Hoe behoud je de kwaliteit van houten meubelen?

Steeds meer mensen kiezen voor hout als ze een nieuw meubelstuk kopen. Het materiaal is robuust en gaat lang mee. Maar hoe weet je dat je een goede koop doet? En hoe zorg je ervoor dat jouw nieuwe houten meubelstuk lang mooi blijft?

NederlandReview geeft tips!

Hoe populair zijn houten meubelen?

Hout is lang niet alleen meer terug te vinden in de vloer van een huis, in het tuinmeubilair of in ouderwetse meubelen die zijn overgeërfd van een ver familielid.

Woonwinkels zoals vtwonen en Ikea hebben het al een tijdje opgenomen in hun assortiment van onder andere stoelen, kasten en tafels. Daarbij wordt het hout niet meer zo veel mogelijk weggewerkt met verf, maar juist zo veel mogelijk getoond. Hout is hot!

In een zogenaamde boomstamtafel is het hout van de boom extra goed herkenbaar: niet alleen in de zichtbaarheid van het hout, inclusief naden en groeven, maar ook in de vorm van het blad, dat dan niet helemaal recht is.

Waar vind je houten meubelen van hoge kwaliteit?
Houten meubelen worden verkocht in allerlei winkels: van chique warenhuizen en speciaalzaken tot goedkope koopjeswinkels. Ook tweedehands of antiquair worden veel houten meubelen verkocht; ze gaan immers doorgaans lang mee. En een beetje een verweerd uiterlijk geeft vaak juist nog extra karakter aan het materiaal, dus mensen vinden het meestal niet erg als het meubel al gebruikt is.

Een extra dure tafel hoeft niet van betere kwaliteit te zijn, maar dat kan wel. Het is belangrijk om je altijd goed te laten informeren: vraag de winkelier naar meer informatie over de herkomst en de verzorging van het hout en lees reviews van klanten van winkels. Heb je bij een vriendin een mooi houten meubel gezien, vraag dan waar zij die vandaan heeft en vraag naar haar ervaringen. 

Hoe verzorg je hout?
Heb je eenmaal een mooie nieuwe houten tafel of kast aangeschaft, dan is het belangrijk dat je er goed voor zorgt. 

Weet wat het houten meubel aankan
Laat je in de winkel informeren over het soort hout dat je hebt aangeschaft, en wat dat type aankan. Misschien moet je onderzetters gebruiken voor jouw houten tafel of misschien is dat wel niet nodig. Goed om vooraf te weten, voordat je jouw tafel onherstelbaar beschadigt!

Hoe maak je een houten tafel schoon?
Heb jij net die prachtige eikenhouten boomstamtafel aangeschaft, maar meteen een glas omgestoten? Pak dan meteen een droge doek om het vocht af te nemen. Vooral op eikenhout kan vocht anders lelijke kringen achterlaten. Wil je achteraf oudere vlekken wegwerken, gebruik dan paraffineolie.

Hou rekening met de plaats van jouw meubel
Hoe robuust een houten tafel, kast of stoel er ook uitziet, de elementen kunnen er toch invloed op hebben. Zo kan zonlicht het hout doen verbleken en kunnen wisselingen in de temperatuur barsten veroorzaken. Zet een mooie houten tafel dus liever niet in direct zonlicht.

Share