Voor op vakantie: luisterboek van Van Egmond

Michel van Egmond is de voetbalschrijver die doorbrak bij het grote publiek met zijn bestseller Gijp. Intussen heeft hij een populair oeuvre aan spraakmakende voetbalverhalen opgebouwd. Het meeste van zijn werk is verkrijgbaar als luisterboek. Ideaal voor op vakantie!

Weg met de vervelende gedachten, eropuit!

Vakantie! Even niks aan je hoofd. Geen zorgen, geen gepieker over werk, school, de hypotheek, de verbouwing die je al maanden uitstelt of die carrièreswitch waar je serieus over nadenkt. Spullen pakken en weg! Vergeet vooral niet wat lekkere luisterboeken te downloaden. De boeken van Michel van Egmond zijn ontroerend, hilarisch en altijd aanstekelijk en goudeerlijk geschreven. Strandbedje uitklappen, iets kouds binnen handbereik en lekker relaxen maar.

Kieft en Gijp

De vier boeken die Van Egmond in totaal schreef over ex-voetballers René van der Gijp en Wim Kieft (nu analisten bij Veronica Inside), bieden een interessant inkijkje in hun privélevens en karakters. Gijp, grappenmaker pur sang, toont in deel 1 zijn donkere kant en hij krijgt in het tweede deel, De Wereld Volgens Gijp, te maken met familieleed. In Kieft doet de ex-speler van Ajax en PSV een boekje open over zijn cokeverslaving en hoe hij die probeert te overwinnen. Ook vertelt hij hoe hij elke keer maar weer wordt herinnerd aan zijn beroemde doelpunt tegen Ierland. Deze strijd bleek ingewikkeld genoeg om er een tweede deel aan te wijden: De Terugkeer. Al deze boeken zijn goed voor een traan, die altijd weer snel overgaat in een lach.

Achter de schermen bij Veronica Inside

In Topshow wordt uiteengezet hoe het voetbalprogramma Veronica Inside, voorheen Voetbal International en Voetbal Inside, draaiende wordt gehouden. Namelijk: niet. Van Egmond is de vlieg aan de wand die observeert en gortdroog opschrijft dat de hoofdrolspelers van het programma kort voor aanvang binnenkomen en zonder enige vorm van scenario of draaiboek aan het kwebbelen slaan. Je maakt kennis met de karakters van Johan Derksen, maar ook met die van de programmadirecteur en gastanalisten. TV-icoon John de Mol, die een keer te gast was toen RTL de voetbaltalkshow nog uitzond, merkte het al eens op: "Jongens, zo kun je geen programma maken." Toch doen ze het, en hoe.

De achterkant van de voetbalwereld

Deal is het relaas van één van de grootste zaakwaarnemers in het betaald voetbal: Rob Jansen. Het is onvoorstelbaar om te zien hoe de zakenman de hele wereld over vliegt en hoe hij te werk gaat. En dat zonder ooit zelf een e-mail te versturen (daar heeft hij zijn mensen voor). Jansen vaart er namelijk wel bij en zal waarschijnlijk nooit een persoonlijke lening aan hoeven te vragen. Het boek toont de schimmige wereld van voetbalmakelaars, clubvoorzitters en vooral van de enorme geldbedragen die hierbij gepaard gaan. Interessant en opzienbarend.

Share