Hoe voorkom je fraude door een webshop?

Goed nieuws voor de veiligheid van online bestellen: vorig jaar zijn ruim 4.000 frauduleuze webshops uit de lucht gehaald.

Dat meldt het NRC. Stichting Internet Domeinregistratie Nederland, ook wel het SIDN genoemd, heeft zo ruim vierduizend nepwebshops bestreden. Dat meldt het deze week in een verklaring.

Fraude in webshops 
Het is natuurlijk waar iedereen die weleens iets in een webshop bestelt, voor vreest: jouw pakketje komt nooit aan en je hoort nooit meer wat van het bedrijf, al heb je wel betaald. Sommige bedrijven sturen zelfs gewoon een baksteen in plaats van jouw bestelling, dan weet je helemaal zeker dat je bent afgezet. Naar je geld kun je meestal fluiten.

Hoe voorkom je dat je wordt afgezet door een webshop?

Daarom raden wij altijd aan je eerst goed in een nieuwe webshop te verdiepen. Heb je er nog niet eerder besteld of ken je de winkel niet goed, wees dan altijd kritisch voordat je iets bestelt:

- Heeft de webshop een keurmerk?
- Hoe hebben eerdere klanten de winkel beoordeeld: wat zijn hun ervaringen?
- Hebben zij hun bestelling gewoon ontvangen?

Daarom verzamelen wij op NederlandReview ervaringen van klanten met alle winkels van Nederland!

Hoe herken je een frauduleuze webshop?

Het SIDN heeft de nepwebshops herkend met een speciaal algoritme.

De webshops vielen bijvoorbeeld op door het gebruik van gebrekkig Nederlands en opvallend lage prijzen. Ook hadden ze geen keurmerk voor webwinkels.

De ruim vierduizend nepwebshops die het SIDN nu heeft opgerold, zijn inmiddels niet meer bereikbaar. Dat is natuurlijk goed nieuws: dergelijke frauduleuze bedrijven zorgen voor veel ergenis en economische schade. 

Volgens het CBS kent Nederland inmiddels in totaal ruim veertigduizend webshops. 

Hoe kun jij helpen fraude in webshops te bestrijden?

Laat reviews achter wanneer jij iets in een webshop hebt ontvangen. In de reviewcategorie Online Shop vind je op NederlandReview de bedrijven die webshops hebben.

Doe dat als er iets verkeerd is gegaan - als je bijvoorbeeld nooit meer iets gehoord hebt en naar je geld kunt fluiten. Maar ook als het juist helemaal goed is gegaan - die onbekende webshop kan natuurlijk gewoon helemaal betrouwbaar zijn.

Share