Supplementen: welke zijn er en waar moet je op letten?

Supplementen kunnen verschillende voordelen hebben. Ze kunnen helpen om ervoor te zorgen dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Ook kunnen ze helpen om minder moe te zijn, je immuunsysteem een boost geven, je sportprestaties verbeteren, je denkvermogen ondersteunen en zorgen voor een gezonde huid. Maar welke soort supplementen zijn er allemaal en waar moet je op letten? Puur Mieke legt het uit!

Soorten voedingssupplementen

Supplementen zijn er in allerlei soorten en maten, en ze hebben allemaal het doel om je voeding aan te vullen of bepaalde gezondheidsvoordelen te bieden. Je hebt bijvoorbeeld vitaminesupplementen. Die zijn belangrijk omdat vitamines cruciaal zijn voor hoe je lichaam werkt. Soms krijg je niet genoeg binnen via je eten, en dan kunnen supplementen helpen om tekorten te voorkomen. Ook zijn er mineralensupplementen, die ongeveer hetzelfde doen. Dan heb je nog kruiden supplementen, zoals ginseng en gember. Deze bestaan uit plantenextracten met geneeskrachtige werking. Eiwitsupplementen zijn vooral populair bij sporters, omdat ze natuurlijk helpen met de groei en het herstel van spierweefsel. Er zijn ook supplementen die kunnen helpen bij het afvallen of je sportprestaties kunnen verbeteren. En tot slot heb je supplementen die goed zijn voor als je ouder wordt, zoals die met antioxidanten, omega-3 vetzuren en CoQ10, die je lichaam ondersteunen naarmate je ouder wordt.

Waarom supplementen gebruiken?

Mensen nemen om verschillende redenen supplementen. Soms zijn ze handig als je niet genoeg voedingsstoffen uit je eten krijgt, om zo tekorten aan te vullen. Als je een bepaalde medische aandoening hebt, kunnen supplementen ook nuttig zijn. Sommige ziektes zorgen namelijk dat je niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hebben vaak extra vitamines en mineralen nodig, omdat hun lichaam dan meer nodig heeft. En dan heb je mensen zoals sporters, ouderen of mensen die problemen hebben met het opnemen van voedingsstoffen. Zij kunnen ook baat hebben bij supplementen. Voor vegetariërs, veganisten en mensen met voedselallergieën zijn supplementen soms ook handig, om ervoor te zorgen dat ze genoeg van bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgen.

Risico's van supplementen

Hoewel het vaak geen probleem is om supplementen te nemen, moet je toch een beetje oppassen. Je kunt namelijk te veel vitaminen en mineralen binnenkrijgen, wat niet goed is voor je lichaam. Ook kunnen supplementen soms niet goed samenwerken met medicijnen die je al neemt. En let op: er zijn ook neppe supplementen op de markt. Het is dus slim om goed uit te zoeken wat je neemt, ze te kopen bij winkels die je vertrouwt en altijd de gebruiksaanwijzing te lezen.

Hoe kies je het juiste supplement?

Het juiste supplement vinden voor wat je nodig hebt, kan best lastig zijn. Maar met een paar tips kom je een heel eind. Eerst en vooral, doe goed onderzoek. Kijk wat een supplement doet en of het past bij jouw situatie. Koop je supplementen het liefst bij betrouwbare plekken, zoals apotheken of gespecialiseerde winkels. Zo weet je zeker dat je goede kwaliteit krijgt. Check altijd het etiket voor de juiste dosering en of er dingen in zitten waar je allergisch voor bent. Het is ook belangrijk om je aan de aanbevolen dosering en gebruiksinstructies te houden. En bewaar je supplementen zoals op het etiket staat, zodat ze goed blijven werken.

Share