De houdbaarheid van je voedsel

Tegenwoordig kunnen we onze etenswaren behoorlijk lang goed houden.  We hoeven niet meer meteen of zelfs dezelfde dag iets op te eten omdat het anders bederft en de houdbaarheidsdata in winkels liggen soms best een aantal weken of zelfs maanden in het verschiet. Natuurlijk wil je er zelf ook voor zorgen dat je jouw voedsel zo lang mogelijk kunt bewaren. Maar hoe kun je dat nou het beste doen? Zijn daar nog handige manieren voor? En is het zo lang bewaren van producten wel altijd aan te raden? Om dat handig te doen hebben we een aantal handige manieren om voedsel te conserveren op een rijtje gezet. Zo kun je zelf kijken welke manieren je het handigste vindt.


Conserveringsmiddelen

Je kunt natuurlijk voedsel conserveren door het toevoegen van bepaalde conserveringsmiddelen. Ook vele merken, winkels en supermarkten maken hiervan gebruik in het merendeel van de producten die daar te koop zijn. De bekendste conserveringsmiddelen zijn ongetwijfeld suiker en zout. Hierdoor wordt er vocht aan het voedsel onttrokken waardoor het voedsel langer houdbaar blijft. Jam is een product waarbij deze techniek veel wordt toegepast. Het zorgt daarbij ook voor een typische zoete of zoute smaak. Maar er zijn ook andere conserveringsmiddelen zoals nitraat (bij vlees en kaas), sulfiet (fruit) en benzoëzuur (frisdrank, snoep, salades en kauwgom).


Invriezen en verkoelen

Kou zorgt er ook voor dat producten langer houdbaar blijven. Het zorgt er hoe dan ook voor dat de bacteriën en schimmels die het voedsel bederven er minder makkelijk bij kunnen komen. Die leven immers minder makkelijk. Als je korte tijd, voor bijvoorbeeld een dag of een paar dagen, iets wilt bewaren kun je dit makkelijk in de koelkast doen. Het ligt een beetje aan het product of het in de koelkast langer dan een dag of twee goed gaat blijven. Mocht je iets voor wat langere tijd willen bewaren zal je beter een vriezer aan kunnen schaffen en daarin je brood en kant-en-klare maaltijden in bewaren. Ook zijn barkoelingen van horecarama.nl geschikt om je drinken te koelen.


Je voedsel drogen

Een andere manier van langdurig conserveren is het drogen van voedsel. Dit is bijvoorbeeld al gebeurd bij kruiden zoals die bij De Kruidenbaron te koop zijn. Denk ook maar eens aan de rozijnen die per definitie een gedroogd product zijn. Dit kan met nog veel meer etenswaren. Veel groente en fruit kunnen bijvoorbeeld worden gedroogd. Er wordt bijvoorbeeld best wat gebruik gemaakt van gedroogde tomaten. Opnieuw is het punt dat er vocht aan het voedsel wordt onttrokken zodat dat geen bacteriën of schimmels kan aantrekken.


Verse groente en fruit

Het beste behoudt je natuurlijk je groente, fruit en kruiden door ze zo lang mogelijk aan de boom of plant te laten zitten. Een fruitboom in de tuin zal ieder jaar opnieuw voor verse pruimen, appels of aardbeien zorgen en je weet ook nog eens zeker dat er niet stiekem toch van alles doorheen is gedaan. En van een kruidenplantje kun je iedere keer weer verse takjes plukken zodra je iets nodig hebt. HelloFresh is ervan overtuigd dat je het beste zoveel mogelijk verse producten kunt eten. Daarom komen zij dus met boxen vol verse ingrediënten en een recept om erbij te gebruiken voor een verse maaltijd. Mocht je die niet meteen dezelfde dag opmaken dan zul je ook hiervan soms iets een dagje in de koelkast moeten zetten.


Share