Enkele belangrijke ICT begrippen uitgelegd

De ICT wordt steeds complexer en vooral voor oudere mensen is het soms niet meer bij te houden. Best vervelend, omdat ze min of meer verplicht zijn om internet te gebruiken. Bijvoorbeeld voor het doen van overheidszaken. Gelukkig zijn er wel veel organisaties die gratis hulp bieden, maar het maakt wel duidelijk dat leven zonder IT bijna ondenkbaar is.
Maar ook mensen die wel enige kennis van IT hebben, weten lang niet wat alle begrippen binnen de IT betekenen. In dit artikel gaan we daarom enkele belangrijke IT-begrippen uitleggen. Met die kennis kun je ook gemakkelijker reviews lezen, wanneer je een bepaalde IT-dienst zoekt.

Dedicated hosting

Je hebt vast van het fenomeen hosting gehoord. Maar je wist misschien niet dat er veel verschillende soorten hosting zijn. De meest gangbare vorm van hosting is de zogenaamde shared hosting. Je deelt dan de hosting met meerdere servers en doorgaans is dit een betaalbare oplossing voor kleinere bedrijven, hobbyisten en blogschrijvers die een website nodig hebben. Echter, grotere bedrijven kiezen vaak voor een dedicated hosting. Bij deze vorm van hosting heb je in principe een privéhosting.
Alleen jouw website wordt dan op de server gehost. Vergelijk het met een eigen sauna in plaats van de sauna in een wellnessresort. Vooral zwaardere websites maken gebruik van deze hostingvorm. Websites die dagelijks tientallen duizenden bezoekers of zelfs meer ontvangen. Denk aan grote webshops, banken, overheidsorganisaties en verscheidene andere gigawebsites.

Audit

Audit is in principe een ander woord voor controle. Controletools worden door verschillende typen mensen gebruikt. Waarschijnlijk is de bekendste vorm van auditing degene die accountants uitvoeren. Voor belastingcontroles wordt vaak gebruikgemaakt van audit-tools, zodat jaarrekeningen, rapportages en de btw-aangiften snel en effectief gecontroleerd kunnen worden. Dit worden financiële audits genoemd.
Maar audits worden ook voor andere doeleinden gebruikt. Om bijvoorbeeld de IT-processen te controleren en op basis daarvan vast te stellen of er extra veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden. Audits brengen dan ook meerdere voordelen met zich mee. Je ziet snel of je verbeteringen moet doorvoeren, je vindt structurele fouten en je kan kijken of je bedrijf wel aan de wettelijke eisen voldoet.

IT-infrastructuur

Bij de infrastructuur denk je waarschijnlijk als eerst aan het wegennetwerk, maar deze term wordt ook gebruikt binnen de IT. De IT-infrastructuur is een overkoepelende term die verschillende componenten behelst. Ze werken allemaal samen om de IT binnen een bedrijf of onderneming soepel te laten verlopen. Dus binnen de infrastructuur vallen alle belangrijke softwareprogramma’s, zoals CRM, besturingssystemen en ga zo maar verder.
Maar natuurlijk ook de hardware. Denk aan computers, routers, servers en datacenters. En dan heb je nog andere componenten zoals netwerken, servers, faciliteiten en natuurlijk de mensen zelf die de IT besturen of gebruiken. Dus je kunt de IT wat dat betreft zien als een aparte werkelijkheid binnen de normale wereld.

Share