Deze pannen moet iedere keuken bevatten

Het samenstellen van de juiste apparatuur en andere benodigdheden is zo makkelijk nog niet. Je kunt een koekenpan bij HabitasOnline gaan halen en een keukenblok bij een woonwinkel, maar hoe weet je nou dat je over alles kan beschikken dat je nodig hebt om een heerlijke maaltijd op tafel te zetten? Natuurlijk heb je een verscheidenheid messen, potten, lepels, vorken en ander keukengerei nodig. Wij richten ons hier echter op wat onmisbare pannen voor je keuken en gasfornuis.


Kookpannen

De basis van iedere pannenset is een setje kookpannen in twee of drie verschillende maten. Je kunt natuurlijk altijd nog uitbreiden naar andere diameters. De kookpannen zijn verkrijgbaar met of zonder deksel en worden gebruikt om iets te koken. Denk hierbij aan aardappels, rijst, pasta en allerlei soorten groente. Doe wat water in de pan, breng dit water aan de kook en voeg vervolgens de sperziebonen, wortels, andijvie enzovoort toe. Hoe lang de groente of aardappels vervolgens moeten koken verschilt per soort.


Steelpannen

Steelpannen zijn vooral handig als je even snel iets wilt opwarmen en dit niet in de waterkoker kan. Melk of soep kunnen hier bijvoorbeeld prima in worden opgewarmd. Let er wel goed op dat de steel snel heet kan worden en je dus soms keukenhandschoenen nodig hebt als je de inhoudt over wilt gieten.


Koekenpannen

Waar koekenpannen vooral geschikt voor zijn is het bakken en opbakken van bijvoorbeeld aardappeltjes, krieltjes, vlees, groente en champignons. Natuurlijk is het ook de ultieme pan op pannenkoeken in te bakken. Breng voor ieder gebruik en ook tussendoor wat boter aan op de onderlaag van de pan. Ook bij pannen met een antiaanbaklaag is dit belangrijk omdat zonder een smeuïge bodem je groente of vlees zo aanbakt. Een pannenkoek krijg je er zelfs niet eens meer uit als je het niet doet. Hussel bij groente of aardappelschijfjes de inhoudt van de pan even door elkaar zodat alle groente of aardappels de kans krijgen om bruin te bakken.


Wokpannen

Wokken, ook wel roerbakken, werkt net ietsje anders dan bakken met een koekenpan. Een wokpan is vaak iets hoger en ronder dan een koekenpan en daarom ook geschikt als je wilt bakken zonder dat er de kans is dat je roerbakgroente of roerbakmaaltijd hun smaak verliest. Je hoeft voor deze manier van bakken heel weinig boter of olie te gebruiken. Vooral bij een dikke wokpan is dit het geval.


Inductiepannen

Inductiepannen zijn niet echt een speciale soort pannen – ze komen in allerleivormen, soorten en maten – maar verdienen toch een aparte vermelding omdat ze toch een speciale categorie zijn onder de pannen. Je kunt namelijk als je op inductie kookt niet koken met een ander soort pannen dan die speciaal voor inductie zijn gemaakt. Het zijn andere soorten pannen dan die voor koken op gas of kookplaat worden gebruikt. Inductie is terrein aan het winnen en steeds meer mensen maken gebruik van deze manier van koken. Het wordt handig gevonden omdat je een bepaalde kooktijd kunt instellen. Ook wordt gezegd dat het veilig en zuinig zou zijn, maar dat kun je natuurlijk het beste zelf bepalen.


Bij I-KOOK Keukens kun je trouwens helemaal je eigen keuken samenstellen zodat die helemaal naar het zin is en jij met je nieuwe pannenset aan de slag kunt.


Share