Besparen op kattenvoer: slim of niet?

Kattenvoer komt in alle soorten en maten. Vergelijken is altijd een goed idee! Maar waar moet je precies op letten? Is duurder voer beter? Wat zijn de klantervaringen?

Katten staan niet per se bekend om hun flexibiliteit als het om eten gaat. Sommige willen alleen maar brokjes en andere katten lusten slechts natvoer. En sommige willen vooral mee-eten van jouw eigen bord. 

NederlandReview geeft graag tips voor wie graag een weloverwogen keuze maakt. Van een nieuw energiecontract tot kattenbrokjes: vergelijken van klantervaringen is altijd een goed idee! 

Hoe kies je tussen al die verschillende soorten kattenvoer?

Zelfs in kleine supermarkten is het kattenvoer assortiment vaak groot. Er zijn legio blikjes en pakjes natvoer. Daarnaast zijn er allerlei varianten van droogvoer. Van grote voordeelzakken kattenbrokjes tot kleine zakjes specialistisch voer voor bijvoorbeeld de oudere kater of de energieke kitten.

Hoe maak je daarin als klant een goede keuze? Het kan helpen om de ervaringen van andere kattenverzorgers te lezen. Op NederlandReview verzamelen we daarom reviews over dierenwinkels.

Welk merk kattenvoer is het beste?

Er zijn niet alleen heel veel soorten kattenvoer; er zijn ook allerlei merken. Van AH Basic tot Royal Canin.

Sommige merken verleiden jou als koper met prachtige maaltijden op de voorkant van de verpakking. Bijvoorbeeld van een heerlijke zalmschotel met alles erop en eraan.

Maar voor wie is die afbeelding eigenlijk bedoeld? Jouw kat zal er niet naar kijken; die hoeft het alleen maar op te eten. Dus dat die verpakking er heerlijk (voor jou!) uitziet, dat zegt niet zoveel. Het gaat meer om de inhoud van de verpakking.

Andere merken staan juist bekend om de hoge kwaliteit van het voer. Daar zit bijvoorbeeld relatief veel meer vlees in verwerkt, en bevat minder toevoegingen. Maar die zijn soms ook weer duurder. 

Heeft kattenvoeding op maat wel zin?

Sommige merken kattenvoer zijn voor alle katten geschikt en bedoeld; andere richten zich speciaal op bepaalde doelgroepen. Wat is daarvan het voordeel? 

Je kunt een kat hebben die geen brokjes mag wegens nierproblemen, of juist een raskat die een extra grote energiebehoefte heeft. Jouw kat kan dus een heel andere gezondheidsbehoefte hebben dan de kat van de buren. Die gezondheidsbehoefte is onder meer afhankelijk van de grootte, het ras, de leeftijd en de levensstijl van de kat. 

Voeding op maat kan daarom voor veel katten een goed idee zijn. Zo zorg je er bijvoorbeeld voor dat die moeilijke eter toch aan alle nodige voedingsstoffen komt. Of dat die prachtige maine coon extra zorg krijgt voor zijn bijzondere gebit.

Voor andere katten zal het echter niet veel verschil maken. Die hoeven niet gebaat te zijn bij speciaal voer, dat vaak veel duurder is dan het 'normale' voer. Bovendien zijn er katten die slechts één merk lusten, en dat kan ook gewoon het goedkoopste budgetmerk uit de supermarkt zijn.

Samenvattend: ga uit van jouw individuele kat en lees ervaringen

Er zijn dus allerlei zaken waar je rekening mee kunt houden als je kattenvoer voor jouw kat wilt kopen. Daarbij is het het verstandigst om uit te gaan van de unieke behoefte van jouw eigen kat. Misschien heeft die speciaal voer nodig, maar misschien ook niet. 

Daarnaast is het ook bij het kopen van kattenvoer slim om ervaringen van anderen te lezen. Die kunnen jou immers precies vertellen waar hun kat bij gebaat was, en wat eigenlijk niet zoveel zin had.

Share