Voorkom frustratie op reis: let op je luchtvaartmaatschappij!

Voorkom frustratie op reis: let op je luchtvaartmaatschappij!

Heb je een vliegtuig nodig om op jouw vakantiebestemming te komen, dan begint en eindigt jouw vakantie meestal met jouw ervaring met de luchtvaartmaatschappij. Die kan jouw vakantie dus maken of breken. Het is dan ook belangrijk dat je goed oplet met welke organisatie jij gaat vliegen. Want jij wil natuurlijk zo prettig mogelijk op reis!

Veel mensen kiezen tegenwoordig gewoon simpelweg voor de goedkoopste aanbieder, of krijgen automatisch een luchtvaartmaatschappij toegewezen wanneer ze een reis boeken. In dat geval boek je bijvoorbeeld een heel pakket, waar de vlucht dus gewoon bij inzit. Maar het kan zeer de moeite lonen om eens kritisch naar de luchtvaartmaatschappij te kijken.

Prijs is niet alles
Er zijn steeds meer prijsvechters actief in de vliegtuigindustrie. Voor een paar tientjes vlieg je bijvoorbeeld al naar New York. Dat klinkt haast te mooi om waar te zijn, en dat is soms ook zo. 

De IJslandse luchtvaartmaatschappij Wow Air bijvoorbeeld bood heel goedkope vluchten aan naar de Verenigde Staten. Veel mensen maakten daar enthousiast gebruik van. Maar in maart ging deze maatschappij failliet, en veel reizigers waren daarvan de dupe. Sommigen moesten halsoverkop een nieuwe vlucht zoeken om terug naar Nederland te komen. Dan betaal je natuurlijk de hoofdprijs. 

Dus het kan gebeuren dat je denkt voor een spotprijs te gaan vliegen, maar als de luchtvaartmaatschappij dan niet betrouwbaar blijkt, kun je uiteindelijk veel duurder uit zijn. Let dus goed op waar je boekt.

Wanneer kies je voor comfort?
Sommige luchtvaartmaatschappijen staan bekend om de luxe en comfort onderweg, zoals KLM en Etihad, maar deze kunnen ook duurder zijn. Niet altijd, echter! Soms krijg je een speciale aanbieding, ook kan zo'n organisatie deel zijn van een pakketdeal. Hou dat dus goed in de gaten.

Luchtvaartmaatschappijen als Ryan Air, Easyjet en het eerder genoemde Wow Air staan juist bekend om de lage prijzen. Soms komt dat omdat deze maatschappijen op minder bekende vliegvelden vliegen, omdat je onderweg moet overstappen of omdat je onderweg reclame te zien krijgt. Ook kan worden bespaard op maaltijden tijdens de vlucht of op de entertainment in de vorm van films, spelletjes en televisieseries.

Bedenk van tevoren hoe belangrijk het voor jou is om bijvoorbeeld direct te vliegen, of je het nodig vindt extra service onderweg te krijgen in de vorm van maaltijden, entertainment en beenruimte, en of je het erg vindt om een tussenstop te maken. Dat laatste kost natuurlijk extra tijd, maar het kan ook leuk zijn om een extra bestemming te leren kennen onderweg. Aan jou de keuze!

Afhankelijk van jouw vakantie 
Alles hangt natuurlijk helemaal af van wat voor vakantie jij wilt hebben. Vind je het lekker om in de watten gelegd te worden, hou daar dan rekening mee bij het boeken van jouw vlucht. Vind je het juist leuk om zoveel mogelijk te besparen, kijk dan kritisch naar wat daar de consequenties van zijn, en of je stiekem niet toch duurder uit bent, als je bijvoorbeeld dure maaltijden gaat kopen tijdens de vlucht omdat je honger hebt en verwacht had eten te krijgen. Of omdat de vliegmaatschappij failliet gaat en je nieuwe tickets nodig hebt.

Wat zijn jouw ervaringen met luchtvaartmaatschappijen? Kies jij liever voor comfort, voor een lage prijs of zoek je naar een goede deal waarin je alles hebt?
 

Gerelateerd