Is investeren in zonnepanelen zinvol?

Dat zonne-energie één van de meest schone en duurzame vormen van energie is die er zijn, is inmiddels wel bekend. Vele Nederlandse daken zijn inmiddels al voorzien van zonnepanelen. Een vraag die veel mensen hebben, is of in zonnepanelen installeren wel zinvol is. Is het je investering waard en hoe snel verdien je deze terug?

Prijs van zonnepanelen

De aanschafprijs van zonnepanelen kan per aanbieder verschillen. De prijs is dan ook afhankelijk van diverse factoren. Ten eerste heb je een basisbedrag per zonnepaneel. Het type zonnepaneel dat je kiest, bepaalt uiteindelijk de basisprijs voor je zonnepanelen. Daarnaast moet je rekening houden met extra kosten, zoals de installatie. Zonnepanelen moeten wel door een expert worden geïnstalleerd. Het type omvormer speelt ook een rol in de totale aanschafprijs. En natuurlijk is het belangrijk om te weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Een gezin van drie personen zal gemiddeld ongeveer 3.500 kWh per jaar aan stroom gebruiken. Daarbij moet je rekening houden dat je nooit een vol jaar kunt profiteren van 100 procent zonne-energie. Daarvoor schijnt er in Nederland te weinig zon. Je moet rekening houden met een rendement van ongeveer 85 procent. Omdat het vermogen van een zonnepaneel in Wp (Wattpiek) is, moet je het verbruik omrekenen. Dit gaat door 3.500 kWh te delen door 0,85, waardoor je afgerond 4.100 Wp aan zonnepanelen nodig hebt. Gemiddeld genomen zal dit afhankelijk van het aantal zonnepanelen, een investering zijn van tussen de € 7.500,- en € 8.500,-, inclusief installatie en omvormer.

Hoe snel terug verdienen?

Zonnepanelen aanschaffen is best wel een investering. Maar je bespaart uiteindelijk wel op de hoeveelheid energie die je van je energieleverancier afneemt. Met de besparing hierop kun je uitrekenen in hoeveel jaar je de investering terug kunt verdienen. Wanneer je wederom een gezin van drie personen als voorbeeld neemt, dan zal de gemiddelde besparing rond de € 1.000,- per jaar zijn. Houd er ook rekening mee dat je de btw op de aanschaf terug mag vragen, wat ook al snel € 800,- tot € 1.000,- zal zijn. Hiermee verlaag je je investering en zal de gemiddelde terugverdientijd rond de 7 à 8 jaar liggen. De terugverdientijd hangt daarbij uiteraard ook af van de elektriciteitsprijs. Hoe hoger deze is, hoe sneller de investering is terugverdiend.

Gratis energie

Als je nagaat dat zonnepanelen toch wel een levensduur hebben van minimaal 25 jaar en je in 7 tot 8 jaar je investering terug kunt verdienen, dan is zonne-energie erg lucratief. Dit houdt dus in dat je na 8 jaar tot aan het einde van de levensduur van de zonnepanelen min of meer gratis energie hebt van de panelen. Min of meer, want het zou het kunnen zijn dat je tijdens de looptijd wel de omvormer moet vervangen. Maar echte grote onderhoudskosten zul je niet aan je zonnepanelen hebben. Als je het goed doet, is dit dus echt een zinvolle investering.

Share

Recent toegevoegd