Voordelen van een ergonomische muis en toetsenbord

Benieuwd naar de voordelen van een ergonomische muis en toetsenbord? Tegenwoordig zijn steeds meer mensen aan het werk op de computer aan een bureau. Het langdurig gebruiken van een niet-ergonomisch toetsenbord en muis kan leiden tot RSI-, nek- en rugklachten. Er kunnen eveneens vermoeide polsen ontstaan.
Ben jij dagelijks aan het werk op kantoor? Zit jij veel achter een bureau en gebruik je een muis en toetsenbord? Zorg dan dat je ergonomisch verantwoord te werk gaat. Dat wil zeggen dat je werkt met een ergonomische muis en ergonomisch toetsenbord. Ergonomiespecialisten onderschrijven het belang van ergonomie op werkplekken en geven het advies om op ergonomische wijze te werken.

De ergonomische muis

Wist jij dat de muis al tijden het meest gebruikte accessoire is als het aankomt op beeldschermwerk? De computermuis is in 1964 uitgevonden en heeft zich in de loop van de jaren steeds meer ontwikkeld op gebied van muiscomfort en vormgeving.
Lang werken met computermuizen zorgt dat veel personen fysieke klachten ervaren. Dit komt vaak doordat de verkeerde muis wordt gebruikt. Een ergonomische muis biedt in deze situaties uitkomst.

Geen overmatige spierspanningen

Goede ergonomische muizen zorgen ervoor dat er geen overmatige spierspanningen optreden tijdens het gebruik van de muis. Een ergonomische variant zorgt dat mensen een natuurlijke, neutrale positie kunnen aannemen met de hand, vingers en arm. De positie van je hand zit bijna in dezelfde houding als wanneer je iemand een hand geeft.

Comfort en ondersteuning

Ergonomiemuizen bieden comfort en ondersteuning zodat muizen met de hele arm bediend worden, en niet alleen vanuit de pols. Een groot gewricht is beter te belasten dan een klein gewricht. Schouder- en ellebooggewrichten zijn, in tegenstelling tot het polsgewricht, beter belastbaar. Fysieke klachten worden door deze factoren voorkomen en verholpen.
Een ontspannen lichaam leidt tot minder klachten, een verbeterde gemoedstoestand, een gezonder leven en een verhoogde productiviteit. Een ergonomisch ingerichte werkplek kan de productiviteit zelfs met 11% verhogen.

Het ergonomisch toetsenbord

Om lichamelijke ongemakken tegen te gaan bij computerwerk, is het aan te bevelen om met een ergonomisch toetsenbord te werken. Geschikte toetsenborden kunnen naast de vermindering van klikken met de muis, door gebruik van sneltoetsen, ook onnodige belastingen en spanningen op de polsen en handen voorkomen.

Goede houding

Bij verantwoord en gezond uitoefenen van werk is een goede houding achter een bureau belangrijk. De juiste toetsenborden spelen hierbij een belangrijke en cruciale rol.
Er zijn meerdere varianten van ergonomische toetsenborden. Een van de varianten van een ergonomisch toetsenbord blijft binnen de schouderbreedte zodat polsen en armen niet verdraaid worden tijdens het werk.
Er bestaat ook een variant van ergonomische toetsenborden die iets gebogen zijn of in het midden een gespleten toetsen indeling hebben. Een dergelijk toetsenbord is bijvoorbeeld minder belastend voor armen, polsen en schouders.

Ergonomie in het algemeen

Wat is ergonomie eigenlijk precies? Ergonomie is de aanpassing van de omgeving aan de mens, zodat we optimaal kunnen functioneren. Het kan om een kantoorruimte, thuiswerkplek of flexibele werkplek gaan.

Cognitieve en fysieke ergonomie

Ergonomie is in te delen in cognitieve ergonomie en fysieke ergonomie. Bij fysieke ergonomie ligt de focus op antropometrie, fysiologie en menselijke anatomie. Cognitieve ergonomie draait om mentale processen zoals waarnemen, het geheugen en de motorische reacties in interacties tussen mens en systeem en de perceptie.

Share