De juiste kabels en installatieautomaten om brand tegen te gaan 

Op zoek naar kabels en installatieautomaten om brand tegen te gaan? Dan is het wel handig om te weten wat er precies benodigd is. De meest belangrijke geleiders die in een kabel worden gebruikt zijn van koper. In vergelijking met andere grondstoffen is koper aan de prijzige kant. De prijs hangt vaak af van of er veel vraag is op de wereldmarkt. Vanwege deze reden zijn de kosten voor een kabel steeds wisselend. 

De juiste Installatieautomaten 

Naast een goede kabel mag de juiste installatieautomaat niet ontbreken. Specialistische kabel- en installatiebedrijven bieden diverse installatieautomaten aan. Iedere automaat brengt specifieke voordelen met zich mee. Ga in gesprek met een vakkundig persoon zodat er een goed installatieautomaat wordt gekozen. Verschillen kunnen zitten in schakelvermogens, spanningen, frequenties en schakelopties. 

Vraag en aanbod koper

Op dit moment is er op kopergebied meer vraag dan aanbod. Dat gegeven zorgt voor hogere prijzen. Aangezien bedrijven steeds meer waarde hechten aan duurzaamheid wordt er steeds vaker hergebruikt. Op het gebied van koper ligt het percentage tussen de 30 en 40%. Het materiaal kan tot in het oneindige opnieuw gebruikt worden. Het meeste koper is afkomstig uit de Verenigde Staten, Chilli, Peru en China. 

Vragen aan specialisten 

Specialistische bedrijven kunnen advies geven zodat de goede kabel gekozen kan worden. Aan specialisten kunnen bijvoorbeeld de volgende vragen gesteld worden: 

-    Wat is de soort brandbeveiliging die ik het beste kan gebruiken?
-    Hoe zit het met de hoeveelheid ampère?
-    Zijn er verschillen tussen stuurstroomkabels en signaalkabels? 
-    Kent een neopreenkabel veel voordelen? 

Duurzame kabels 

Neopreenkabels worden vaak gekozen als er duurzame kabels nodig zijn. Een neopreenkabel is bestand tegen chemicaliën en olie. Deze kabels zijn veel te vinden in industriële omgevingen. Daarnaast worden ze ingezet in zware condities of als verlengsnoer voor buiten. Kenners stellen dat deze kabels flexibel en soepel zijn. Het behoort tot de mogelijkheden om een neopreenkabel te bestellen die vlamvertragend en halogeenvrij is. 

Brandveilige kabels 

Om brandrisico’s te minimaliseren kan het verstandig zijn om voor kabels te kiezen die brandveilig zijn. We zetten hieronder een aantal brandveilige kabels op een rijtje: 

-    Halogeenvrije kabel: dit zorgt voor rook die minder giftig zal zijn. Dit is te danken aan het feit dat broom en chloor niet aanwezig zijn. 
-    Brandvertragende kabel: deze bevat minder materialen die brandbaar zijn. 
-    Brandwerende kabel: deze zorgen voor bescherming van de kern. Zo kan er lang bedrijfszekerheid geboden worden. 
-    LSZH (Laag Rook Nul Halogeen) kabel: deze bewerkstelligd brandvertraging en is halogeenvrij. Bij verbranding worden giftige gassen geminimaliseerd.   

Zorg dat er een weloverwogen keuze wordt gemaakt. Niemand zit te wachten op brand omdat het niet veilig is en enorme kostenposten met zich mee kan brengen. Als er dan toch een brandje ontstaat is het van cruciaal belang om de gevolgen zo minimaal als mogelijk te houden. 

Share