Hoe vind je de juiste zorgverzekering?

Sinds de kosten van maandelijkse zorgverzekeringen een aantal jaar terug flink stegen, zijn er veel nieuwe zorgverzekeraars bijgekomen. Sommigen zijn ware prijsvechters, andere bieden uitgebreidere pakketten. Hoe vind je de juiste zorgverzekeraar?


Met onze Zorgvergelijker kun je alle zorgverzekeringen met elkaar vergelijken. 


Er zijn vele keuzes te maken bij het zoeken naar de juiste zorgverzekeraar. Daarom is het goed om te weten wat je precies nodig hebt. Bepaal dus in de eerste plaats wat jij precies wil van een zorgverzekering: de laagste lasten of juist de beste dekking


 


Wat is de goedkoopste zorgverzekeraar?


Wil je een zo goedkoop mogelijke zorgverzekering, dan heb je meerdere opties: een hoog eigen risico, een budgetpolis en geen of juist wel aanvullende verzekeringen.


Elk van deze manieren om te besparen op een zorgverzekering, draagt ook een risico met zich mee. Hou daar rekening mee en zorg ervoor dat goedkoop geen duurkoop wordt!


 


Wat is het eigen risico in 2020?


In Nederland is een eigen risico verplicht. In 2019 was het verplichte eigen risico €385. In 2020 blijft dat bedrag hetzelfde. Het regeerakkoord 2017-2021 zegt namelijk dat het eigen risico tijdens de hele kabinetsperiode gelijk blijft.


 


Wat is het risico van een hoog eigen risico?


Je kunt het verplichte eigen risico nog verhogen. Dan gaat jouw maandelijkse zorgpremie omlaag, dus dat kan geld schelen.


Maar let op; verwacht je zorgkosten te gaan maken in 2020, dan is het niet slim om een hoog eigen risico te hebben, want dan draai je deels zelf voor die extra zorgkosten op. Je betaalt dan immers éérst jouw verplichte eigen risico, vervolgens jouw verhoogde eigen risico en pas vanaf dan gaat jouw zorgverzekering de rest betalen. Hou daar dus rekening mee.


 


Wat is het risico van een budgetpolis?


Ook een budgetpolis vermindert jouw maandlasten, maar kan later juist duurder uitpakken. Bijvoorbeeld als je wilt worden geholpen in het ziekenhuis bij jouw om de hoek, dat achteraf niet onder jouw budgetpolis blijkt te vallen. Je hebt met veel budgetpolissen namelijk geen vrijheid van ziekenhuiskeuze. Hou daar dus rekening mee bij het afsluiten van een (nieuwe) zorgverzekering.


Zo biedt De Friesland Zorgverzekeraar een voordelige 'Zelf Bewust Polis' aan, met een ruime, maar dus toch beperkte keuze aan ziekenhuizen. Zit jouw ziekenhuis daar bij, dan maakt het voor jou niets uit en kun je deze polis met een gerust hart afsluiten. Maar het is dus slim om dat vooraf eerst te controleren.


 


Waarom zou je aanvullende zorgverzekeringen afsluiten?


Aanvullende zorgverzekeringen zijn handig voor wie verwacht zorgkosten te maken die buiten de basiszorgverzekering vallen. Denk aan speciale theripieën of medicijnen. Ook voor tandartskosten kun je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. 


Denk je zorg buiten de basiszorg nodig te hebben in 2020, dan is het slim om je daarvoor aanvullend te verzekeren. Verwacht je echter geen zorgkosten te maken of niet zoveel, dan moet je eerst goed bekijken of je die aanvullende verzekeringen wel nodig hebt.


 


Hoe kun je nog meer besparen op een zorgverzekering?


Je kunt ook jouw zorgverzekering een jaar vooruit betalen, in ruil voor een flinke korting: zo'n 1% tot 2%. Wij vonden deze tip bij de Consumentenbond. Je betaalt dan dus niet een maandelijks bedrag, maar maakt het hele bedrag voor een jaar in één keer vooraf over. Misschien niet mogelijk voor mensen die dat bedrag niet zomaar op hun rekening hebben staan, maar het kan weer een paar tientjes schelen.


 


Welke zorgverzekeraar is de beste?


Welke zorgverzekeraar de beste is, hangt af van jouw wensen. Wil je weten welke zorgverzekeraar het beste beoordeeld wordt door hun eigen klanten? Lees dan hun reviews. Klanten delen hun ervaringen met hun zorgverzekeringen graag online, zie daarvoor bijvoorbeeld onze verzamelpagina met zorgverzeraars. Hier moet je toch een keuze kunnen maken!


Heb jij zelf een ervaring met een van deze zorgverzekeraars? Laat dan vooral zelf een review achter en help een ander bij het maken van de juiste keuze voor een zorgverzekeraar!


Share