Ergonomische bureaustoelen: Wat zijn de voordelen?

Ben je zoekende naar een nieuwe bureaustoel? Heb je weleens gedacht aan ergonomische bureaustoelen? Op het gebied van stoelen, die gebruikt worden om op te werken, zijn er veel opties. Werkstoelen zijn verkrijgbaar in uiteenlopende soorten en baten. Onthoudt goed dat niet iedere stoel de juiste is. Het is zeer belangrijk om een bureaustoel te hebben die comfortabel is. Je moet er namelijk vele uren op doorbrengen vanwege je werk. 

Er wordt tegenwoordig veel aandacht besteed aan ergonomie. Dit is de wetenschap gericht op het afstemmen van hulpmiddelen en omstandigheden op de eigenschappen van mensen waardoor er optimaal gefunctioneerd kan worden. Een goede ergonomische bureaustoel is hier een belangrijk onderdeel van. 

Vroeger werkten personen vaak urenlang op een verkeerde stoel, met alle vervelende gevolgen van dien. Ergonomische bureaustoelen zorgen ervoor dat mensen optimaal kunnen presteren en geen klachten ervaren. Hierdoor zijn er een aantal voordelen die het hebben van een ergonomische stoel met zich meebrengt. 

Verminderen rugpijn 

Het gebruik van een slechte bureaustoel kan zorgen voor vervelende rugpijn. Ergonomische bureaustoelen dragen bij aan de vermindering van alle soorten rugpijnen van werknemers. Een stoel die ergonomisch is gemaakt heeft een rugleuning welke de wervelkolom van personen ondersteuning kan bieden. Deze leuning is op de juiste hoogte ingesteld waardoor de hele rug ondersteund wordt. Deze speciale stoelen beschikken over een ergo functie. Dit zorgt ervoor dat de juiste zitpositie behouden kan worden. 

Verbeteren van bloedcirculatie

Ergonomische bureaustoelen verbeteren de bloedcirculatie. Er wordt een positief effect uitgeoefend op iemands doorbloeding. Dit is te danken aan een zitvlak die in een hoek van 90 graden gezet kan worden. Door goede bloedsomloop wordt voorkomen dat benen gevoelloos worden of opzwellen. Dit is voor iedereen, maar helemaal voor de oudere werknemer, erg belangrijk. 

Het behouden van een rechte houding 

Een goede ergonomische bureaustoel weerspiegelt de naar binnen gebogen lumbale wervelkolom. Het positieve gevolg is dat de onderrug wordt ondersteund en dat de wervelkom minder belast wordt. Bij een traditionele stoel wordt de ruggengraat vaak overbelast. Ergonomisch verantwoorde stoelen kunnen versteld worden zodat ze op één lijn staan met de lengte en het bureau. Men kan dan in de juiste zithouding blijven.

Minder nekproblemen 

Personen die langdurig op een stoel zonder neksteun zitten, kunnen hier veel gezondheidsproblemen door ondervinden. Zo kan er een vervelende stijfheid van de nek ervaren worden. Daarnaast kan er spanning op de wervelkolom ontstaan. Deze onregelmatigheden kunnen spondylose tot gevolg hebben. Dit kan gezien worden als een verlies van kraakbeenbekleding in de wervels. Deze ellende kan bespaard worden door vanaf een ergonomische stoel te werken. Nekpijn wordt aanzienlijk verminderd doordat er sprake is van een hoofdsteun. Je kan vervolgens veel comfortabeler en meer ontspannen zitten. 

Werkgever verantwoordelijk ergonomische werkplek 

Ten slotte is het goed om te weten dat de werkgever verantwoordelijk is voor een ergonomische werkplek. Dit geldt niet alleen voor op kantoor maar ook als de werknemer thuis werkt. Een bedrijf moet dan zorgen voor veilige en goede arbeidsomstandigheden. In de wet is dat vastgelegd als zorgplicht. 

De baas moet eveneens zorgen voor een inrichting van de werkplek die aan de persoonlijke eigenschappen van een werknemer is aangepast. Het bedrijf waar jij in dienst bent moet jou als werknemer actieve instructies geven. 

Share