Hoe maak je jouw tuin alvast winterklaar? Keuzes en opties!

Nu de zomer met een heuse Indian Summer is geëindigd, is er geen ontkomen meer aan: het is herfst! We maken ons klaar voor een nieuw seizoen. En daar hoort bij: het winterklaar maken van jouw tuin. Maar hoe doe je dat, wat zijn je opties?

Opruimen... 
Maak je je tuin winterklaar, dan haal je alvast lekker de afgevallen bladeren van de grond en snoeit hier en daar wat bij. Alles wat toch zal gaan afsterven in de koudere maanden, kun je alvast verwijderen. Zo ziet je tuin er weer netjes uit.

...óf juist laten staan?
Maar je kunt er ook voor kiezen om al die dorre bladeren en uitgebloeide bloemen te laten staan. Staat misschien wat minder 'netjes', maar voor de natuur kan het juist een feestje zijn. Insecten verstoppen zich bijvoorbeeld graag in de dode bladeren op het erf, bijtjes kunnen nog genieten van die laatbloeiende bloemen, vogels pikken graag de laatste besjes uit je tuin. Wel zo gezellig! 

Einde van het tuinseizoen...

Temperaturen gaan weer omlaag, de tuin gaat weer op slot. Sommige mensen ruimen daarom de tuinmeubelen weer op in de berging, om het pas weer in de lente tevoorschijn te halen. Opgeruimd staat netjes!

...of nieuw begin?

Maar is het eigenlijk niet zonde om de tuin slechts de helft van het jaar te gebruiken? Waarom niet juist investeren in een tuin die het hele jaar meegaat? Schaf bijvoorbeeld eens een extra sterke tuinbank aan, bijvoorbeeld op Erdi.nl, of voorzie jouw tuin van een terrasverwarmer, bijvoorbeeld van Coolblue. Zo kun je langer genieten van jouw tuin. 

Is het jou gelukt de tuin ook in de winter tot een waar paradijsje om te bouwen? Zorg er dan voor dat je alles goed bijhoudt en beschermt. Hou de plantjes goed in de gaten, vooral als er vorst wordt voorspeld, en wil je helemaal ver gaan, dan kun je ook slagbomen van Erdi toevoegen. Voor een tuin waar je het hele jaar door van kunt genieten!

Foto: Eric Rayner

Share

Recent toegevoegd