Kerstverlichting buiten ophangen: hier moet je aan denken

Het is weer die tijd van het jaar waarin de dagen korter worden, de temperaturen dalen en de feestdagen langzaam naderen. Het is een moment waarop we het allemaal gezellig willen maken, zowel binnen als buiten ons huis. Terwijl je misschien al een prachtige kerstboom hebt opgetuigd in je woonkamer, is het buiten vaak een vergeten terrein. Je tuin versieren met prachtige een kerstverlichting cluster of IJspegelverlichting kan een geweldige manier zijn om in de feeststemming te komen. Maar waar moet je op letten?

Zorg voor een stroompunt

Je moet eerst even kijken waar je de benodigde stroom vandaan haalt. Het is natuurlijk ideaal als je een stopcontact hebt in de schuur of in de tuin. In dat geval kun je ook een waterdicht stopcontact aanschaffen, Dit maakt alles een stuk makkelijker. Er zijn zelfs speciale stekkerdozen verkrijgbaar die ontworpen zijn voor buitenshuis. Heb je geen externe stroomvoorziening? Geen probleem. Je kunt dan kiezen voor kerstverlichting zonder stekker.

Weerbestendigheid

Het is echt belangrijk dat je voor buitenverlichting kiest die bestand is tegen alle mogelijke weersomstandigheden. Dit houdt in dat je niet zomaar dezelfde lampjes kunt gebruiken als die gezellig in je kerstboom binnen hangen. Bij de aanschaf van je kerstverlichting moet je dus even controleren of deze geschikt is voor buitengebruik. Gelukkig staat deze belangrijke informatie meestal duidelijk vermeld op de verpakking. Heb je geïnvesteerd in een waterdichte stekkerdoos voor buiten? Koppel dan niet meerdere verlengsnoeren met elkaar. Hierdoor kan er brandgevaar ontstaan en dat wil je natuurlijk vermijden. 

Tijdschakelaar of dimmer

Het is geen goed idee om de kerstverlichting de hele dag te  laten branden. Dat kost niet alleen een heleboel energie, maar het kan ook de levensduur van je verlichting verkorten. Schakel je verlichting pas in wanneer de schemering valt en weer uit wanneer iedereen naar bed gaat. Dit kun je op een eenvoudige manier regelen door je verlichting te koppelen aan een handige tijdschakelaar of te investeren in dimbare kerstverlichting. Dimbare verlichting kan dus ook een manier zijn om je energieverbruik te verminderen. Maar let wel op: niet alle kerstverlichting is geschikt voor dimmers.

Welke soorten kerstverlichting voor buiten?

Het maakt niet uit of je een ruime tuin of slechts een klein balkon hebt, er zijn diverse mogelijkheden om je tuin te versieren. Denk aan de Fairybell. Dit is een vlaggenmast met lichtjes in de vorm van een kerstboom. Dan heb je IJspegelverlichting. Deze verlichting zorgt voor een winterse uitstraling met verticale snoertjes die lijken op ijspegels. Clusterverlichting heeft een groot aantal lampjes op het snoer en zorgt voor een magische sfeer, terwijl lichtslangen transparant zijn en perfect zijn voor decoratie rond ramen, deuren, of dakgoten. Er zijn nog een heleboel andere mogelijkheden. Hoe ga jij versieren?

Share