Een wetsuit aanschaffen: hier moet je echt op letten!

Het kopen van een wetsuit lijkt eenvoudig maar is dat niet. Je kunt zo naar Decathlon gaan om een wetsuit te halen, maar dat wil nog niet zeggen dat je dan ook meteen een goed wetsuit te pakken hebt. En ook al is het wetsuit goed van kwaliteit, dat hoeft nog niet te betekenen dat het dan ook meteen het beste wetsuit voor jou is. Daarom hebben we hier wat tips op een rijtje gezet voor het kopen van een wetsuit.


De dikte van het wetsuit

Het is, vooral hier in Nederland, lastig om een wetsuit voor het hele jaar aan te schaffen. In de winter zul je immers een wetsuit van 5/4 mm nodig hebben terwijl dit in de zomer veel te warm is. Surf je alleen als het boven de 10 graden is, dan heb je vaak genoeg aan een pak van 2 millimeter. Deze pakken zijn voldoende als je in de zomer surft of voor het surfen warme oorden opzoekt.  Bij alles onder die temperatuur zul je al snel 3 millimeter of dikker nodig hebben.


Flexibiliteit

Een wetsuit moet je tijdens het surfen natuurlijk voldoende vrijheid geven. Daarom is de flexibiliteit van een wetsuit dan ook zo belangrijk. Een goede stof met voldoende stretch is daarom belangrijk. Neopreen, de stof waar een wetsuit van gemaakt is, is van zichzelf al vrij elastisch, maar het loont de moeite om te letten op de vrijheid die een specifiek wetsuit je verschaft. Pas dus, ook als je bij Internet-Sport&Casuals online een wetsuit besteld, het pak voordat je besluit het te houden. Probeer uit hoe het voelt als je ermee beweegt en onverwachte bewegingen mee moet maken. Rekt het pak voldoende mee als je buigt, door je knieën zakt en je armen alle kanten op beweegt? Probeer wat zwembewegingen uit, want het kan altijd gebeuren dat je van je surfplank afvalt en je een eindje moet zwemmen. Houdt het ook even een kwartiertje aan terwijl je ondertussen de trap opgaat of even koffie zet. Gaat het pak niet knellen? Probeer het allemaal uit voordat je besluit het pak wel of niet te houden.


Verschil tussen mannen en vrouwen

Het is niet te ontkennen dat mannen en vrouwen nou eenmaal een andere pasvorm hebben. Daarom zijn de wetsuits voor mannen en vrouwen dan ook net iets anders qua vorm. Kijk eens tussen de dameswetsuits van Wetuist.nl. Deze hebben een bredere heupen en een smallere taille. Ook bij de borsten is het pak wijder. Het is niet aan te raden om als vrouw een mannenpak aan te doen of omgekeerd. Dan is de hele pasvorm namelijk gelijk niet goed meer.


De vorm van het wetsuit

En dan is er als laatste nog de vorm om over na te denken. Je zal misschien denken dat alle wetsuits gelijk zijn, maar dat is niet zo. Het prototype waar je meteen aan denkt is waarschijnlijk het volledige wetsuit met lange mouwen en een lange broek. Maar dit hoeft niet zo te zijn. Er zijn modellen met korte mouwen en/of een korte broek. Er zijn zelfs zogenoemde shorty wetsuits die, op korte mouwen in plaats van bandjes na, op een gewoon badpak lijken. Houdt ook hierbij weer rekening met de weersomstandigheden waarin je wilt gaan surfen. Die bepalen wat je nodig hebt.


Share