Waarom een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Overweeg je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten? In dit artikel leggen we uit waarom het raadzaam is om verzekerd te zijn voor bedrijfsaansprakelijkheid. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is een verzekering voor het risico van aansprakelijkheid.
Het is mogelijk dat je aansprakelijk bent als jij, je personeelsleden, of je producten schade veroorzaken bij anderen. Door deze aansprakelijkheid moet u misschien opdraaien voor kosten die betrekking hebben op schade aan artikelen, verwondingen of blessures, die door jouw toedoen of je medewerkers zijn ontstaan bij iemand anders.

Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Organisaties die in aanraking komen met anderen kunnen schade veroorzaken. Het kan voorkomen dat je daarvoor aansprakelijk bent. Een voorbeeld is dat je een kopje koffie of thee laat vallen over de computer van een klant. Of als je personeelslid valt en een dure vaas breekt bij een van je klanten in huis.
Het kan zijn dat je een winkel hebt die een gladde vloer heeft. Dan kan er iemand uitglijden en een been breken. Er zijn vaak genoeg producten op de markt gebracht die onveilig bleken te zijn. Deze kunnen bijvoorbeeld giftig zijn of brand veroorzaken.
Een ongeluk zit in een klein hoekje, en vanwege de toenamen van het oplopende aantal claims, is het raadzaam een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. We adviseren dit ook bij eenmanszaken, waarbij een zzp-bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nuttig is.

Schade aan bouwprojecten verzekeren met een CAR-verzekering

Met een carverzekering bij Univé zijn klanten verzekerd bij materiële schade die op een bouwplaats wordt veroorzaakt. Dit heeft betrekking op verbouwingen, renovaties, montages en onderhoud aan installaties en gebouwen.
Hebben dieven bouwmateriaal gestolen? Is er sprake van schade aan hulpmateriaal zoals een steiger? Dan zijn deze standaard meeverzekerd. De CAR-verzekeringen worden als aanvulling afgesloten op een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Zijn bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen verplicht?

Het hebben van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is geen verplichting. Desondanks kunnen er veel gebeurtenissen zijn waarin een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering uitkomst biedt. Opdrachtgevers of leveranciers kunnen erom vragen of brancheorganisaties kunnen het als eis stellen.

Het lezen van de polisvoorwaarden

Wat verzekerd is en wat niet, hangt af van de betreffende verzekeringsmaatschappij. De voorwaarden bij een verzekering spelen eveneens een rol. Vanwege deze feitjes is het altijd verstandig de polisvoorwaarden goed door te nemen. Heb je na het lezen nog twijfels? Overweeg dan een onafhankelijk verzekeringsadviseur om raad te vragen.

Ben je verzekerd bij terugroepacties?

Het kan zijn dat jij consumentenproducten aanbiedt op de Europese markt. Het kan dan slim zijn een extra verzekering te nemen tegen daling van inkomsten door terugroepacties. Een terugroepactie kan in het leven worden geroepen als producten niet veilig zijn voor de consument.
Een toezichthouder kan besluiten dat een product uit de handel genomen moet worden. Bij terugroepacties kan veel geld gemoeid zijn. Kosten die dan ontstaan worden doorgaans niet gedekt door een standaard bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Een uitbreiding met recall clausule kan een goede optie zijn. Ga dit na bij je verzekeringsagent.
Het is eveneens mogelijk om terugroepverzekeringen af te sluiten. Dit wordt ook wel een recallverzekering genoemd. Sommige verzekeringsmaatschappijen betalen alleen als NVWA opdracht heeft gegeven voor de terugroepactie. Deze clausule moet dan in de voorwaarden staan.

Share