Duurzaam kleding kopen: 3 tips

Het kopen van nieuwe kleding heeft een enorme impact op de CO2-uitstoot wereldwijd. Het veelvuldig kopen van kleding en het ook weer snelle afdanken van items zorgt ervoor dat de CO2-groei alleen maar toeneemt. Dit terwijl we er juist alles aan moeten doen om voor een afname te zorgen. De kledingindustrie blijft echter groeien. Het is steeds eenvoudiger geworden om nieuwe kleding te kopen. Om nog maar te zwijgen over de talloze confectiewinkels die pronken met lage prijzen en stiekem zeer slechte arbeidsomstandigheden en productieprocessen hanteren.
Kortom: er is nog genoeg ruimte voor verandering. Dat betekent niet dat je geen nieuwe kleding meer mag kopen. Het kopen van kleding is soms gewoon noodzakelijk. Wel is het belangrijk om de juiste keuzes te maken. Door andere keuzes te maken, kun je zeer eenvoudig je steentje bijdragen aan het milieu. Maar waar denk je dan aan? Waar let je op bij duurzaam kleding kopen? Hieronder volgen drie nuttige tips.

1 - Kies voor een kwaliteitswinkel

Ten eerste is het belangrijk om voor de juiste winkel te kiezen. Kies bijvoorbeeld voor Schulte Herenmode. Hier vind je enkel kleding van de meest vooruitstrevende merken. Deze kledingstukken worden gekenmerkt door kwaliteit en onder de juiste omstandigheden geproduceerd. Dat betekent niet alleen dat er rekening wordt gehouden met het milieu tijdens het productieproces, maar ook dat de arbeidsomstandigheden voor het personeel goed zijn. Dat geeft niet alleen een goed gevoel, maar zo weet je ook nog eens zeker dat je lang met een kledingstuk zal doen en dus minder snel nieuwe kleding hoeft te kopen.
Door te kiezen voor kwaliteitsproducten zorg je er dus al direct voor dat het milieu ondersteund wordt. Je maakt immers de keuze voor items die onder duurzame omstandigheden zijn geproduceerd. Daarnaast heeft het ook een indirect gevolg. Door de betere kwaliteit en langere levensduur is het kopen van nieuwe kleding namelijk voor langere tijd niet meer nodig. Zo bespaar je geld én draag je je steentje bij aan het milieu.

2 - Ga voor tijdloos

Elk jaar zien we weer nieuwe opkomende trends ontstaan. Vaak zijn dit unieke kledingstukken waar plotseling heel Nederland in te zien is, maar die ook weer net zo snel uit de mode raken. Zonde, want dat betekent dat je deze items over een jaar of twee waarschijnlijk veel minder snel draagt. Daarom is het slim om trendgevoelige items te voorkomen en voor tijdloos te kiezen.

3 - Heb ik dit echt nodig?

Stel jezelf bij elke aankoop de vraag: 'Heb ik dit eigenlijk wel echt nodig?’ Op dit moment zijn bijvoorbeeld overal winterse kortingen te vinden. Hierdoor is het heel verleidelijk om snel wat nieuwe items te kopen. Maar waarom zou je dit doen als je kledingkast al volhangt? Zorg er daarom altijd voor dat je slim aankopen doet. Kies voor items die je veelvuldig gebruikt, zoals bijvoorbeeld een polo shirt, en kijk eerst kritisch in je kledingkast welke dingen je nu echt nodig hebt. Ga gewapend met een ‘boodschappenlijstje’ op pad voor het vinden van nieuwe kleding en wijk hier niet vanaf. Zo voorkom je impulsaankopen en shop je niet alleen slimmer, maar ook nog eens veel duurzamer.

Share