Tips voor het kopen van een schilderij

Een schilderij kopen. Je doet het niet iedere dag. Hoe zorg je ervoor dat niet al je spaargeld eraan gaat en waar moet je zoeken? Met deze tips wordt het vinden van een kunstwerk hopelijk een fluitje van een cent.


1.    Kies een plekje

Voordat je op zoek gaat, is het handig om eerst te bedenken waar het eventueel komt te hangen. Misschien heb je nog een lege plek boven de bank of schreeuwt die witte muur in de keuken om een kleurrijk werk. Zo voorkom je dat je iets aanschaft wat je misschien heel mooi vindt, maar nergens op kunt hangen. 


2.    Ga op onderzoek uit

Bezoek eens een museum of een plaatselijke galerij om inspiratie op te doen. In het Rijksmuseum zul je niet snel een schilderij mee naar huis nemen. Toch kan een bezoekje waardevol zijn. Je komt er vast achter wat je aanspreekt of juist wat je echt niet in jouw woning wil zien hangen.


3.    Zoek en gij zult vinden

Kunst is kostbaar en mag dan ook vaak wat kosten. Maar het hoeft niet duur te zijn! Zo zijn er genoeg goede reproducties te vinden. Bijvoorbeeld van dat ene werk wat je in het Rijksmuseum hebt zien hangen. Er lopen daarnaast een heleboel getalenteerde kunstenaars rond in Nederland. Zij zijn misschien niet wereldberoemd, maar maken wel prachtige werken. Deze kunstwerken zijn vele malen goedkoper dan die je in musea vindt. Tenslotte kun je ook eens een bezoekje wagen aan de plaatselijke kringloop of de halfjaarlijkse rommelmarkt. Zo heb je meteen een leuk dagje uit. 


4.    Denk out-of-the-box

Probeer clichés te vermijden. Een schilderij van een Boeddha of een brug die naar een idyllisch plekje leidt kennen we ondertussen allemaal. Deze kunnen heel mooi zijn, maar het is niet heel origineel. Er zijn genoeg alternatieven die trendy of tijdloos zijn en tegelijkertijd authentiek. Zo raak je er waarschijnlijk minder snel op uitgekeken.


5.    Volg je hart

Aan het eind van de dag ben jij degene die voorlopig tegen het werk aan moet kijken. Dat betekent dat het uiteindelijk niet zoveel uitmaakt hoe het eruit ziet of hoeveel het gekost heeft. Gaat het tegen alle stijlconventies in? Is het een formaat wat niet helemaal past bij de rest van het interieur? Als jij er blij mee bent en je wil graag dat een werk bij jou in huis komt, dan is het de juiste keuze!


Dus, bepaal voordat je aan je speurtocht begint waar je naar op zoek bent: waar komt het te hangen en wat is je budget. Wees origineel en ga vervolgens op zoek naar plekken waar je normaal gesproken niet zo snel naartoe zou gaan. Maar het belangrijkste advies van allemaal: ga voor een werk wat je écht mooi vindt!
 


Share