Wat zijn de nieuwste trends op de smartphone-markt?

In 2020 brengen naast de grote smartphone-merken (Apple, Samsung, Huawei) ook enkele nieuwe spelers op markt interessante modellen uit. Naast algemene verbeteringen op het vlak van snelheid, stabiliteit, stevigheid en connectiviteit zien we zoals elk jaar ook enkele fascinerende innovaties.

Eerder bespraken we al in hoeverre Apple de verwachtingen waar maakt met de nieuwe iPhone 12. In dit artikel behandelen we de belangrijkste nieuwkomers en trends in de smartphone-markt in 2020. Ook vergelijken we functionaliteit en kwaliteit van de verschillende modellen.

 

Samsung gaat voor kracht

Samsung presenteert dit jaar zijn Galaxy-reeks. Die valt vooral op omwille van de krachtige processor en grafische chip. In combinatie met drie camera’s levert dit de mogelijkheid om haarscherpe beelden te maken en te bewerken.

Een trend die we ook bij andere merken zien, is dat de behuizing steviger is gemaakt (bij Samsung met zogenaamd Gorilla Glass), om schade door zowel vallen, stoten of water te beperken. Zoals in voorgaande jaren is de Galaxy ook beschikbaar in de Note-variant, voor wie een ultragroot scherm wilt en meer professionele mogelijkheden.

Verschillende varianten in de S20-reeks bieden ook connectiviteit via 5G (o.a. de Note- en de FE-modellen). Naast klassieke functionaliteiten zoals gezichtherkenning, draadloos laden en een krachtige batterij die minstens een volledige dag meegaat, pakt Samsung ook uit met enkele innovaties zoals een ultrasone vingerafdrukscan, snelladen en een krachtigere fotofunctie.

De Samsung-telefoons zijn beschikbaar in verschillende kleuren, en de prijzen (voor modellen met 5G) variëren tussen de 700 en 1500 euro. Een handige optie kan zijn om de telefoon te combineren met een abonnement.

 

iPhone 12 van Apple: nieuw design

Zoals al enkele maanden verwacht werd, heeft Apple zijn nieuwe iPhone 12 uitgebracht – in totaal 4 modellen (iPhone 12, Pro, Pro Max en Mini). Een belangrijke toevoeging is de mogelijkheid om verbinding te maken via 5G, om zo razendsnelle internettoegang te krijgen. De smartphone heeft een krachtige Bionic-processor en een iets hoekiger ontwerp, gemaakt van stof- en waterdicht aluminium en glas.

Het touchscreen van de iPhone 12 is ook steviger gemaakt met Ceramic Shield-technologie. Daarnaast heeft het OLED-scherm ook een upgrade gekregen. Dat moet resulteren in scherpere en realistischere kleuren.

De drie camera’s (vier voor de Pro en Pro Max, die ook krachtigere zoomfuncties hebben) kunnen gebruikmaken van een vernieuwde foto-app en interface voor gezichtsherkenning. Volgens Apple zorgt dat er vervolgens voor dat je het toestel nog sneller kunt opstarten met Face ID.

In het verleden had de iPhone 12 vaak problemen met een batterij die onvoldoende lang meeging. Het nieuwe model zou een krachtigere batterij moeten hebben, die verder ook snel opgeladen kan worden: tot 50% binnen een half uur.

De iPhone 12 is beschikbaar vanaf iets meer dan 800 euro. Voor de geavanceerde modellen betaal je tot 1300 euro.

Huawei kiest voor AI

De Chinese smartphone-fabrikant Huawei zet met zijn nieuwste P40-reeks de trend door: lichter, sneller en krachtiger. Verder zijn er geen grote wijzigingen in het ontwerp. Ook de prijs blijft ongeveer dezelfde als die voor de eerdere modellen.

In totaal zijn er drie modellen (P40, P40 Lite en P40 Pro) met elk iets andere specificaties. Met name de P40 Pro heeft een iets groter scherm en krachtigere camera’s, wat vooral handig is voor mensen die professioneel foto’s willen maken en bewerken.

De Huawei-telefoons draaien net zoals Samsung op Android, waardoor je een grote bibliotheek met apps en widgets ter beschikking hebt. Wel zijn verschillende belangrijke apps zoals Google Maps niet beschikbaar, omwille van de beperkingen die Huawei opgelegd kreeg op de Amerikaanse markt.

Naast een krachtige zoomfunctie en verschillende camera’s met 3D-lens en slimme lichtsensor, maakt de P40 ook gebruik van artificiële intelligentie om scherpere foto’s te maken en over- of onderbelichting te voorkomen.

OnePlus wilt betaalbaar blijven

OnePlus is traditioneel een merk dat mikt op budgetvriendelijke toestellen, en dat is niet anders met de OnePlus 8T. Die is beschikbaar vanaf een kleine 600 euro. Om die lage prijs aan te kunnen bieden, heeft de fabrikant vooral beknibbeld op niet-essentiële extra’s, zoals draadloos opladen, volledig waterdichte behuizing en een ultraprofessionele camera.

De basisfuncties van deze smartphone zijn echter wel vergelijkbaar met duurdere modellen. Denk daarbij aan een krachtige processor, een accu van 4500 mAh en 5G-connectiviteit voor de snelste surf- en streamervaring.

Ook het AMOLED-scherm van 6,55 inch biedt rijke kleuren en vloeiende beelden, met een speciale modus voor gebruik bij fel (zon)licht. De OnePlus is beschikbaar in verschillende zachte kleuren.

Voor wie toch enkele megapixels meer wilt voor professionele fotografie, raden we de OnePlus 8 Pro aan. De OnePlus 8T heeft een vierde camera aan de achterkant, maar deze draagt niet veel bij op het vlak van functionaliteit.

Motorola combineert eenvoud en design

Motorola is een van de oudste merken van mobiele telefoons op de markt, maar ook hun nieuwe smartphones doen het goed. Begin 2020 pakte het merk uit met de Motorola Edge.

Dit is een toestel dat vooral opvalt door het eenvoudige ontwerp, de snelle processor en de lange batterijduur. De camera’s van de Edge zijn iets minder krachtig en dus eerder geschikt voor occassioneel gebruik.

Lees ervaringen op NederlandReview van klanten om te weten te komen waar je deze nieuwe smartphones van 2020 het beste kunt kopen!

Share