ESTA, reistoestemming voor Amerika

Waarom een ESTA?

De ESTA is een reistoestemming welke elektronisch gekoppeld is aan uw paspoort. De Amerikaanse overheid heeft een online aanvraagsysteem ontwikkeld zodat ze hun reizigers vooraf kunnen screenen, nog voordat ze aan boord gaan van een schip of vliegtuig naar Amerika. Op deze manier kunnen mensen visumvrij reizen, en kunnen de Amerikanen hun bezoekers vooraf beoordelen op hun geschiktheid.

Wat is het Visa Waiver Program?

Het Visa Waiver program is een visumvrijstellingsprogramma opgezet door de Amerikaanse overheid. Hiermee kunnen burgers van 38 landen visumvrij reizen naar Amerika. Het voordeel van dit visumvrijstellingsprogramma is dat u nu niet weken hoeft te wachten op een visum, maar online een ESTA kunt aanvragen en hiervan binnen 72 uur de status ontvangt.  Als u niet kunt voldoet aan de eisen om te kunnen reizen onder het Visa Waiver Program dan zul u een visum voor Amerika moeten aanvragen.

Wanneer aanvragen?

De beoordeling van uw ESTA mag maximaal 72 uur duren. Het is dan ook van belang dat u deze in ieder geval 72 uur voorafgaand aan uw reis aanvraagt. Wij adviseren u echter om deze een aantal weken van te voren aan te vragen. Stel dat uw aanvraag afgewezen wordt, dan is er wellicht nog tijd om eventueel een visum aan te vragen voor Amerika. Hier gaat namelijk een aantal weken overheen. 
Benodigdheden 
Om een ESTA aan te kunnen vragen heeft u het volgende nodig:                    
    • Geldig paspoort
    • Betaalpas
    • Verblijfadres in de VS (indien van toepassing)
    • Gegevens van een noodcontactpersoon binnen of buiten de VS
    • Gegevens van uw werkgever of studie (indien van toepassing)

Geldigheid

Een ESTA is twee jaar geldig, tenzij in de geldigheidsperiode uw paspoort verloopt, dan komt de ESTA die hieraan gekoppeld is automatisch te vervallen. In die twee jaar kunt u meerdere keren op en neer naar Amerika met een maximale verblijfsduur van 90 dagen. U hoeft uw ESTA niet per se uitgeprint mee te nemen, echter, bij een storing is het wel handig dat u uw ESTA kunt tonen als bewijs.

eVisa Application Services

Een ESTA aanvragen doet u bij eVisa Application Services, een servicebureau met gespecialiseerde medewerkers die mensen helpen tijdens het aanvragen van een ESTA. Dit doen ze door ingebouwde controles op het aanvraagformulier zodat de meest gemaakte fouten voorkomen kunnen worden. Ook wordt elke aanvraag gecontroleerd alvorens deze verwerkt wordt. Bij vragen kunnen klanten contact opnemen met de klantenservice via chat, telefoon en e-mail. Standaard sturen zij de ESTA per e-mail en tegen een kleine meerprijs ook per post. Ook kunt u gewoon middels iDEAL betalen.

Spoedprocedure

Vertrekt u binnen 72 uur naar Amerika, dan dient u zo snel mogelijk een ESTA aanvraag in te dienen. Helaas is er niet zoiets als een spoedprocedure omdat Amerika altijd 72 uur over de beoordeling mag doen. Echter, wat eVisa Application Services wel voor u kan doen, is uw aanvraag met voorrang verwerken en u op de hoogte houden van de status. U kunt dit laten weten door telefonisch contact met ze op te nemen, of via de chat. 

Tips

    • Controleer uw ESTA altijd goed voordat u vertrekt, voornamelijk fouten in de paspoortgegevens kunnen          cruciaal zijn.
    • Houd uw paspoortgegevens en uw betaalpas bij de hand.
    • Zorg dat u niet afgeleid wordt tijdens het invullen van het aanvraagformulier
    • Weet u niet precies wat u moet invullen bij een bepaalde vraag, klik dan op de informatie ‘i’.
    • Zorg er voor dat u uw paspoortgegevens exact zo overneemt vanuit het paspoort.
    • De letter ‘O’ komt niet voor in het Nederlands paspoortnummer, dit moet het cijfer ‘0’ zijn.

Wilt u meer weten over het aanvragen van een ESTA, bekijkt u dan hier de video.

Share