Hoe maak je een goede keuze voor nieuw laminaat?

Bij het leggen van een vloer kom je vele vragen tegen. Je kunt je bijvoorbeeld afvragen of je een ondervloer zult moeten leggen en uit welke soorten laminaat je kunt kiezen. En laat je de vloer nou door een professional leggen of kun je dat prima zelf? Een vloer zal vele jaren in je huis liggen, dus wat vooronderzoek is wel belangrijk. Hier wat tips om je op weg te helpen.


Waar let je op bij het leggen van laminaat?

In het geval van laminaat moet je natuurlijk bekijken welke kleuren en designs je wilt. Dit is heel afhankelijk van je eigen smaak en de rest van je interieur. Bedenk goed dat een donker laminaat je kamer vaak donkerder maakt. In het geval van een ruime kamer kan dit juist een huiselijk effect hebben terwijl het een kleine kamer juist zal benauwen. Kies in het laatste geval dus voor een licht laminaat om optisch meer ruimte te krijgen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor een drukke vloer die in een ruime kamer goed tot zijn recht komt en een egale vloer voor een kleine ruimte. Een andere vraag die je jezelf moet stellen  is of het laminaat dat je kiest een V-groef moet hebben. Heeft een laminaat deze groef, dan zijn de naden tussen de losse planken duidelijker te zien. Als laatste is het belangrijk hoe dik de planken moeten zijn. Over het algemeen geldt de regel: hoe intensiever de ruimte wordt gebruikt, hoe dikker de planken moeten zijn.


De soorten laminaat

Er zijn verschillende soorten laminaat. Het laminaat met een v-groef is al eerder genoemd, maar kliklaminaat is waarschijnlijk nog wat bekender. Daarnaast is er dus laminaat in verschillende breedtes en diktes te vinden. Het loont dus de moeite om even rond te kijken naar wat je nou precies wilt.


Het leggen van een ondervloer

Als je de vloer eenmaal hebt aangeschaft dan is het tijd om na te denken over het leggen van de vloer. Je kunt wel even naar Laminaat Direct gaan en daar een vloer aanschaffen, maar in de meeste gevallen kun je die niet zomaar op de vloer leggen. Daar is eerst een ondervloer voor nodig. Een ondervloer egaliseert je vloer en heeft, in combinatie met vloerisolatie, een isolerende werking. Ook houdt het vocht buiten en dempt het geluid. Kijk eens rond bij de ondervloeren bij Parketdirect en andere kluswinkels om je in een ondervloer te verdiepen.


Wel of geen vloerverwarming?

Een vloerverwarming heeft vele voordelen. Je hoeft je nooit zorgen te maken over koude voeten omdat je vloer altijd lekker warm zal zijn en houdt ook de kou van beneden weg. Kijk wel goed of vloerverwarming samen gaat met de (laminaat)vloer die je hebt uitgekozen. Dat is namelijk niet altijd het geval en het zou zonde zijn als je nieuwe vloer al snel krom gaat trekken. En daarbij is een nadeel van vloerverwarming dat het best veel energie kost, helemaal omdat vloerverwarming sowieso al niet goedkoop is. Dus hoe handig het ook lijkt, weeg eerst de voordelen goed op tegen de kosten die je aan de vloerverwarming moet leggen. Een vloerkleed van Vloerkleed Center kan ook best een goede oplossing zijn.


Ga dus vooral wat kluswinkels af en kijk goed rond, want een vloer leg je (hopelijk) voor vele jaren.


Share