Nest wil aan de slag met smart home voor ouderen

Nest is een merk dat “slimme” apparaten maakt voor thuis. Zo is er een alarmsysteem, een thermostaat, een rookmelder en een deurbel verkrijgbaar die allemaal samenwerken binnen een smart home systeem. Hoewel deze technologische snufjes erg interessant zijn voor jonge mensen die graag met apparatuur spelen, hebben dit soort apparaten ook zeker een meerwaarde voor senioren. Voor dit soort toepassingen is er een andere naam bedacht; domotica. Wat is Nest van plan met slimme apparaten voor senioren en zijn er ook alternatieven verkrijgbaar?


Wat is Nest?

Nest Labs is een bedrijf dat in 2010 werd opgericht door twee voormalige medewerkers van Apple, Tony Fadell en Matt Rogers. In 2011 werd de zelflerende thermostaat Nest op de markt gebracht, binnen twee jaar stonden er al 130 medewerkers op de loonlijst. In 2014 werd het bedrijf overgenomen door Apple concurrent Google, die betaalde maar liefst 3.2 miljard dollar voor Nest Labs.


Waarom een slimme thermostaat kopen?

Een graadje hoger, een graadje lager, zo ingewikkeld is een thermostaat niet. Toch kon Fadell geen geschikte thermostaat vinden voor zijn vakantiehuis, en besloot zelf een betere versie op de markt te brengen. Een slimme thermostaat hoef je niet steeds hoger of lager te zetten, die regelt zelf de juiste temperatuur in huis. Na verloop van tijd zal de thermostaat zich steeds beter aanpassen aan de gewoontes van de bewoners. Denk bijvoorbeeld aan een graadje lager voor je gaat slapen, en de verwarming springt een half uurtje voor je ontwaakt aan zodat je niet door een koud huis hoeft te lopen in de ochtend. Door deze zelflerende thermostaat te koppelen aan jouw smartphone schakelt de verwarming automatisch uit zodra je het huis verlaat. Een bijkomend voordeel is de energiebesparing, een stukje software kan namelijk beter de temperatuur reguleren dan een mens daartoe in staat is. En met meerdere gezinsleden die vechten rond de knop van de verwarming zal dit proces automatiseren weer rust terugbrengen in huis…


Een rumoerig nest

In een vogelnest kan het een drukke boel zijn, wanneer de nieuwe generatie vogeltjes schreeuwen om de aandacht van hun ouders en een wormpje willen bemachtigen. Bij Nest Labs was het ook niet altijd rustig, met name Fadell stond bekend als een baas met enorm hoge eisen en een werkwijze die niet bepaald als prettig werd ervaren. Daar kwam nog bij dat de verkopen niet echt van grond leken te komen, het begrip “smart home” was in die tijd nog niet ingeburgerd.


Heb je Nest nodig voor huisautomatisering?

Sinds 2014 is Nest ook verkrijgbaar in Nederland en België, naast slimme thermostaten verkopen ze nu ook slimme beveiliging, slimme rookmelders en slimme camera’s. Met al die “slimme” én zelflerende apparaten kun je een woning inrichten die veel taken van je kan overnemen. Dat is met name interessant voor senioren, hoewel iedereen die behoefte heeft aan meer wooncomfort er voordeel aan zal beleven. Toch is Nest niet de enige speler op de markt, Honeywell heeft ook een slimme thermostaat, en Somfy heeft een camerasysteem om de woning in de gaten te houden. En natuurlijk is er de slimme verlichting van Philips Hue. Zeker met al die privacygevoelige data die slimme apparaten kunnen verzamelen wil niet iedereen afhankelijk zijn van producten uit de Google fabriek. Uiteindelijk is de koning van zoeken op internet ook altijd op zoek naar gebruikersdata, is het verstandig om jouw doen en laten door slimme apparaten te laten registreren? Hoewel Nest in theorie autonoom werkt van Google, is het voor te stellen dat je liever voor een ander merk of systeem kiest. Uiteraard kan het ook gewoon een kwestie zijn van andere mogelijkheden of een lager prijskaartje. In conclusie; nee, je hebt niet noodzakelijk Nest nodig voor huisautomatisering.


Smart home of

domotica, wat is het verschil?
De termen smart home en domotica staan beide voor de combinatie van hardware, software en diensten die wonen comfortabeler maken. Daarmee is er eigenlijk geen verschil. Alleen wordt domotica meer gebruikt om slimme producten en diensten voor senioren aan te duiden, zoals een bewakingssysteem, een alarm voor calamiteiten of beveiliging van de woning. Het voornaamste om rekening mee te houden is een centraal huisautomatiseringssysteem dat overweg kan met producten van verschillende merken, hier zijn standaard protocollen voor ontwikkeld. Zo kun je naast producten van Nest ook producten en diensten van andere merken afnemen om je eigen slimme woning invulling te geven.


Nest heeft ontdekt dat de grootste markt niet in een jonge doelgroep ligt, maar juist senioren die minder mobiel zijn kunnen veel baat hebben met producten en diensten die eenvoudige functies in huis kunnen overnemen. Zo kunnen ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen en meer genieten van het leven. En ze kunnen lekker lang in hun “nest” blijven liggen terwijl de thermostaat de badkamer op temperatuur brengt!
 


Share