Qurrent gaat officieel Greenchoice heten

Er gebeurt momenteel veel op de energiemarkt. Er zijn veel overnames, fusies, naamsveranderingen en samenwerkingen met en tussen verschillende energeieleveranciers geweest. Onlangs berichtten we al dat Nuon vanaf heden als Vattenfall door het leven zou gaan. Nu is de beurt gevallen aan Qurrent. Deze leverancier van gas en groene stroom gaat na een periode van samenwerken met Greenchoice, binnenkort ook Greenchoice heten.


Waarom deze stap en wat verandert er voor de consument?

Met het samengaan van deze twee partijen is het nieuwe Greenchoice de grootste leverancier als het om volledig groene stroom gaat. Zie het als het versterken van de marktpositie qua groene beweging. De concurrentie op de energiemarkt is namelijk best groot. Ook is het een feit dat als je krachten bundelt, je een groter bereik hebt, waardoor je misschien nog meer mensen bereikt en projecten kunt aangaan. Voor de klanten verandert er momenteel nog niks, afgezien dat bij de huidige klanten van Qurrent straks hoogstwaarschijnlijk een andere naam boven de correspondentie staat en de klantenservice met een andere naam zal gaan opnemen. Voor de rest hadden beide energieleveranciers de focus al liggen op het leeren van groene stroom en dat blijft zo. Uiteraard is het mogelijk om de ervaringen, beoordelingen en meningen van consumenten te volgen door het lezen van hun reviews en recensies.


Zonder elektriciteit zou onze maatschappij er heel anders uit zien. Net als zonder de natuur trouwens. Gelukkig zijn er bronnen als windenergie en zonne-energie.

Bomen en andere projecten

Zowel Qurrent als Greenchoice wilden de CO2-uitstoot van hun gaslevering aan de consument terugdringen. Daarom werd er het initiatief gestart om bomen te planten en stukken bos te beschermen in onder andere Nederland, Uganda, Tanzania en Brazilië. Naast de bosprojecten, heeft Greenchoice zich ook al bezig gehouden met projecten zoals een eigen windpark, het delen van windenergie en vele kleine energieprojecten op lokaal niveau.

Wat was groene stroom ook alweer en waarom wordt er zo op gehamerd?

In tegenstelling tot grijze stroom, dat wordt opgewekt in een kolencentrale uit fossiele brandstof, wordt groene stroom opgewekt vanuit natuurlijke bronnen. Denk daarbij aan de windenergie die in een windmolenpark wordt opgewekt, de zonne-energie door zonnepanelen, of de elektriciteit vanuit de waterkrachtcentrales (al is een stuwdam middenin een natuurgebied plaatsen waardoor deze onder water komt te staan natuurlijk niet erg bewust en milieuvriendelijk te noemen). Bij het opwekken van deze vormen, vindt geen CO2-uitstoot plaats, waardoor er ook niet wordt bijgedragen aan het broeikaseffect.

Dat er niet verder wordt bijgedragen aan de opwarming van de aarde, is voor ons allemaal van belang. Door de huidige klimaatsverandering en stijgende temperaturen, zijn er al meerdere gevolgen merkbaar. Zo smelten de ijskappen van de polen, gletsjers krimpen, de zeespiegel stijgt, het aantal gevallen van extreme weer is toegenomen, de Sahara is in de afgelopen jaren gegroeid, en er lijden veel mensen en dieren. Door onze levensstijl te verduurzamen en bewuster te maken, kunnen we het tij wellicht nog keren. Je kunt op verschillende manieren aan bijdragen. Een daarvan is je energieverbruik en de keuze van energiebron. Ook is het mogelijk dat, als je ervoor kiest om zelf bijvoorbeeld een zonnepaneel te plaatsen, je de overtollige energie deelt met de buren of het energienet op laat vloeien. Zo wordt je zelf een particuliere leverancier van groene energie. Vaak kunnen dit soort projecten ondersteund worden vanuit de grotere energieleveranciers.


Share