Burn-out: hoe vind je de juiste hulp?
Steeds meer mensen kampen met burn-out gerelateerde klachten. Het is ook niet zo vreemd dat het aantal mensen met een burn-out de afgelopen jaren flink is toegenomen. In ons land verwachten we steeds meer van onszelf.
We moeten alle ballen maar in de lucht houden. Dat geldt zowel voor mannen als vrouwen. Er wordt regelmatig door zowel man als vrouw fulltime gewerkt en daarnaast ook nog een volledig gezin gerund. Geen wonder dat je lichaam een keer op de stop-knop drukt. Aangeeft dat je zo niet door kunt gaan. Dat je rust nodig hebt. Zowel mentaal als lichamelijk.
Een burn-out legt je leven stil. Je kan letterlijk niet meer. Je bent volledig opgebrand. Goede hulp is dan essentieel. Maar waar vind je die? Hoe herstel je van een burn-out?
Maak gebruik van een online psycholoog
Een psycholoog helpt je niet alleen de onderliggende oorzaken van het probleem te doorgronden, maar ook om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen die je helpen om een toekomstige burn-out te voorkomen. Het is niet alleen zinvol om je huidige problemen aan te pakken, maar ook om ervoor te zorgen dat dit zich in de toekomst niet zal herhalen.
Helaas vinden veel mensen het een enorme stap om naar een psycholoog te gaan. Soms gunnen ze zichzelf die tijd ook niet. In dat geval is het ook mogelijk om voor de flexibiliteit van een online psycholoog te kiezen. Dit is veel laagdrempeliger en maakt het voor veel mensen makkelijker om op tijd hulp in te schakelen. Maak hier dan ook zeker gebruik van. Daar heb je niet alleen op de korte termijn profijt van, maar ook in de verdere toekomst.
Neem rust
Een burn-out is een duidelijk teken van het lichaam dat het even niet verder kan en rust nodig heeft. Hoewel het voor je herstel ook goed is om nog wat te werken en iets om handen te hebben, is het in die eerste periode vooral belangrijk om te accepteren dat je nu niet verder kan en gewoon even de rust moet pakken die je kunt vinden. Luister in deze fase goed naar je lichaam.
Merk je dat je veel lichamelijke en mentale klachten ervaart als je activiteiten moet doen? Doe deze dan niet. Probeer een paar weken echt absolute rust te pakken en onderneem enkel activiteiten die jou rust en plezier geven. Als freelancer kan dit betekenen dat je je tijdelijk arbeidsongeschikt laat verklaren. Na enkele weken kan je proberen om langzaam weer wat werkzaamheden op te pakken, maar ook dan is een rustige opbouw noodzakelijk.
Hoe lang een burn-out duurt is per persoon verschillend. Wil niet te snel, anders loop je het risico dat je over enige tijd nog langer uit de running bent. Bespreek met je bedrijfsarts en werkgever welke werkzaamheden je wel of niet kunt doen en hoe je langzaam weer kunt re-integreren op de werkvloer. Luisteren naar je lichaam moet hierbij op de eerste plaats staan.
Voer zelf bedachte oplossingen uit
Bedenk tijdens de burn-out, eventueel samen met de huisarts, werkgever, bedrijfsarts, coach of psycholoog, welke oplossingen er nodig zijn om een burn-out in de toekomst te voorkomen en straks weer aan het werk te gaan. Als je je lichaam de tijd en rust hebt gegeven die het nodig heeft, is het ook weer tijd om langzaam activiteiten op te pakken. Pas hierbij de zelf bedachte oplossingen direct toe en ervaar of dit inderdaad helpend is.