Besparen op je zorgverzekering

Wist je dat je tot wel €200 euro per jaar meer kwijt kunt zijn voor jouw basiszorgverzekering als een ander met precies dezelfde dekking bij een andere maatschappij? Op je zorgverzekering kun je makkelijk besparen. Het (dure) einde van het jaar is de ideale periode om een overstap te overwegen en de opties te bekijken.

Overstappen van zorgverzekeraar

De zorgpremie gaat in 2020 met ongeveer €3 per maand omhoog. Door over te stappen naar een andere zorgverzekeraar is het toch mogelijk om maandelijks goedkoper uit te zijn. Vul een zorgvergelijker in om te kijken welke zorgverzekeraar aan jouw eisen voldoet. In de zorgvergelijker zie je onder andere de prijzen en wat wel en niet wordt vergoed. Ook kun je direct een nieuwe verzekering afsluiten en overstappen. Om over te stappen moet je jouw huidige verzekering opzeggen voor 31 december. Heel januari heb je vervolgens nog de tijd om een nieuwe verzekeraar uit te zoeken. Jouw nieuwe verzekering gaat met terugwerkende kracht in per 1 januari. Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om de premie van het hele jaar in een klap te betalen, waarbij je een korting krijgt op het bedrag. Lees hier meer over het vinden van de juiste zorgverzekeraar.

Eigen risico verhogen

Een andere optie om maandelijks minder geld uit te geven aan de zorgpremie is door het verhogen van je eigen risico. Standaard is het eigen risico €385,-. Dit kun je ophogen tot €885,- voor korting op je maandelijkse premie. Wanneer je verwacht niet veel zorgkosten te gaan maken, kun je hiervoor kiezen. Let er wel op dat je het eigen risico kunt betalen, mocht je onverwachts wel te maken krijgen met zorgkosten. Dit bedrag ben je krijg als je zorgkosten meer dan €885,- bedragen. Je kunt ook kiezen voor een bedrag dat tussen het minimaal en maximaal eigen risico in ligt.

Alleen basisverzekering of ook aanvullende modules?

Maar liefst 90 procent van de Nederlanders heeft naast de verplichte basisverzekering een aanvullende verzekering. Als je kiest voor een aanvullende verzekering is het belangrijk om precies te weten waarvoor je verzekerd bent en hoe groot de kans is dat je ooit gebruik zult maken van deze aanvullende verzekering. Zo kan het erg slim zijn om een extra module voor tandartskosten af te sluiten als je hiervoor een behandeling verwacht, terwijl je dit kunt laten zitten op het moment dat je alleen voor jouw halfjaarlijkse controle naar de tandarts gaat. Realiseer je bij het maken van een sommetje ook dat je bijna nooit alle kosten vergoed krijgt vanuit een aanvullende verzekering. Door bewuste keuzes te maken kun je flink besparen op je premie. Let er wel op dat jij niet onaangenaam verrast wordt op het moment dat bepaalde behandelingen niet meer binnen je zorgverzekering vallen.

Share