Zo houd jij jezelf warm op koude winterdagen!

De Nederlandse winters kunnen behoorlijk koud zijn. Ligt de temperatuur onder het vriespunt of sneeuwt het? Dan is het geen pretje om naar buiten te gaan. Helaas ontkom je hier vaak niet aan, want je moet toch naar school, je werk of de supermarkt of misschien ben je wel op wintervakantie. Gelukkig kun je genoeg doen om jezelf ook buitenshuis warm te houden op koude dagen. In deze tekst helpen wij je op weg om de winter goed door te komen, zodat je ook tijdens de kou van je dagelijkse activiteiten én vakanties kunt genieten..

Kies voor warme stoffen

Kleding kan je helpen om jezelf warm te houden op koude dagen. Helaas is niet alle kleding even goed in staat om lichaamswarmte vast te houden. Zo zijn er kledingstukken waar de warmte binnen de kortst keren doorheen trekt. Als je dergelijke kleding draagt, heb je het waarschijnlijk al snel koud in de wintermaanden.
Wil je voorkomen dat je het snel koud krijgt? Draag dan vooral kledingstukken van warme stoffen. Het probleem is alleen dat lang niet iedereen weet welke stoffen warm zijn en welke niet. Wol, fleece en kasjmier zijn hier voorbeelden van. Deze stoffen zijn stuk voor stuk in staat om lichaamswarmte goed vast te houden. Zorg er daarom voor dat je heren truien of vesten van deze stoffen in je kast hebt hangen voor de wintermaanden – misschien wel tijdens een winterse vakantie in de bergen!.

Draag meerdere laagjes over elkaar

Door kledingstukken van warme stoffen te dragen, krijg je het minder snel koud. Draag je alleen een trui, maar vriest het buiten hard? Kijk er dan niet raar van op als je het toch koud krijgt. Je draagt immers maar één laag kleding. Wij raden je dan ook aan om meerdere laagjes over elkaar te dragen op koude winterdagen. Begin bijvoorbeeld met een hemd, trek hier vervolgens een T-shirt overheen en eindig met een trui. Hoe meer lagen je draagt, hoe beter je lichaamswarmte wordt vastgehouden. Het voordeel van laagjes dragen is dat je snel een laagje uit kunt trekken als het je te warm wordt.

Investeer in een goede winterjas

In de wintermaanden ga je niet zonder jas naar buiten, ook niet als je in de bergen zit. Je trekt een jas over je kleding aan, waardoor er een extra laag gevormd wordt. Toch betekent dit niet dat je het niet koud krijgt. Een dunne jas houdt immers minder warmte vast dan een dikke. Investeer daarom in een goede winterjas voor heren. Zo’n jas is gemaakt van kwalitatieve materialen en goed gevoerd. Goede winterjassen zijn niet goedkoop, maar jij moet je vooral niet te veel laten leiden door de prijs. Een winterjas gaat meerdere winters mee, waardoor je de investering uitsmeert over meerdere jaren.

Denk ook aan je voeten

De meeste lichaamswarmte gaat verloren via de uiteindes van ons lichaam, zoals de voeten. Zorg er daarom ook voor dat deze goed warm blijven. Dit doe je allereerst door warme sokken te dragen, zoals thermosokken. Trek bovendien warme schoenen aan als je de deur uitgaat. In de winter kun je het beste schoenen van leer, nubuck of suède dragen. Deze materialen houden de warmte goed vast, waardoor je niet snel koude voeten krijgt. Je hoeft bovendien niet bang te zijn voor natte voeten.

Share