De yogamat die precies bij jou past

In deze drukke wereld is het een heerlijk moment wanneer je je yogamat uit kunt rollen. Op die kleine oppervlakte is het mogelijk om al het andere buiten te sluiten, en even tijd voor jezelf te nemen. Op de yogamat kun je weer terugkeren naar je lichaam, en door middel van de houdingen aandacht schenken aan het hier en nu. Voor wie regelmatig aan yoga doet zal de yogamat een trouwe metgezel zijn in de beoefening van de asana’s. En omdat je mat en jij samen veel tijd zullen doorbrengen, is het belangrijk dat je kiest voor een mat die echt bij je past.

Yogamat door dik en dun

Bij het kiezen van de juiste yogamat kun je het best eerst stilstaan bij wat voor jou het meest comfortabel zou zijn. Voor extra ondersteuning, bijvoorbeeld voor de gewrichten, is het verstandig om een dikke mat te kiezen. Ook bij yogastijlen waarbij je lang een bepaalde houding aanneemt, zoals yin-yoga, geeft een dikke mat meer comfort. Een dunne mat daarentegen helpt je voeten om optimaal contact te maken met de grond. Dat is geschikt voor yogavormen waarbij veel balanshoudingen uitgevoerd worden. Een ander voordeel van een dunne mat is dat het makkelijk mee te nemen is. Wie graag een eigen mat meeneemt naar de yogales of veel op reis gaat, is een dunne mat praktischer.

Kleur en patroon

Naast praktische overwegingen zijn er ook esthetische punten. Een mooie yogamat kan er immers voor zorgen dat je eerder gemotiveerd bent om hem uit te rollen. De matten zijn er in vele kleurencombinaties. Ook voor het kiezen van de juiste kleur geldt: vraag je af wat het beste past bij jou en je yoga practice. Kies voor een ontspannende kleur als je tot rust wilt komen, en kies voor een opwekkende kleur als je juist energie zoekt. Daarnaast is het ook mogelijk om te kiezen voor een mat met een patroon. Voor yogavormen waar alignment centraal staat, kan een symmetrische print handig zijn. Wat wellicht ook handig is om te hebben, is een yogatas. Daarin kan de mat veilig opgeborgen of meegenomen worden.

Het materiaal

Tenslotte is het ook goed om stil te staan bij het materiaal waarmee de yogamat vervaardigd is. De meeste matten zijn gemaakt van PVC, wat ook wel bekendstaat als de ‘sticky mat’. Een PVC yogamat is stevig, waardoor je tijdens de houdingen niet wegglijdt en de matten bovendien een lange levensduur hebben. Een yogamat van TPE is zachter dan PVC, maar heeft dankzij de open celstructuur toch een stevige grip. Dit materiaal is zeer geschikt voor zittende en liggende houdingen, en rustige yogastijlen als Yin Yoga. Yogamatten gemaakt van kurk zijn helemaal vervaardigd van natuurlijk materiaal, en ze zijn dan ook volledig biologisch afbreekbaar. De kurk zorgt voor een veerkrachtige ondergrond, en heeft bovendien een antislipoppervlak. Het is daardoor zeer geschikt voor dynamische yogastijlen als Vinyasa yoga. Heb jij al een yogamat?

Share