Wat zijn de voorwaarden voor het aanvragen van zakelijk krediet?

Zakelijk krediet is één van de financieringsvormen die ondernemers aan kunnen vragen voor hun bedrijf. Hier wordt vaak voor gekozen wanneer er sprake is van een tijdelijk tekort aan liquide middelen. Daarnaast zijn er ondernemers die zakelijk krediet aanvragen om de dagelijkse uitgaven van hun bedrijf te betalen. Ben je enthousiast over deze zakelijke financiering? Dan ben je mogelijk benieuwd of je hiervoor in aanmerking komt. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst zetten wij namelijk de voorwaarden voor het aanvragen van zakelijk krediet op een rijtje.

Algemene voorwaarden

Wie zakelijk krediet aan wil vragen, moet voldoen aan een aantal algemene voorwaarden. Zo kun je deze financiering bijvoorbeeld niet aanvragen als je pas net voor jezelf begonnen bent. Je moet namelijk aan kunnen tonen dat je minimaal vijftien maanden transactiedata hebt op een zakelijke rekening. Een andere voorwaarde heeft betrekking op de rechtsvorm van jouw bedrijf. Je komt namelijk alleen in aanmerking voor zakelijk krediet als jouw bedrijf een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof), maatschap of besloten vennootschap (bv) is.

Een derde algemene voorwaarde waar geldverstrekkers naar kijken, heeft betrekking op de branche waarin je met jouw bedrijf actief bent. Bepaalde branches worden bij voorbaat namelijk al uitgesloten van zakelijk krediet. Ben je actief in één van de onderstaande branches? Dan heeft het geen zin om een aanvraag voor bedrijfskrediet in te dienen bij een geldverstrekker. 

- Financiële dienstverlening 
- Commercieel vastgoed
- Projectontwikkeling 
- Scheep- en luchtvaart
- Adult entertainment
- Tabak
- Drugs
- Gokken

Naast de bovenstaande branches wordt er ook geen zakelijk krediet verstrekt aan politieke en levensbeschouwelijke organisaties. 

Financiële voorwaarden 

Voldoe je aan de algemene voorwaarden die we hierboven uitgelicht hebben? Dan denk je misschien dat je in aanmerking komt voor zakelijk krediet. Juich niet te vroeg, want je moet namelijk ook nog aan een aantal financiële voorwaarden voldoen. Zo kun je bijvoorbeeld alleen maar zakelijk krediet aanvragen als je een minimale omzet van 50.000 euro hebt. De omzet is overigens niet het enige waar geldverstrekkers naar kijken. Er wordt namelijk ook een blik geworpen op het eigen vermogen en het resultaat. Is er sprake van een negatief eigen vermogen of een negatief resultaat (verlies)? Dan heeft het geen zin om bedrijfskrediet aan te vragen. Je komt namelijk alleen in aanmerking voor deze financieringsvorm met een positief eigen vermogen en een positief resultaat (winst). 

Zo vraag je zakelijk krediet aan

Wanneer je zowel aan de algemene als financiële voorwaarden voldoet, kun je deze lening voor je bedrijf aanvragen. Hier hoef je de deur niet voor uit, want bij de meeste geldverstrekkers kun je tegenwoordig online een aanvraag indienen. Selecteer het bestedingsdoel van het krediet en vul in hoeveel je wilt lenen. Een geldverstrekker vraagt je vervolgens om een aantal persoonsgegevens. Deze zullen zij gebruiken om je een aanbod op maat te sturen. Dit aanbod is geheel vrijblijvend, waardoor je zelf bepaalt of je het aanvraagproces voortzet of niet. Doe je dit wel? Dan is het wachten op goedkeuring van de geldverstrekker. Als jouw aanvraag goedgekeurd is, kun je je zakelijk krediet direct gebruiken.

Share