Wanneer heeft jouw auto winterbanden nodig?

Veel mensen met een auto vragen zich af wanneer ze winterbanden nodig hebben. En misschien of ze die überhaupt nodig hebben. Wanneer moet je de banden dan wisselen? Is het slim om ze vroeg in te slaan, voor ze opraken? En waar kun je ze dan het beste kopen?

"Heb jij jouw winterbanden al?"

Het is een onderwerp dat het goed doet op feestjes: winterbanden kopen. Het weer wordt immers steeds kouder, dus het gaat vast gauw sneeuwen. Krijgen we een witte kerst? Kom je dan wel veilig bij jouw familie voor het kerstdiner? Iedereen kan zich nog een jaar herinneren dat de winterbanden overal uitverkocht waren toen het ineens was gaan sneeuwen. Je kunt er dus maar beter zo snel mogelijk bij zijn, voordat je ernaast grijpt en de weg niet meer op kan. Maar is dat wel zo? Wanneer heeft jouw auto winterbanden nodig, en waar haal je die dan?

Waarom heeft jouw auto winterbanden nodig?
Ten opzichte van normale (zomer)banden hebben winterbanden meer grip, vooral op een glad en nat wegdek. Je hebt ze dus nodig als de weg glad is door ijs of sneeuw. Winterbanden hebben bovendien, door die grip, een kortere remweg. Dat zorgt ervoor dat winterbanden jouw auto veiliger maken onder winterse omstandigheden.

Wanneer moet je de banden van jouw auto wisselen voor winterbanden?

Dat is elk jaar anders en kan bovendien afhankelijk zijn van het type auto dat jij rijdt. Sommige mensen wisselen hun banden helemaal niet, omdat ze dat niet nodig vinden. Maar als de wegen glad worden, bijvoorbeeld door nachtvorst of door sneeuw, dan is het slim om jouw banden eens goed te bekijken. Ook nieuwe en stevige auto's hebben baat bij winterbanden, want een verkorte remweg en meer grip is met winterweer altijd veiliger.

Waar koop je winterbanden?

Je kunt op meerdere plekken aan winterbanden komen. Hou er wel rekening mee dat je de winterbanden soms zelf moet kunnen monteren, afhankelijk van waar je ze koopt.

Bij de dealer
Veel autowinkels verkopen winterbanden. Je kunt naar jouw eigen dealer gaan of naar een autoboulevard. Daar zetten ze de winterbanden er vaak direct voor je op, of je moet een afspraak maken.

Online
Het kan ook de moeite lonen om auto-onderdelen online te kopen, zoals op Carpardoo, dan kun je rustiger rondkijken, bespaar je vaak op de prijs en pak je misschien nog andere nuttige dingen mee, zoals motorolie. Online auto-onderdelen kopen is vaak goedkoper en je hebt ook vaak meer keuze dan in een winkel.

Kun je niet gewoon het hele jaar blijven rijden op winterbanden?

Op zich kan je best het hele jaar op winterbanden rijden, maar dat is wel duur, want winterbanden kosten meer geld dan zomerbanden. Ook verbruik je meer brandstof wanneer je met autobanden rijdt, omdat je door de extra grip meer weerstand hebt en de auto meer kracht en dus brandstof nodig heeft. Ook vinden veel mensen het niet lekker rijden met winterbanden wanneer die niet nodig zijn. Dus het is misschien toch een beter idee om jouw banden weer te wisselen als het weer warmer wordt.

Share