Huis
Huis
Wat is een inboedelverzekering? En als u het eenmaal nodig heeft, wat is er dan wel en niet gedekt? U kunt elke website van elke verzekeraar afgaan en met elkaar vergelijken, maar u kunt ook ervaringen lezen van huiseigenaren die u reeds voorgingen. Lees verhalen van mensen waarbij ingebroken was...
laat meer zien
Bedrijven
OHRA
31 reviews
Meeùs | AON IAK
11 reviews
Verzekeruzelf
14 reviews
HoyHoy
10 reviews
Delta lloyd
6 reviews
Witgeld.nl
6 reviews
Reaal verzekeringen
22 reviews
ANWB Wegenwacht
99 reviews
EasySwitch.nl
23 reviews
HEMA Verzekeringen
17 reviews
Independer
32 reviews
Happy Ouwer
1 reviews
Interpolis
4 reviews
ABN AMRO Verzekeringen
15 reviews
Zelf
2 reviews
nowGo
43 reviews
Centraal Beheer
10 reviews
Promovendum
8 reviews
Lancyr
2 reviews
FBTO
5 reviews
Geld.nl
7 reviews
Nationale Nederlanden Zorg
2 reviews
Aegon
15 reviews
InShared
4 reviews
Diks Verzekeringen
8 reviews
Lemonade
1 reviews
Deck
0 reviews
nowinsure.com
2 reviews
Huis
Een inboedelverzekering is een verzekering die u afsluit om schade aan de inboedel van uw woning te verzekeren of af te dekken door de verzekeringsmaatschappij achter de verzekering. Onder de inboedel van uw woning vallen alle roerende zaken die tot het huishouden behoren. De inboedelverzekering dekt schade aan spullen in huis die niet ‘aard- en nagelvast’ zitten. Dit betekent dat spullen als meubelstukken, gordijnen, de zwevende parketvloer, kostbare bezittingen en zaken als kledingstukken door de inboedelverzekering worden vergoed als er sprake is van schade aan de inboedel. Is er schade aan de keuken, de badkamer of andere delen van het huis die wel ‘aarde- of nagelvast’ zitten, dan wordt deze schade niet vergoed door de inboedelverzekering. Voor dit soort zaken sluit u de opstal- of woonhuisverzekering af: een verzekering die de schade aan alle ‘aarde- of nagelvaste’ onderdelen van het huis dekt.
De inboedelverzekering: niet verplicht
Veel mensen denken dat de inboedelverzekering verplicht afgesloten moet worden, maar dit is niet het geval. U bent niet verplicht om deze verzekering af te sluiten, maar het wordt wel erg aangeraden om de verzekering af te sluiten. Heeft u geen inboedelverzekering en breekt er brand uit waardoor u al uw spullen kwijt bent, dan moet u namelijk zelf alle beschadigde spullen vergoeden.
Omdat de inboedelverzekering zo belangrijk is, hebben de meeste mensen deze verzekering automatisch afgesloten. Er zijn slechts weinig mensen die geen inboedelverzekering hebben afgesloten om schade aan hun spullen te kunnen vergoeden.
De dekking van de inboedelverzekering
Zoals al eerder vermeld, dekt de inboedelverzekering schade aan de spullen in uw woning die niet ‘aarde- en nagelvast’ zitten. Maar wat voor schade wordt er precies gedekt als u deze verzekering heeft afgesloten? Heeft u een inboedelverzekering afgesloten om uw inboedel te beschermen tegen schade, dan worden de volgende vormen van schade gedekt door de verzekeringsmaatschappij:
- Schade door brand.
- Schade door water, bijvoorbeeld bij een lekkage.
- Schade door een blikseminslag.
- Schade door ontploffing, bijvoorbeeld als de gasoven ontploft.
- Schade door inbraak.
- Schade door een gewelddadige beroving.
- Schade door storm met een minimale windkracht van 7.
- Schade door schroeien en/of smelten.
Is er sprake van opzet, grove eigen schuld of achterstallig onderhoud aan de woning waardoor situaties als lekkages kunnen ontstaan, dan wordt de schade aan de inboedel niet vergoed door de verzekeringsmaatschappij. Is er sprake van onmacht, dan wordt de schade wel vergoed.
Het belang van een inboedelverzekering
Als u rondkijkt in uw woning en even goed naar uw bezittingen kijkt, komt u er vaak achter dat u best veel spullen van grote waarde heeft. Sluit u geen inboedelverzekering af en krijgt u te maken met een brand, een lekkage, een blikseminslag, een inbraak of een storm, dan moet u de schade aan uw kostbare spullen zelf vergoeden. Dit kan betekenen dat u de reparatie van uw dure piano zelf moet betalen, maar ook dat u zelf een nieuwe televisie aan moet schaffen als uw oude televisie beschadigd is geraakt door een lekkage. Heeft u een inboedelverzekering, dan hoeft u deze schadeposten niet zelf te voldoen.