To Bitcoin or not to Bitcoin - nu instappen of verkopen?
De grootste hype in de media over de cryptocurrency is momenteel wel voorbij, maar dat wilt niet zeggen dat het niet meer leeft. Sterker nog, de zoektocht en de handel gaan gestaag door.
Hoe kom je eigenlijk aan Bitcoins in je wallet?
Er zijn twee manieren die de boventoon voeren. De eerste is mining of coinmining. Dit houdt in dat je met speciale apparatuur (in het leeks: hele zware computer of server en software) het Internet afspeurt naar verborgen Bitcoins. Nadeel daarvan is wel dat je een behoorlijke investering moet doen vooraf, maar met een beetje geluk verdien je deze weer terug. Er zijn een aantal webshops die hun aanbod volledig gericht hebben op alles wat hierbij komt kijken, tot en met een helpdesk aan toe.
Een andere manier is door te gaan handelen in cryptovaluta. Dit is zoiets als de inkoop en verkoop van effecten of aandelen bij beleggen, maar dan in cryptocurrency. Hiervoor zijn meerdere websites te vinden waar je je geluk kunt beproeven. Denk daarbij aan Bitcoin Revolution, Bitcoin Profit en The Bitcoin Code. Het is wel raadzaam om bij elk bedrijf dat hierin jouw interesse wekt, eerst op zoek te gaan naar recensies van anderen. Je wilt namelijk niet je inleg van echt geld kwijt zijn nadat je jouw account hebt afgerond. Niemand houdt ervan om opgelicht te worden.
Zou robotje Anna in Tron, Binance Coin, Stellar of Cardano betalen voor haar boodschappen?
Andere valuta
Hoewel Bitcoin (afgekort BTC) waarschijnlijk veruit de bekendste is onder de Nederlanders, zijn er wel meerdere digitale munteenheden. Denk aan Litecoin, Ethereum, XRP, EOS, Tether, MonaCoin, Orbs, Ark, Cryptonex, Qubitica, Factom, en TrueChain. Maar de lijst is in werkelijkheid vele malen langer dan de namen die hier genoemd zijn. Daarnaast zijn er ook variaties van dezelfde cryptomunteenheid te vinden, want zo is er van Bitcoin ook een Cash, Gold en Diamond versie. Gewoon, om het gemakkelijk en overzichtelijk te houden. Welke zou jij accepteren?
Wat koop je er dan mee?
We kennen allemaal de koppen wel uit de begintijd waarin iemand digitaal miljonair geworden is. Een van de eerste gedachten is meestal wat je er dan in het echte leven mee moet, want de supermarkt accepteert het niet. Echter, door de populariteit van dit elektronische (of zelfs virtuele) geld, kun je er steeds vaker online ook daadwerkelijk betalingen mee doen voor alledaagse dingen. Denk aan websites zoals webshops, hotelovernachtingen, etc. Maar je kunt de cryptogeld ook gebruiken om online andere cryptovaluta in te kopen of transacties te doen.
Nadelen van populariteit
Als ergens veel geld in om gaat, willen anderen daar graag een graantje van meepikken. Soms zelfs zonder daar al teveel moeite voor te doen. Gevolg is dat oplichters en andere louche figuren om de hoek komen kijken. Daarom is het, voordat je met een bedrijf in zee gaat, verstandig om je te laten adviseren door de consumenten die jou voor gingen. Veel van hen hebben namelijk een review of klantenrecensie geschreven van hun ervaringen. Zo weet je gelijk of het bedrijf dat jij overweegt betrouwbaar is en het echt zo lucratief is. Iedereen wilt wel makkelijk veel geld verdienen en slapend rijk worden, maar er bestaat helaas ook zoiets als te mooi om waar te zijn.
Afbeelding: "Road near Buildings" door Guillermo Arroyo