Waarom zou je kiezen voor een buitenkeuken?

De buitenkeuken, hij wordt steeds populairder en dat is begrijpelijk. De tijd dat we de barbecue als enige vorm van outdoor cooking hadden is voorbij.

Tegenwoordig vind je in menig tuin een complete keuken, waaraan niets ontbreekt. Het enige verschil met de keuken binnen is dat de buitenkeuken zich in de tuin bevindt, hetgeen een gezellige, landelijke, bijna mediterrane uitstraling heeft.

Inspiratie opdoen op internet

De mogelijkheden voor het ontwerp van je eigen buitenkeuken zijn eigenlijk onbeperkt. Het ligt er natuurlijk wel een beetje aan of je genoeg ruimte en budget hebt. Heb je een ruime tuin en voldoende geld, dan kun je ervan maken wat je wilt. Om op ideeën te komen moet je je vooral laten inspireren door de vele ideeën die bijvoorbeeld op sites als Pinterest staan. Zo kun je een grove schets maken, hierover sparren met een handige kennis en vervolgens je bevindingen en uiteindelijke plan met de vele ontwerpen op internet vergelijken.

Overkapping: geen overbodige luxe

Hoewel het klimaat verandert, blijft Nederland een nat landje. Veel liefhebbers van buiten koken staan ook half november in de tuin een biefstuk te grillen. En in december is het natuurlijk fijn als je de oliebollen buiten frituurt. Een overkapping is daarom geen overbodige luxe. Check voor de zekerheid bij je gemeente de maximale toegestane afmetingen en houd wel rekening met de buren! Een vergunning is in het gros van de gevallen niet nodig. Om op ideeën te komen kun je bijvoorbeeld reviews bekijken.

Ondergrond: tegels of een houten vlonder?

Het ligt aan je eigen smaak, maar plavuizen vormen een stijlvolle, mediterrane ondergrond. Deze zijn daarnaast makkelijk schoon te houden. Ze zijn in warme kleuren verkrijgbaar en door hun grootte simpel te leggen. Wat goedkoper is een ondergrond van hout. Hiervoor kun je gebruikt hout of steigerhout nemen, maar het is altijd zaak dat je jouw vloer goed schuurt en impregneert. Het vergt enig onderhoud, maar geeft een mooie landelijke look.

Alles dubbel aanschaffen?

Ja, en dan heb je een mooie overkapping, een mooie vloer, een grill, een kookstel en wastafel, maar dan is je keuken nog niet compleet. Moet je alle pannen, borden en bestek dan dubbel aan gaan schaffen? Dat kan. En dat maak je zo duur als je zelf wilt. Op diverse sites kun je goedkope spullen vinden en anders is er altijd nog de kringloopwinkel. Het belangrijkste is dat iedereen die een tuin heeft, een buitenkeuken kan realiseren. Dat is een fijne gedachte. Het biedt tenslotte enorm veel voordelen: geen troep in huis tijdens tuinfeestjes, je zelfgekweekte kruiden en groenten binnen handbereik, een absolute eyecatcher in je tuin en natuurlijk de invloed van de frisse buitenlucht op je gerechten!

Share