Hoe kies je een afkickkliniek, passend bij jou?

Er zijn heel veel verslavingsklinieken in binnen- en buitenland. Allemaal erkende ggz-instellingen waar je terecht kunt voor verdere hulp bij verslaving. Als je hiermee te maken krijgt, kan dit best confronterend zijn. Het is altijd lastig om toe te geven dat je deze specialistische hulp nodig hebt. Tegelijkertijd is het ook heel dapper. Wat knap dat je deze stap zet en kiest voor herstel. Dit is zeker niet de makkelijkste weg, maar wel degene die jou de beste kansen op volledig herstel kan geven.
Het enorme aanbod van verslavingsklinieken in ons land en daarbuiten maakt het er echter niet makkelijker op. Want hoe maak je de juiste beslissing? Hoe kies je een afkickkliniek die echt bij jou past?

Welke soorten behandelingen worden er aangeboden?

Bij het kiezen van een afkickkliniek is het vooral belangrijk om te onderzoeken of zij een behandeling bieden die aansluit bij jouw wensen. Over het algemeen kunnen we twee verschillende behandelingen onderscheiden: ambulante begeleiding en een klinische opname.
Bij een ambulante behandeling blijf je gewoon thuis wonen. Je kunt misschien zelfs gewoon blijven werken of studeren. De dagelijkse routine wordt dus zo min mogelijk verstoord. Wel wordt er wekelijks ruimte gemaakt voor gesprekken en het aanleren van technieken om zelf succesvol af te kicken en de onderliggende problematiek aan te pakken.
Als thuis wonen niet meer lukt en echt in de greep wordt gehouden door je verslaving, dan zit er soms niets anders op dan klinisch behandeld te worden. Hierbij word je in een verslavingskliniek opgenomen en wordt er 24/7 met je gewerkt. De duur van een dergelijke behandeling is vaak kort, maar dus wel erg intensief. Ook na ontslag ben je nog niet klaar en volgt er een nazorgtraject. Ondertussen pak je dus wel weer langzaam je oude dagelijkse routine op.
Het is slim om van tevoren met bijvoorbeeld een huisarts te bespreken wat voor soort behandeling voor jou passend zal zijn. Dit is meestal ook afhankelijk van de verslaving zelf. Een behandeling van alcoholverslaving is vaak bijvoorbeeld heel anders dan als je een gokprobleem hebt. Daarom is het goed om overleg te voeren, zodat je zeker weet waar je rekening mee moet houden en op basis daarvan een passende behandeling en kliniek kunt vinden.

Afkicken in binnen- of buitenland?

Wist je dat tegenwoordig ook steeds meer Nederlanders naar het buitenland vertrekken om daar een behandeling te volgen? Niet voor niets, want dit biedt verschillende voordelen. Het grootste voordeel is toch wel de kortere wachtlijsten in het buitenland. Waar je in Nederland vaak maanden moet wachten op een behandeling, kan je in het buitenland meestal direct beginnen. Heel fijn, want met de behandeling van een verslaving moet je niet te lang wachten. Daarnaast is het prettig om even volledig uit de eigen, vertrouwde omgeving te zijn. Hierdoor ben je ook weg van de alledaagse triggers.

Share