Mannen of vrouwen asocialer achter het stuur?

Er is altijd wel een discussie over wie er beter kan rijden, wie minder ongelukken maakt en wie er beter kan inparkeren. Zijn het de mannen of toch de vrouwen? Autoverzekering.nl heeft een onderzoek uitgevoerd onder 1065 Nederlanders met een rijbewijs om hier een definitief antwoord  op te krijgen. 

Alcohol en ruzie in het verkeer

Hoewel dit voor sommigen niet als een verrassing komt zijn het mannen die vaker ruzie maken met andere weggebruikers en ook vaker met een slok op achter het stuur kruipen. 26 procent van de Nederlandse automobilisten maakt weleens ruzie met andere weggebruikers. Ook zegt bijna één op de zes ooit met te veel alcohol op achter het stuur gezeten te hebben. Uit het onderzoek komt naar voren dat mannen grotere heethoofden zijn in het verkeer: meer dan 33% maakt weleens ruzie met medeweggebruikers tegenover 16 procent onder de vrouwen. Ook opvallend is dat deze mannen zich niet lijken te bekommeren om de veiligheid van anderen.

Ook wat betreft alcoholgebruik tijdens het rijden zijn mannen ‘koplopers’: 23 procent zegt weleens teveel gedronken te hebben tegenover 8 procent voor de vrouwen.

Bijrijders en verzekeringen

74 procent van de ondervraagden zegt altijd voorzichtig te rijden. Meer dan de helft rijdt voorzichtiger als er een tweede persoon in de auto zit. Dit effect is vooral te zien voor mensen onder de 40 jaar. Waar dit precies aan ligt is niet duidelijk, maar vooral bij jongeren is dit wel te verklaren in verband met het gebrek aan ervaring. 

Het is vanzelfsprekend niet mogelijk om altijd en overal een bijrijder in de auto te zetten om de veiligheid te vergroten. Autoverzekeraars proberen dit wel steeds meer digitaal: een apparaat wat in de auto geïnstalleerd is die je rijgedrag meet. Als je netjes rijdt heeft dit dan ook positieve gevolgen voor de hoogte van je autoverzekering. Op Autoverzekering.nl kan je hier meer over lezen. Hier kan je ook eenvoudig je autoverzekering berekenen en er binnen no-time achter komen of je momenteel te veel betaalt.

Share

Recent toegevoegd