Hoe zorg je voor een goede website?

Een eigen website is van steeds groter belang - zeker nu we door corona veel digitaal regelen. Hoe zorg je dat die van jou of jouw bedrijf eruit springt?

Een website bouwen of beheren is al lang geen mysterieuze klus die alleen jouw nerderige neefje begrijpt. Tegenwoordig hebben steeds meer mensen, al dan niet voor hun eigen bedrijf, een eigen website.

Sommigen hebben die zelf gebouwd, met behulp van handige programma's of websites; anderen schakelen liever de hulp van een professional daarvoor in. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw website echt onderscheidend is, en bovendien goed werkt? Wij geven graag tips!

 

1. Zorg voor een professionele aanpak

Zoals gezegd is een website tegenwoordig snel gebouwd. Dat betekent echter niet dat alle websites ook goed gebouwd zijn. 

In veel gevallen is het handig om de hulp in te schakelen van een professionele webdeveloper. Goed webdevelopment kan jou helpen om ervoor te zorgen dat de website goed werkt en er professioneel uitziet. Een goed gebouwde website heeft bijvoorbeeld minder bugs en errors, en laadt sneller.

2. Zorg ervoor dat jouw website op alle browsers goed draait

Laat je een website bouwen of doe je dat zelf, dan gebeurt het nog te vaak dat die alleen goed draait op de webbrowser waarop deze gemaakt is. Maar dan kunnen bijvoorbeeld alleen gebruikers van Google Chrome jouw website optimaal bezoeken. 

Zorg er daarom voor, of laat dat doen door een goede web developer, dat jouw website op álle browsers werkt. Hou daarbij rekening met browsers als Firefox, Safari en Internet Explorer, maar ook met (tegenwoordig) minder bekende varianten, zoals Opera.

3. Zorg ervoor dat de website ook op mobiele apparaten werkt

Veel websites zijn nog altijd alleen of vooral voor computers gebouwd. Maar steeds meer mensen bezoeken websites op hun mobiele telefoon. Zeker nu nieuwe mobiele telefoons steeds groter en technisch geavanceerder zijn. 

Het is daarom slim om te investeren in een website die ook goed bereikbaar en bruikbaar is via smartphones. En ook hier geldt dat je daarbij rekening moet houden met alle systemen: van Android tot Apple, dus.

4. Hoe maak je jouw website gebruiksvriendelijk?

Een goedgebouwde website die bovendien goed draait op alle browsers en systemen, dat verhoogt de gebruiksvriendelijkheid. En dat is belangrijk.

Bezoekers zullen immers snel afhaken als jouw website niet goed werkt. Hoe zorg je voor nog meer gebruiksgemak?

- Bezoekers moeten direct kunnen vinden waar ze naar op zoek zijn. 

Is jouw website bijvoorbeeld een webshop, zorg er dan voor dat (potentiële) klanten snel het product vinden dat ze zoeken. En dat is liefst binnen een paar seconden. Doe dat bijvoorbeeld met een geavanceerde zoekfunctie.

Verwijder knoppen en afbeeldingen die alleen maar afleiden.
Misschien vind je het leuk om jouw website te voorzien van allerlei leuke plaatjes, kleurtjes en knopjes. Maar less is more. Dergelijke onnodige opsmuk leidt meestal alleen maar af van waar jouw bezoekers voor komen. Wees hier dus zeer spaarzaam mee.

- De website moet snel laden.
Niets zo irritant als dat zandlopertje of draaikolkje dat maar blijft draaien en draaien en draaien… Een website die niet snel genoeg laadt, wordt al gauw weggeklikt. Investeer daarom in de snelheid van jouw website: binnen fracties van een seconde moet iedere pagina geladen zijn. Ook hierbij kan een professionele webdeveloper vaak helpen. 

Share