, op de voet gevolgd door de Bronzen Energie Award winnaar E.ON, met een 8,03.

Verschillen top 15 nog nooit zo klein

Opvallend aan het onderzoek van Pricewise is dat de verschillen binnen de top 15 nooit eerder zo klein waren. De klantbeoordelingen lagen gemiddeld tussen de 7,2 en 8,5 en de algemene score tussen de 7,48 en 8,1. Volgens de vergelijkingswebsite betekent dit dat de energiemarkt in Nederland zeer volwassen en competitief is. Naast kleinere spelers als Oxxio en Greenchoice, doen ook grote energieleveranciers als Eneco en Nuon het goed met een gemiddeld cijfer van 7,7 voor service.

Behoorlijke concurrentiestrijd

Volgens het onderzoek van Pricewise telde Nederland afgelopen jaar meer dan 40 energieleveranciers. En die concurreerden flink om klanten te trekken, met name via actietarieven en welkomstkortingen bij vaste jaarcontracten. In 2017 stegen de welkomstkortingen tot 350 euro en kon je, volgens de Energiemonitor van de Autoriteit Consument en Markt (ACM), als Nederlands huishouden gemiddeld zo'n 253 euro besparen. Naast dit soort lokkertjes, werden ook slimme thermostaten en andere welkomstcadeaus ingezet.

Duurzaamheid en oranje stroom

In het jaar 2017 zagen we in Nederland niet alleen meer prijsvechters opkomen, maar ook meer aanbieders van 100 procent groene stroom. Dat was volgens de Energiemonitor van de ACM dan ook een van de voornaamste redenen om over te stappen. Prijs blijft overigens nog altijd de belangrijkste reden om van energieleverancier te wisselen. Van het aantal overstappers naar duurzame energie, ging het in ruim 21 procent van de gevallen om contracten van aanbieders van oranje stroom, dus groene stroom van eigen bodem. Het was het derde jaar op rij dat het aandeel van groene energiecontracten uit eigen land steeg. Inmiddels is het aandeel van groene en oranje stroom samen meer dan 76 procent. Dat was in 2015 nog zo'n 63 procent.

Aantal blijvers daalt

Uit het onderzoek van de ACM blijkt verder dat het aantal consumenten dat nog nooit van energieleverancier wisselde in 2017 verder is gedaald tot 29 procent. Dat percentage lag in 2016 nog op 31 procent. Het aantal huishoudens dat afgelopen jaar in de zoektocht naar de goedkoopste energieleverancier besloot over te stappen, was dan ook 1,2 miljoen. Die stapten het meest over naar onder meer Oxxio, Nuon, Eneco, E.ON en Greenchoice.
 

Share

Recent toegevoegd